Gazetecileri Koruma Komitesi son 10 yılda 13 ülkeden 251'den fazla gazetecinin öldürüldüğünü ve bu cinayetlerin cezasız kaldığını açıkladı.
Abone olGazetecileri Koruma Komitesi (Committee to Protect Journalists) son 10 yılda 13 ülkeden 251'den fazla gazetecinin öldürüldüğünü ve bu cinayetlerin cezasız kaldığını açıkladı.
Grup, gazetecilere yönelik cinayetlerin yargıya götürülmemesi yüzünden basın mensuplarının öz sansüre yöneldiğini ve sessiz kalmayı yeğlediğini kaydetti.
Gazetecileri Koruma Komitesi, gazeteciler için en tehlikeli ülkelerin Irak, Somali, Filipinler ve Sri Lanka olduğunu açıkladı.
Meksika'da çalışan gazetecilerin durumu 2010 yılında kötüleşirken, Rusya'da kısmen düzeldi.
Komite başkanı Joel Simon yayımladığı bildiride, "Gazetecilerin hedef alınarak öldürülmesi başkalarını susturan bir mesaj olarak algılanıyor. Böylece hassas konular halkın bilgisine aktarılamıyor." dedi.
Simon, "Öldürülen birçok gazeteci daha önce tehdit edilmişti ama korumasız bırakıldı. Hükümetler basına yönelik şiddet konusuna eğilmezlerse, bu tür cinayetler sürecek ve öz sansür daha da yaygınlaşacaktır." dedi.
Merkezi New York'da bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi'nin bugün yayımlanan raporu, Pakistanlı araştırmacı gazeteci Salim Şehzad'ın cesedinin bulunmasından bir gün sonraya rastlıyor.
Şehzad, el-Kaide örgütünün Pakistan donanmasına nasıl sızmış olduğuna ilişkin yazılar yazmıştı.
Komitenin raporunda, soruşturması sonuçsuz kalan olayların çoğunluğunda, ölen gazetecilerin yerel muhabirler olduğu; birçok ülkede, yasal kurumlardaki yolsuzluklar ve kötü yönetim yüzünden, gazeteci katillerinin adalet önüne çıkartılmadığı belirtildi.
Bu tür cinayetler yüzünden, gazetecilerin hassas konuları işlemekten kaçındığı, mesleklerinden vazgeçtiği ya da şiddete maruz kalmamak için kaçtığı belirtildi.
Son on yılda beşten fazla gazeteci cinayetinin çözülemediği 13 ülkeyi ele alan Komite araştırmasına göre, nüfusa orantılı cinayet olayı sıralaması şöyle:
- Irak - 92
- Somali - 10
- Filipinler - 56
- Sri Lanka - 9
- Kolombiya - 11
- Afganistan - 7 (Öldürülen gazeteciler arasında, uyuşturucu kaçakçılarıyla hükümet yetkilileri arasındaki ilişkileri bildiren, BBC Peştu Servisi muhabiri Abdül Samad Ruhani de bulunuyor.)
- Nepal - 6
- Meksika - 13
- Rusya - 16
- Pakistan - 14
- Bangladeş - 5
- Brezilya - 5
- Hindistan - 7