BIST 9.963
DOLAR 35,19
EURO 36,69
ALTIN 2.972,67
HABER /  GÜNCEL

14 Mart 2013 Basın Özeti

İngiltere gazetelerinin birinci sayfalarını, yeni Papa süslüyor. PKK tarafından serbest bırakılan Türk devlet görevlileri, Irak'taki mezhep geriliminin sessizce tırmanışı ve İngiltere'nin Suriye'deki muhaliflere silah aktarma planları diğer bazı konular.

Abone ol

Katolik Hristiyanların yeni lideri

Katolik Hristiyanların yeni lideri Arjantinli Kardinal Jorge Bergoglio, İngiliz gazetelerinin birinci sayfalarını süslüyor. Kardinallerin dün akşam saatlerinde üzerinde uzlaştığı Cizvit tarikatı üyesi kardinal, artık Papa Francis olarak anılıyor.

Haberlerde Papa Francis’e çok çeşitli yakıştırmalarda bulunuluyor. Times, yeni Papa’nın 'yoksulların azizi' olarak bilinen Aziz Francis’in adını almasına gönderme yaparak, “Yoksulların dostu” diyor başlığında. Fakat, yeni Papa’nın, Arjantin’de diktatörlük döneminde generallerin suçlarına göz yummakla eleştirildiğini hatırlatarak, “Diktatörlerle hoşsohbet” diye eklemeyi ihmal etmiyor.

“Alçak gönüllü Papa Francis” manşetli Daily Telegraph’ın başyazısında önce, yeni Papa’nın öncekinden farksız yanlarına işaret ediliyor. 16. Benediktus gibi Papa Francis de kürtaja, doğum kontrol yöntemlerine, eşçinsel ilişkilere, rahip-rahibelerin evlenmesine karşı.

Yeni Papa’nın başlıca farkının ise, lüksten kaçınan ve basit bir yaşam süren bir Cizvit kimliği taşıması olduğunu belirten Daily Telegraph, 'Papa' unvanının ilk defa, Katolik Hristiyanlığın dünyada en yaygın olduğu Latin Amerika bölgesinden bir kardinale verilmesinden övgüyle bahsediyor.

Başyazıda, Papa Francis’i bekleyen görevler arasında, Vatikan devletindeki yolsuzluk dosyaları, Roma Katolik Kilisesi bürokrasisinin yeniden düzenlenmesi ve belki hepsinden önce, cinsel istismar iddialarını açıklığa kavuşturarak “kilisenin temizlenmesi” sıralanıyor.

Guardian gazetesi sayfa manşetinde, yeni Roma Kilisesi liderinin babasının, bir demiryolu işçisi olduğuna işaret ediyor.

Gazetedeki analizde, muhafazakâr Katoliklerin pek hoşlanmadığı Cizvit tarikatından birinin Papa olmasının 30 yıl önce hayal bile edilemeyeceğine değiniliyor.

Analizi kaleme alan Andrew Brown, dünyadaki 1,2 milyar Katolik Hristiyanın yaklaşık % 40’ının yaşadığı Latin Amerika’da, tıpkı Avrupa’da olduğu gibi Protestan mezhebine geçenlerin ve hiçbir dini benimsemeyenlerin sayısının arttığına dikkat çekiliyor. Brown’a göre, yeni Papa, bu gidişata dur demek için çareler arayabilir.

Guardian’ın başyazısında ise “sosyal muhafazakâr” olarak tanımlanan Papa Francis’in, Arjantin ekonomisinin çöktüğü dönemde yoksullardan yana konuşmalarıyla dikkat çektiği ve küreselleşmeyi eleştirdiği hatırlatılıyor. Yeni Papa’nın kuşku uyandıran bir yanı ise şöyle tarif ediliyor: “Bugünlerde 75 yaşlılık demek olmasa da, Papa Benediktus’un istifasının gerekçeleri olan ağır yükler, yeni Papa’ya da zorluk çıkarabilir.”

PKK’nın rehineleri serbest bırakması

Guardian’ın iç sayfa manşetlerinden biri, PKK tarafından alıkonulan sekiz Türk devlet görevlisinin serbest bırakılmasına ayrılmış.

Financial Times ise dünkü gelişmeleri özetledikten sonra, bir uzmanın görüşünü aktarıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Pennsylvania eyaletindeki Lehigh Üniversitesi’nden Henri Barkey, bir barış anlaşmasına varılmasının Türkiye’nin bölgedeki rolünü güçlendireceği görüşünde.

Barkey’e göre, böylece Türkiye, kendi sınırları içindeki Kürtlerle ilişkilerini onarırken; İran, Irak ve Suriye’deki Kürtlerle “ilişkilerini derinleştirebilir.”

“Türkiye’yi geriye çeken Kürt sorunudur” diyen uzman, PKK militanlarının çekilmesinin ardından Türk hükümetinden, tutukluların bırakılması ve af gibi adımlar atmasının bekleneceğini belirtiyor.

FT muhabiri Kasımpaşa’da

Financial Times’ta göze çarpan haberlerden birinde, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyüdüğü Kasımpaşa’daki atmosfer yansıtılıyor.

10 yıldır Başbakan olan Erdoğan’ın hâlâ “kahraman” olarak görüldüğü ve “otoriter karakteriyle” ilgili eleştirilere halkın pek kulak asmadığı belirtiliyor haberde.

Irak’ta mezhepsel gerilim yine tırmanıyor

Guardian gazetesinin Irak’a Amerikan-İngiliz müdahalesinin onuncu yılıyla ilgili yazı dizisinin ikinci bölümünde, Bağdat’ın sokaklarına ve Sünni bölgesi Ramadi’ye mercek tutuluyor.

Peter Beaumont, Bağdat’ta hem Sünniler arasında, hem de başkentin büyük bölümünü kapsayan Şii bölgelerinde alttan alta bir kaynaşmanın devam ettiğini aktarıyor.

Şii lider Mukteda el Sadr’a bağlı Mehdi Ordusu ile El Kaide bağlantılı militanların faaliyetlerini artırarak sürdürdüğü belirtilen haberde, komşu Suriye’deki çatışmaların Bağdat’taki gerilimi daha da artırdığına dikkat çekiliyor.

Ramadi’de Amerikan askerlerine karşı savaştıktan sonra Suriye’ye kaçan ve geri dönen militanların lideri Ebu Salih ise Guardian muhabirine, “Bağdat’ta ‘Arap Baharı’ için Sünnilerin birleşmekte olduğunu” anlatıyor.

İngiltere’nin Suriye muhalefetini silahlandırma planı

Independent ve Financial Times, İngiltere hükümetinin uluslararası ambargo kararına rağmen, Suriye’deki muhalefeti silahlandırma niyetini irdeliyor.

Financial Times’ın Şam’daki muhabiri Abigail Fielding-Smith, artık başkentte de Devlet Başkanı Beşar Esad’ın fotoğraflarını camlarda görmenin zor olduğunu bildiriyor.

Halkın, silahlı muhalifler ve güvenlik güçleri arasında kaldığını, hırsızlık ve kaçırma olaylarının arttığını belirten muhabir, bir Şam sakininin şu sözlerini aktarıyor: “Gidecek güvenli bir yer kalmadı, mezardan başka…”

Gazete başyazısında, buna rağmen uluslararası bir müdahale için artık çok geç olduğu görüşünü öne çıkararak şu ifadeleri kullanıyor: “En iyi çözüm, tüm taraflar arasında müzakere edilecek bir anlaşma. Bu olmazsa, Esad sonrası siyasi uzlaşma için bir plan olmalı. Böyle bir plan olmadan hiçbir miktardaki silah barış getiremez."

İngiltere Başbakanı David Cameron’ın Suriyeli muhaliflere silah aktarılabileceği yönündeki sözlerini eleştiren gazetelerden biri de Independent.

Aktarılacak silahların kimin eline geçeceğinin belirsiz olduğu vurgulanan başyazıda, on binlerce mülteciye kucak açan Türkiye ve Ürdün’ün çabalarına destek verilmesi öneriliyor.

Gazetenin istihbarat kaynaklarına dayandırılan bir haberdeyse, Orta Doğu kökenli çok sayıda İngiliz gencin, İslamcı militanlar safında savaşmak için Suriye’ye gittiği kaydediliyor.