BIST 9.921
DOLAR 35,20
EURO 36,65
ALTIN 2.962,02
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

13 bin yıl önce dünyayı değiştirdi!

Bilim insanları, ilk kez Dünya dışı bir patlamanın gezegenimizdeki iklim değişikliğini etkilediğine dair kesin delile ulaştı.

Abone ol

İNTERNET HABER - Bilim insanları, ilk kez Dünya dışı bir patlamanın gezegenimizdeki iklim değişikliğini etkilediğine dair kesin delile ulaştı. Yaklaşık 13 bin yıl önce başlayan ve Dünya’nın soğuk iklimden sıcak iklime geçiş yapmaya başladığı ani değişim döneminin, yeryüzüne çarpan bir gök cisminin etkisiyle başladığı belirtildi.

Araştırmacılar, kozmik bir patlamanın Dünya’da çok önemli iklim değişikliklerine neden olduğuna dair ilk kez büyük bir delil elde etti. Younger Dryas adıyla bilinen ve başlangıcı 12,900 yıl öncesine rastlayan dönem, Dünya’yı, soğuk, buzullarla kaplı bir yerden daha sıcak ve kuru, buzularası bir döneme soktu.

Hayvanlar ve insanlar üzerinde büyük etkileri olan değişim, Kuzey Amerika’da deve, dev asalak hayvan ve kılıç dişli kaplanlar gibi büyük hayvanların yok olmasına neden oldu. 13 bin yıl önce Amerika kıtasında yaşamış olan avcı-toplayıcı Clovis insanları, mızraklarını bırakarak hayvan avını bıraktı ve bitkiler, meyve ve küçük hayvanlarla beslenmeye başladı.

ABD’nin Dartmouth Üniversitesi’nden Profesör Mukul Sharma, “Younger Dryas dönemindeki değişim, insanlık tarihi üzerinde çok etkili oldu... Ortaya çıkan çevresel zorluklar, Yakın Doğu’da yaşayan Natufian insanlarının bile ilk kez oldukları yerde kalıp tarımsal hayata geçmelerine neden olmuş olabilir” dedi.

KUYRUKLUYILDIZ VEYA METEOR

Bilim insanları, Younger Dryas dönemindeki değişikliklerin nedeni hakkında uzun yıllar tartışma yaşadı.

Geçmişteki görüş, Kuzey Amerika’daki buz örtüsünün çatlaması sonucu Atlantik Okyanusu’na çok büyük miktarda temiz su boşaldığı yönündeydi. Ani akıntı, okyanuslardaki akımları değiştirdi. Akımların değişmesi sonuu kuzeye ilerleyen tropikal sular kesildi ve soğuk ve kuru Youger Dryas dönemi başladı.

Yaşanan değişimin Dünya dışından gelen bir etkiyle ortaya çıktığını gözler önüne seren delil ise bir kuyrukluyıldız veya meteor çarpması nedeniyle ortaya çıkan katı haldeki erimiş kaya kürecikleri.

Eridikten sonra katılaşan kayalara ait küreler, ABD’nin Pennsylvania ve New Jersey eyaletlerindeki Younger Dryas döneminin izlerini taşıyan bölgede yapılan araştırmada bulundu. Kayalar üzerinde yapılan jeokimya ve mineral analizleri, patlamanın yaşandığı yer olduğu düşünülen Kanada’nın Qubec kentinin güneyinde kalan bölgede bulunan kayalarla aynı çıktı.

Daily Galaxy sitesinin haberine göre, elde edilen bulgular Youger Dryas patlamasının yaşandığı bölgenin sınırlarının da neredeyse kesinleşmesini sağladı. Sharma, ‘patlamanın neden olduğu krater bulunmamış olsa da aradıkları krateri bulmak için araştırmalara devam edeceklerini’ söyledi.

Younger Dryas döneminin kozmik bir cismin Dünya’ya düşmesi sonucu başladığını belirten araştırma, gelecek hafta Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanacak.