13. cuma kehaneti gerçek mi? Neler olmuş!
Batıl inançlı insanlar için bugün bir kabus. Bugün insanlar evlerinden çıkmamayı ve daha temkinli davranmayı tercih ediyor. İşte uğursuz 13.Cuma...
Batıl inançlı insanlar için bugün bir kabus. Çünkü özellikle bu inancın hakim olduğu ülkelerde bugün insanlar evlerinden çıkmamayı ve daha temkinli davranmayı tercih ediyor.
Cuma’nın neden uğursuzluk getirdiği düşünüldüğünden biraz daha karışık. Kimilerine göre 12 sayısı kronolojik bütünlüğün sembolü. İsa’nın 12 havarisi olması, bir yılda 12 ay bulunması, gündüz ve gecenin 12 saatlik dilimlerle birbirinden ayrılması gibi örnekler bu inancı destekliyor. 13 sayısı bu nedenle düzensiz, tamamlanmamış ve eksik olarak nitelendiriliyor.
Adem'le Havva'ya kadar uzanıyor Kimilerine göreyse uğursuzluk inancının geldiği hikaye daha farklı. Bu inancın kaynağı Son Akşam Yemeği (Last Supper). İskandinav mitodolojisine göre bu yemek İsa’nın çarmıha gerilmeden önce Havarileriyle yediği son yemek. Efsaneye inanlar o gün masada 13 kişi olmasının kötü şansına inanıyor. Sadece Cuma gününün uğursuzluğuna inanlar da azınlıkta değil. İsa’nın Paskalya’dan önceki Cuma çarmıha gerilişi, Adem ile Havva’nın yasak meyveyle Cuma günü cezbedilmesi nedenleriyle bugün uğursuz bulunuyor
Daha az kaza oluyor Hollanda Sigorta İstatistikleri Merkezi ’nin 2008’deki araştırması diğer cumalar ile kıyaslandığında 13. Cuma’da daha az kaza, hırsızlık ve yangın olduğunu gösterdi. Nedeniyse Hristiyan toplumlarındaki insanların bugünün uğursuzluğuna inanarak daha dikkatli davranması.