İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Sıtkı Akgül, İstanbul'da son 3 yıl içinde çocuk suçlarıyla ilgili rakamlar vererek, çocuk istismarını önleyebilmek için daha kapsamlı mevzuat istedi.
Abone olSon 3 yılda İstanbul'da 13 bin çocuk, istismar mağduru oldu. 14 bin çocuk evini terk etti. 10 bin çocuğun ise uyuşturucu madde bulundurduğu ortaya çıktı.
Evini terk eden ya da suça yönelen çocukların bu davranışlarının altında ise yaygın olarak aile problemleri ve istismar yatıyor.
"Çocuk" kimdir? "istismar" nedir? sorularına tek bir cevap vermek mevzuata göre mümkün değil.
Radyo Televizyon Üst Kurulu Başkanı Davut Dursun, "Çocuk İstismarını Önleme Sempozyum"un da bu cümlelerle başladığı konuşmasında çözüm için en başta ortak bir tanımlama yapılması gerektiğine işaret etti.
Dursun: Ekrana ve Sahneye Çıkan Çocuklar da İstismar Kapsamında Olmalı
Davut Dursun, çocukların ekran karşısındayken istismar edilmemeleri konusunda çalıştıklarını hatırlatarak; RTÜK olarak televizyon programları ve reklamlarda rol alan, yarışma programlarında sahneye çıkan çocukların da istismar kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini düşündüklerini söyledi.
Dursun, "Televizyon programında, radyo programında, tiyatroda, sinemada ve benzeri gibi görsel işitsel alanda çocukların aktör olarak istismar anlamına gelebilecek oyuncu şeklindeki rol üstlenmelerine bir düzenleme getirme ihtiyacı var. Maalesef demem gerekiyor, Türkiye'de bu alanda çalışmalarına ilişkin hiçbir düzenleme yoktur." dedi.
Akgül: Daha Kapsamlı Mevzuat Gerekli
İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Sıtkı Akgül de, İstanbul'da son 3 yıl içinde çocuk suçlarıyla ilgili rakamlar vererek, çocuk istismarını önleyebilmek için daha kapsamlı mevzuat istedi.
Akgül, "Herşeyden önceCeza Kanunu'nda istismarla ilgili kapsamlı, bütüncül bir düzenleme bulunmamaktadır. Fiziksel, duygusal, cinsel istismar ve ihmal gibi bütün çeşitlerini kapsayacak şekilde çocuk istismarının tanımlanmasının zamanı gelmiştir. Tanımlayamadığımız bir suç türü ile etkin mücadele edebilmemiz düşünülemez." dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise Türkiye'nin son yıllarda önemli çalışmalara imza attığını belirterek, sempozyumda dile getirilen talepleri dikkate alacaklarını söyledi.
Bakan Şahin: Hangi Kanunda Ne Gerekiyorsa O Yapılır
Hangi kanunda ne gerekiyorsa onu yapacaklarını söyleyen Şahin, "Bu işin önemli bir kısmı ama yeterli bir kısmı değil. Uygulayıcıların da aynı iradeyi göstermesi gerekiyor. Bugün yaşadığımız sorunların temeline baktığımız zaman bir cümleden bir çok uygulayıcının farklı şekilde anladığı ve farklı sonuçların çıktığı bir Türkiye düzeniyle karşı karşıyayız. O zaman karar mekanizmasındaki o kanunu uygulayanların da çok daha iradeli, çok daha cesaretli, çok daha korkmadan bu hukuki alt yapıyı uygulaması ve hayata geçirmesi gerekiyor." şekilinde konuştu.
Bakan Şahin, kadına yönelik şiddetin yüzde bin 400 arttığı şeklindeki ifadenin yanlış olduğunu kaydetti ve şunları söyledi: "Aslında kayıt dışının kayıt içine alınmasından dolayı yüzde bin 400 gibi bir artış görünüyor. Ben mühendis bir kardeşinizim, böyle yüzde bin 400 diye bir artış olamaz. "
İstanbul Polis Eğitim ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen sempozyum iki gün sürecek.