BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

14 Ağustos İngiltere basın özeti

İngiltere basınında hükümetin Irak'ta yaşanan insani krize karşı somut bir adım atmaya hazırlandığını yazıyor. Ukrayna ve Rusya arasında giderek tırmanan 'yardım konvoyu' belirsizliği ve Gazze de İngilitere basınında geniş yer buluyor.

Abone ol

İngiltere basınında hükümetin Irak'ta yaşanan insani krize karşı somut bir adım atmaya hazırlandığını yazıyor.

İngiliz hükümetinin Irak'a SAS komandoları göndereceği haberini manşetlere taşıyan gazetelerde Başbakan Cameron'un askerleri doğrudan silahlı çatışmalara sokmak istemediği de belirtiliyor.

Daily Telegraph gazetesi "SAS birlikleri Irak'a gidiyor" başlıklı manşet haberinde, "Birkaç gün içerisinde İngiliz helikopterleri Şengal dağında mahsur kalan Ezidileri kurtarma operasyonlarına destek vermeye başlayacak" deniyor.

Haber şöyle devam ediyor:

"Akıllardaki en büyük soru işareti bir İngiliz helikopterinin İslam devleti örgütü tarafında saldırıya uğraması durumunda ne olacağı. İngiliz yetkililer görev yapacak askeri helikopterlerin ve uçakların kendilerini savunacak şekilde silahlandırılacağını söylüyor."

Haberde Cameron'Un sözlerine de yer veriliyor. Cameron İngiltere'nin Irak'ta başlattığı operasyonun tamamen insani bir operasyon olduğunun altını çizerken, askerlerin çatışmalara girmeyeceğini vurguluyor.

'Obama ve Cameron koordinasyonu sağladı'

Times gazetesi de "SAS birlikleri 30 bin mültecinin kurtarılması görevine katılıyor" başlığını taşıyan menşetinde, "Kurtarma operasyonunun haftra sonuna doğru başlaması ve birkaç gün sürmesi bekleniyor" deniyor.

"Kürt birlikleri Irak ordusundan aldıkları eski model helikopterlerle Ezidileri kurtarmaya çalışıyor ancak çok daha kapsamlı bir operasyon gerekli" ifadelerinin yer aldığı haberde, "Uzmanlar kara operasyonunun çok mümkün olmadığı görüşünde. Bölgede bir güvenlik koridoru açıp onu korumak için en azından yüzlerce askere ihtiyaç var" deniyor.

Haberde ABD Başkaı Barack Obama ve Cameroon'un da daha koordineli hareket etmeye başladığı ifade ediliyor ve "Her iki lider de 2003'te başlatılan Irak işgalinin mirasını sırtlarında taşıyor. Her ne kadar son krize karşı tepki vermede gecikseler de şu anda koordinasyonu sağlamış gibi görünüyorlar" deniyor.

'Kürtlere destek verilmeli'

Financial Times gazetesinin köşe yazıları bölümündeyse Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin İngiltere temsilcisi Bayan Rahman'ın kaleme aldığı yazıya yer veriliyor.

Rahman yazısında İslam devleti örgütü militanlarının yenilgiye uğratılabilmesi için Batının Kürt birliklerini desteklemesi gerektiğini söylüyor.

Rahaman'ın yazısında şu ifadelere yer alıyor:

"Batı Irak'ta yaşanan krizin etkilerini fazla hissetmedi. Bunun için peşmergeye bir teşekkür borçlular. Kürt peşmergenin koruduğu petrol sahalarından yapılan üretim ve ihracatta herhangi bir aksama olmadı. Ancak gerekli yardım olmadan yaşanan insani kriz ve savaşla nasıl başetmemiz beklenebilir ki?"

İslam devleti örgütünü "Dünyanın en zengin ve en iyi silahlanmış terörist organizasyonu" olarak tanımlayan Rahman, "Kürdistan'In Batı'dan btüncül bir yaklaşım görmesi gerekiyor. Eğer teröristlerin barbarlıklarına karşı koyacaksak desteklenmeliyiz" diyor.

Independent gazetesinde ise Rusya'nın doğu Ukrayna'daki siviller için yola çıkardığı 'insani yardım konvoyuna' geniş yer veriliyor.

"Moskova'nın yardım operasyonu gecikiyor" başlıklı haberde, kkonvoydaki 280 kamyondan bir kısmının Batı Rusya'daki Voronez kentinde durup beklemeye geçtiği ifade ediliyor.

Konvoyun tam olarak hangi güzergahı izleyeceği konusunda bir belirsizlik olduğu ifade edilen haber şöyle devam ediyor:

"Ukrayna tüm insani yardım malzemelerinin sınırda Kızılhaç yetkililerine teslim edilmesini istiyor. Rusya ise bu talebi 'maliyet' sorunlarını öne sürerek reddediyor. Bugün Putin bakanlar kurulunu toplayacak ve muhtemelen konvoyun durumu da masaya yatırılacak."

Haberde Batılı ülkelerin ve Kiev yönetiminin konvoyla birlikte Rusya'Nın Rusya yanlısı ayrılıkçı militanlara askeri destek sağlamasından endişe ettiği de hatırlatılıyor.

Guardian gazetesi ise birinci sayfasından Gazze'den bir insan hikayesine yer veriyor.

""Beş yıl boyunca Gazze'de bombaları etkisiz hale getirdi. Dün şansı tükendi" başlıklı haberde Rahed Taysir el-HJom'un hikayesi anlatılıyor.

Gazze'deki tek bomba imha ekibinin başında bulunan 43 yaşındaki Hom'un birçok patlamamış top mermisini etkisiz hale getirerek hayatlar kurtardığı ifade ediliyor.

Haber şöyle devam ediyor:

"Hom dün 500 kiloluk bir bombayı etkisiz hale getirmeye çalışıyordu. Ancak bu kez işler yolunda gitmedşi ve bomba patladı. Hom'la birlikte 3 arkadaşı ve ki gazeteci de hayatını kaybetti. Bu olay olmadan hemen önce Guardian'a konuşan Hom, günde 400 patlayıcıyı etkisiz hale getrdiğini söylemiş ve 'Elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Patlamamış bir bombanın daha sonra inflak etmesi sonucu ölen ya da yaralanan birisinin haberi geldiğinde kendimi sorumlu hissediyorum. Bu benim işim."

Haberde Hom'Un bomba imha teknikleriyle ilgili uluslararası uzmanlardan biraz eğitim aldığı ancak deneyiminin büyük kısmını 'iş üzerinde' öğrendiği de belirtiliyor.