BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

13 Temmuz İngiltere basın özeti

Independent gazetesinin alıntıladığı, Washington Post’ta yer alan bir haberde, “Yunanistan’da Chanel, artık nakitten daha değerli” deniyor ve parası olanların lüks ürünlere yatırım yapmaya başladığını yazıyor.

Abone ol

Guardian gazetesi, Irak'ta seks kölesi olarak kullanılan Ezidi kadınları IŞİD'in elinden kurtaran gizli bir ağ olduğunu yazıyor.

Gazetenin haberine göre bu ağın başında 'Ebu Şuja' olarak bilinen Iraklı Ezidi bir tüccar var.

Ebu Şuja, geçen yaz, Irak'ın kuzeyinde Hristiyanların yoğun yaşadığı bir bölgede Avustralya doğumlu IŞİD üyelerinin yedi kadını tuttukları bir eve düzenledikleri 'kurtarma operasyonu'nu anlatıyor. Avustralyalılar evden ayrıldıkları sırada "Adamlarımızdan ikisi evin içine girdi, üçü bölgede durumu izlemek için konuşlandı. Kadınları heöen Rakka'da güvenli bir yere götürdük, o gece orada kaldılar. Ertesi gün Türkiye'de Gaziantep'e götürdük" diyor.

Ebu Şuja, Rakka'dan çıkarken IŞİD'in kontrol noktasına takıldıklarını fakat, sorunsuz geçtiklerini söylüyor.

Gazetenin haberine göre Ebu Şuja'nın kurduğu ağ, geçen Ağustos ayında IŞİD'in Sincar bölgesine düzenlediği saldırıda ele geçirdiği kadın ve çocuklardan yüzlercesini kurtardı.
IŞİD saldırılarından önce sınırı sık sık geçen bir tüccar olduğunu belirten Ebu Şuja, ne tür bir iş yaptığının ayrıntılarını vermese de, Ezidilerin kurtarılması için kurduğu ağı daha önce faydalandığı isimlerden oluşturmuş.

Ezidi tüccarın sayıları üç ve yedi arasında değişen üyelerden oluşan kurtarma ekipleri ve Suriye'de IŞİD kontrolündeki bölgelerde birkaç 'güvenli yer' olarak kullandığı bölgeler var.

Gazeteye ağı hakkında bilgi veren Ebu Şuja, altı ay önce IŞİD'in üyelerinden ikisini yakalayıp kafalarını kestiğini ve Rakka'nın merkezinde direklere astığını söylüyor ve ekliyor:

"Her şeyi büyük bir gizlilik içinde yapmalıyız yoksa biteriz. Dünya bizi umursamadı. Bizi koruyacak kimse yok. Kendi halkımızı kendimiz çıkarmalıyız."

YPJ'liler: Halkımız ve toprağımız için savaşıyoruz

Times gazetesi, Suriye'nin kuzeyi Rojava'da IŞİD'e karşı savaşan YPG'nin kadın birliği YPJ'lilerle (Kadın Savunma Birlikleri) görüştü.

Fotoğraflarını Jack Hill'in çektiği, Anthony Loyd'un kaleme aldığı haberde 20 yaşındaki Tolveen Van, Cebel Abdülaziz bölgesini göstererek "Burada kendi kalaşnikofumla bazı DAEŞ'lileri (IŞİD) öldürdüm. Başka bir yerdeki çatışmada da başka birini öldürdüm. Yerde bir DAEŞli cesedi gördüğümde moralimin yükseldiğini hissediyorum" diyor.

Times gazetesi muhabiri, Cebel Abdülaziz'de görüştüğü YPJlilerin IŞİD'e karşı mücadelede etkin bir rol üstlendiklerini yazıyor.

Haberde Tolveen'in şu sözleri de yer alıyor:

"Biz yalnızca feminizm için savaşmıyoruz, biz daha çok halkımızı, topraklarımızı korumak için savaşıyoruz. Ama savaşmak ayrıca birim gerçek eşitlik anlayışlımızın bir parçası. Kadınları, mutfağa kapanan, bulaşıkları yıkayan ev kadınları gibi gören DAEŞ gibi bir düşmana karşı savaşmaktan gurur duyuyoruz."

Gazete, YPJ'lilerin mücadelesi için şu yorumu yapıyor:

"Kadınlar, IŞİD savaşçılarını öldürme eylemini, kendi 'kadınsılıklarına' ters düşen bir eylem olarak değil, cinsiyet eşitliği olarak tanımlıyor ve düşmanlarının ideolojisine tepki gösteriyor."

Times gazetesi muhabiri habere şöyle devam ediyor:

"PKK lideri Abdullah Öcalan'ın temelini attığı, sosyalist ideolojinin toplum temelli anlayışına bağlılıkları, YPG ve YPJ'yi IŞİD'in en zorlu düşmanları yaptı. Koalisyon savaş uçakları Kobani'de ve diğer bölgelerde destek amaçlı cihatçıları bombalamadan önce de Suriye'deki Kürt güçleri çok dişli bir güçtü. Kuzey Irak dağlarındaki PKK kadroları, Suriyeli Kürtlerin eğitimine ve organize olmalarına yardım etmek için 2012'de Rojava'ya geçti. Kadın ve erkek, PKK'nın birçok birliği hala orada, saha komutanlığında duruyor."

İngiliz IŞİD militanı 'Türkiye'ye kaçtı'

İngiltere basını, IŞİD'e katılan İngiliz rap şarkıcısı Abdül Macit Abdel Bary'nin, örgütün Tel Abyad'dan çekildiği sırada mülteci kılığına girip Türkiye'ye kaçtığını yazıyor.

Pazar günü The Sunday Telegraph'ta, Pazartesi günü de Independent gazetesinde yer alan haberde, Bary'nin İngiliz güvenlik güçleri ve IŞİD militanları tarafından arandığı belirtiliyor.

Independent'ın haberinde, 2013 yılında Suriye'ye giden 24 yaşındaki Bary'nin, 'ABD bombardımanları ve savaş bölgesindeki yaşam şartları' nedeniyle son dönemde IŞİD'le bağlarını koparıp Türkiye'ye kaçan onlarca İngiliz'den biri olduğu yazıyor.

Gazete, İngilizlerin 'ülkelerine döndükleri takdirde yargılanacakları gerekçesiyle Türkiye'de arafta kaldıkları' yorumunu yapıyor.

Independent'a konuşan uluslararası güvenlik uzmanı Raffaello Pantucci, Bary'nin Türkiye'ye kaçtığı iddialarıyla ilgili şunları söyledi:

"Sosyal medyada çok sessiz. Kaçtığı için internete girmekte zorlanıyor olabilir. Facebook ve Twitter'da onu takip ediyordum ama şimdi çok sessiz."

"IŞİD'le anlaşamayan ve ayrılmaya çalışanlar olduğunu biliyoruz. O da onlardan biri olabilir. Bir süredir böyle bir eğilim olduğunu görüyorum. Yeni yeni mi oluyor bilmiyorum ama, grubu terk ediyorlar ve grupla ilgili hayal kırıklığına uğruyorlar. Onun gibi kamuoyunda da iyi bilinen ve grup içinde üst düzey konumda olan birinin ayrılması ilginç."