BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,63
ALTIN 2.957,07
HABER /  GÜNCEL

14 Aralık 2012 Basın Özeti

İngiltere gazetelerinde öne çıkan haberler: AB bankacılık birliğine doğru atılan ilk adımlar, Rusya'nın Suriye açıklaması ve halkın içinde bulunduğu açlık ve Alexander Litvinenko'nun İngiltere ajanı olduğu ve Rusya tarafından öldürüldüğü iddiaları.

Abone ol

AB bankacılık birliği ilk ve en kolay adım

Financial Times gazetesi Avrupa Birliği'nin bankacılık birliğine doğru attığı büyük adıma geniş yer ayırıyor.

Euro bölgesindeki bankalar için tek denetim mekanizmasının kurulması konusunda alınan kararın, bankacılık birliği için ilk ve en kolay aşama olduğunu kaydeden gazete, İngiltere'nin de bu adımdan, euro kullanmayan ülkelerin de korunmasını sağlayacağı için memnun olduğunu yazıyor.

Gazeteye göre asıl zor olan ortak çözüm mekanizması için onay almak. Çünkü bu ekonomisi zor durumda olan ülkelerin diğer ülkeler tarafından, vergi gelirleriyle kurtarılması anlamına gelebilir.

Bankacılık krizi ile kapsamlı bir şekilde mücadele edilmesi için ortak mekanizmalara ihtiyaç olduğunu belirten gazete, ancak bu noktada söz konusu olan para olacağı için bu adımın daha zor olacağını söylüyor.

Suriye savaşında sona doğru mu?

Guardian gazetesinin başsayfasında Rusya'nın Esad rejiminin kontrolü yitirdiğine dair açıklamasına ilişkin bir haber yer alıyor.

Rusya Dışişleri Bakanı yardımcısı Bogdanov'un Suriye'de isyancıların kazanma ihtimali olduğuna dair sözlerine yer veren gazete, aynı düşüncenin birçok uluslararası güç tarafından da paylaşıldığını belirtiyor.

Gazete Suriye'deki savaşın asimetrik bir savaş olduğunu ve isyancıların hafif silahlarına karşılık hükümetin skud füzesi ve saldırı helikopterleri gibi ağır silahları olduğunu söylüyor.

Ancak isyancıların son üç aydır hızlarını artırdığını belirten gazete, Özgür Suriye ordusu ve diğer isyancı grupların ortak daha koordineli ve örgütlü hareket ettiğini söylüyor.

Gazete ayrıca rejim güçlerinin isyancıların kontrolündeki yerlerde ekmek fırınlarını hedeflediğini ve halkın gıda krizi yaşadığını yazıyor.

Altyapının çöktüğünü, elektrik ve su kesintilerinin yaşandığını, halkın ekmek bulmakta zorlandığını ve mülteci krizinin giderek büyüdüğünü belirten haber şu sözlerle devam ediyor:

"21. yüzyılda uluslararası toplumun gözünün önünde ortaçağdaki gibi açlık yaşanıyor... Uluslararası kuruluşların yardım sağladığı mülteci kamplarında durum daha iyi... Ancak Suriye'den kaçmak da giderek zorlaşmış durumda."

"Suriye'deki savaş yarın sona erse bile yerinden edilenlerin gidecek bir yeri yok artık."

Litvinenko İngiltere istihbaratı için çalışıyordu

Times gazetesinin başsayfasında 2006 yılında zehirlenerek öldürülen casus Alexander Litvinenko'nun öldürüldüğü sırada İngiltere istihbarat servici MI6 ajanı olduğuna dair bir haber göze çarpıyor.

Manşetten verilen haberde Litvinenko'nun İngiltere için çalıştığı ve ölümünde Rusya'nın parmağı olduğu açıklamasının, Rusya ve İngiltere arasında yaşanan gerginliği daha da artıracağı belirtiliyor.

Gazete İngiltere'nin Litvinenko'nun ölümünden sorumlu tutulan eski Rus ajanlarının iadesini istediğini ancak Rusya'nın bunu reddettiğini belirtiyor.

Litvinenko'nun Rus mafyası ile ilgili olarak İspanya istihbaratı ile birlikte çalışmakla da görevlendirildiği belirtiliyor.

Gazete başyazısında, soruşturmanın devam etmesi ve Litvinenko'yu kimin öldürdüğünün ortaya çıkması gerektiğini ancak, bunun İngiltere-Rusya ilişkilerine zarar vermemesi gerektiğini belirtiyor.

Yazıda bunun İngiltere ve Rusya arasında kara para aklama, İslamcı silahlı gruplar, internet suçu ve suikast planları gibi olası işbirliği alanlarını etkilememesi gerektiği ifade ediliyor.

Alexander Litvinenko vakasını baş sayfasına taşıyan Independent gazetesi yapılan araştırma sonucunda Litvineko'nun ölümünde Rusya'nın parmağı olduğu bilgisinin İngiltere Rusya'nın ilişkilerini sarsacağını yazıyor.

Litvinenko'nun İngiltere istihbarat servisi tarafından İspanya ile çalışmak için görevlendirildiğini belirten gazete, İngiltere'nin Litvinenko'nun yaşam hakkını koruyamadığı için hakkında dava açılabileceğini belirtiyor.

İngiltere Kültür Bakanı hakkında soruşturma

Daily Telegraph gazetesi, kendisinin ortaya çıkardığı Kültür Bakanı Maria Miller'ın harcamalarındaki usülsüzlük iddiasını tartışıyor.

Miller'ın Muhafazakar Parti'ye bağış yapan birinden ucuz ev kiralamasının yanısra ebeveynlerinin yaşadığı evi için 90.000 sterlin masraf göstermesinin gazete tarafından ortaya çıkarılması üzerine, konuyla ilgili meclis soruşturması açıldı.

Gazete, Miller'ın gazete olayı ortaya çıkardıktan sonra ikinci evinin masraflarını harcama kalemlerinde göstermeyi bıraktığını belirtiyor.

Haberde ayrıca, bu vakanın daha önce ailesinin yaşadığı evin masraflarını harcamalarında gösterdiği için hakkında soruşturma açılan bir İşçi Partisi milletvekilinin durumu ile aynı olduğu hatırlatılıyor.

Chavez sonrası Venezuela

Independent gazetesi Küba'da kanser nedeniyle ameliyat olan Chavez'in sağlık durumunun ciddi olduğunu ve bunun ülkenin geleceği için ne anlam taşıdığını tartışıyor.

Chavez'in duaların yanısıra "siyasi bağlılığa" da ihtiyaç duyduğunu belirten gazete, ölümü durumunda halefi olarak görmek istediğini söylediği Nicolas Maduro'nun Chavez'in yerini doldurup dolduramayacağını sorguluyor.

Güney Amerika'nın en büyük petrol ekonomisi olan Venezuela'nın bu yıl büyüme kaydetse de gelecek sene bunun düşmesinin beklendiğini belirten haber şöyle devam ediyor:

"Chavez'in geçtiğimiz Cumartesi günü amacı birlik çağrısı yapmak ve partiyi Maduro etrafında toplamaktı. Ancak bu kolay olmayabilir. Stratejik ve Uluslarararası Çalışmalar Merkezi'nden Stephen Johnson Chavez yaşadığı sürece yerini Maduro'nun alacağı tartışılmaz. Ancak Chavez ölürse parti içinde Maduro ve diğerleri arasında iktidar mücadelesi başlayabilir.