BIST 9.972
DOLAR 35,34
EURO 36,67
ALTIN 3.013,95
HABER /  GÜNCEL

130 yılın en kavurucu sıcağı yarın!

Hava sıcaklığı değişmiyor, gök gürültülü sağanak yağış geliyor. Ancak yarın tam anlamıyla Türkiye kavrulacak!..

Abone ol

Hava sıcaklığı değişmiyor, gök gürültülü sağanak yağış geliyor. Meteoroloji bugün Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, Orta ve Doğu Karadeniz dışında tüm bölgelerde yağmur bekleniyor. Ancak yarın tam anlamıyla Türkiye kavrulacak. İstanbul’da yarın en yüksek sıcaklık 32 derece olmasına rağmen en yüksek nem oranı %96 seviyesinde bekleniyor. Bununla birlikte İstanbulluların hissedeceği sıcaklık ise 53 derece olacak. Ayrıca yapılan ölçümlerde 2010'un dünya genelinde son 130 yılın en sıcak yılı olduğu belirlendi.

Ancak yarın tam anlamıyla Türkiye kavrulacak. İstanbul’da yarın en yüksek sıcaklık 32 derece olmasına rağmen en yüksek nem oranı %96 seviyesinde bekleniyor. Bununla birlikte İstanbulluların hissedeceği sıcaklık ise 53 derece olacak.

GÖKGÜRÜLTÜLÜ YAĞIŞ

Marmara'nın güney ve doğusu, İç Ege, Batı Akdeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu'nun kuzeybatısı, Batı Karadeniz'in iç kesimleri ile Edirne ve Kırklareli çevrelerinde kısa süreli ve yerel olmak üzere sağanak ve gökgürültülü sağanak yağış geçişlerinin görüleceği tahmin ediliyor. Türkiye’nin güney, iç ve doğu kesimlerinde mevsim normallerinin 6 ila 8 derece üzerinde seyretmeye devam edecek.

METEOROLOJİ’DEN YÜKSEK SICAKLIK UYARISI

Meteoroloji hava sıcaklığının; güney, iç ve doğu kesimlerde mevsim normallerinin 6 ila 8 derece üzerinde seyretmesi beklendiğinden, sıcak havanın oluşturabileceği olumsuzluklara karşı (güneş çarpması vb.) ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyardı.

BÖLGELERİMİZDE BUGÜN HAVA DURUMU

MARMARA: Parçalı bulutlu, Edirne ve Kırklareli ile öğle saatlerinden sonra Çanakkale, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Yalova, Kocaeli ve Sakarya ile İstanbul'un Anadolu Yakası kısa süreli ve yerel olmak üzere sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek.

EGE: Parçalı bulutlu, öğle saatlerinden sonra Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Denizli ve Muğla ile Manisa'nın kuzey ve doğu ilçeleri kısa süreli ve yerel olmak üzere sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek.

AKDENİZ: Parçalı bulutlu, öğle saatlerinden sonra Isparta, Burdur ve Antalya'nın kuzey ve batı ilçeleri kısa süreli ve yerel olmak üzere sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek.

İÇ ANADOLU: Parçalı bulutlu, sabah saatlerinde Ankara çevreleri, öğle saatlerinden sonra bölgenin kuzeybatısı (Ankara, Eskişehir, Çankırı ile Konya'nın kuzey ve batı ilçeleri) kısa süreli ve yerel olmak üzere sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek.

1880 YILINDAN BERİ BÖYLE SICAK GÖRÜLMEDİ!.. AYRINTILAR DİĞER SAYFADA...

[PAGE]

6 ayda elde edilen verilerine göre 2010 yılı 1880'den bu yana yaşanan en sıcak yıl.

Küresel iklim değişikliği nedeniyle sıcaklık artışının rekor düzeye ulaştığını belirten Prof. İncecik, "1880'den bu yana yapılan ölçümlere göre 2010 en sıcak yıl oldu" dedi. Türkiye'yi kasıp kavuran sıcaklıklar güney, iç ve doğu kesimlerde mevsim normallerinin 6 ile 8 derece üzerinde seyretmeye devam edecek. Sabah Gazetesi'nden Nurdeniz Erken'in haberine göre, 2010 yılının 1880'den bu yana ölçülen en sıcak yıl olduğunu vurgulayan uzmanlar, sadece sıcaklık artışının değil yağış artışının ve hava basınçlarındaki durağanlıkların da felaketlere yol açtığının altını çiziyor. Rusya'daki yangına uzun süre durağan kalan yüksek basıncın sebep olduğunu söyleyen uzmanlar "Tek bir sebep yok ama öncelikli neden küresel iklim değişikliği" diyor.

1880'DEN BERİ EN SICAK MEVSİM

Sıcaklık artışının rekor seviyeye ulaştığını belirten İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin İncecik, 2010 yılının, ilk altı ayında ölçülen verilere göre 130 yılın en sıcak yılı olduğunu vurguluyor. "1880 yılından bu yana yapılan ölçümlere göre 2010 yılı şimdiden en sıcak yıl oldu" diyen İncecik " Sadece sıcaklık artışı değil yağışlardaki artışlar da dikkat çekici. Meteorolojik olayları tek bir nedenle açıklayamayız ancak küresel iklim değişikliğinin bu olaylarda faktörünün büyük olduğunu bilmek gerekir" diye konuşuyor. İncecik, Hükümetler arası İklim Değişimi Paneli'nin 4'üncü değerlendirme raporuna göre son yüzyılda küresel ortalama hava sıcaklığı 0.74 derece arttığını belirtirken "Örneğin küresel olarak hem kara hem de okyanus yüzey sıcaklıkları göz önüne alındığında mayıs 2010, 20'nci yüzyılın ortalama değerinin 0.69 derece üzerinde meydana gelmiş ve 1880'den bu yana en sıcak mayıs olarak belirlenmiştir" diye konuşuyor. Çin'deki sel felaketinin de Rusya'daki orman yangınının da meteorolojik nedenlere bağlı olduğunu vurgulayan İncecik, Rusya'daki yangınların ana nedenlerinden birinin bölgeyi uzun süredir etkisi altına alan durağan yüksek basınç olduğunu savunuyor. "2003'te Güney Fransa'da da aynı şey olmuştu" hatırlatması yapan İncecik "Hem orman yangını meydana geldi hem de ısı dalgaları ve şoklarla binlerce insanın hayatını kaybettiğine inanılıyor" diyor.

BİTKİ ÖRTÜSÜNÜ KURUTUYOR

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Mikdat Kadıoğlu da bu olayı "durağan hava" adıyla tanımlıyor, "Rusya üzerinde yüksek basınç durağan kaldı ve bölgeyi yüksek sıcaklıklar etkisi altına aldı" diyen Kadıoğlu bu sıcaklıkların bitki örtüsünü kuruttuğunu ve yangınlar için uygun zemin hazırladığını vurguluyor." İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen de "Bu kadar büyük bir yangın bölgedeki sıcaklığa küçük de olsa etkide bulunabilir ama bu artışın etkisi kısıtlıdır" dedi.