BIST 9.757
DOLAR 35,22
EURO 36,79
ALTIN 2.976,29
HABER /  EKONOMİ

12 milyar dolar getirecek imza!

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında 'Afşin-Elbistan Bölgesinde Linyit Kömürü Madenciliği ve Elektrik Üretimi Alanında İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Anlaşma' imzalandı.

Abone ol

İşbirliği Anlaşması için JW Marriott Otel'de düzenlenen törene, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, BAE Enerji Bakanı Mohamed Bin Dhaen Al Hamlı, EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, BAE Enerji Şirketi TAQA Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdulla Saif Al-Nuaimi ve ilgililer katıldı.

Taraflar arasında imzalanan anlaşmanın hayata geçmesiyle bölgede toplam 10-12 milyar dolarlık yatırımın yapılması planlanıyor. Bu yatırımlarla bölgeden toplam 85 milyon ton/yıl kömür, karşılığında da 45 milyar kWh/yıl enerji üretilecek. Proje sayesinde yaklaşık 15 bin kişi istihdam edilecekken, işletme döneminde ise yaklaşık 8 bin 500 civarında doğrudan istihdam sağlanacak.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yerli kömürde ileri ki 11 yıl içinde 18 bin MW'lar seviyesindeki güce ulaşılmak istendiğini belirterek, ''Yeni yapacağımız santraller var. Bunun en büyüğü Afşin-Elbistan'da olacak. Temiz ve nezih bir çalışma yapacağız. Dikkatli bir çalışma yapacağız. Yerli kömürümüzü ülkemize kazandırmış olacağız'' dedi.Bakan Yıldız, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında ''Afşin-Elbistan Bölgesinde Linyit Kömürü Madenciliği ve Elektrik Üretimi Alanında İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Anlaşma''nın JW Marriott Otel'deki imza törenine katıldı.

Dünyada petrol ve doğalgazın fiyatının artmasıyla beraber kömüre rağbetin azaltmadığını ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:

ÇEVRE BİZİM İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ

''Her ne kadar iklim değişikliğiyle alakalı bir takım tedbirler alınmış olsa da, kömür bizim çevreye rağmen değil, çevreyle beraber yapacağımız projelerin arasına almış bulunuyoruz. Çünkü çevre bizim için son derece önemli. Özellikle Afşin Elbistan'da oradaki vatandaşlarımıza imtina göstereceğimizi bilmenizi isterim. Türkiye'nin kömür üretimi de kömür tüketimi de geçtiğimiz yıl yüzde 5,1 düzeyinde, Türkiye'deki elektrik kurulu gücü ise yüzde 8'ler civarında arttı.''

YERLİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ

Enerji sektörünün Türkiye ekonomisinin büyüme hızından daha hızlı büyümesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, ''Bunun çevreyi kirletmeden bunun yapılması gerekir. Yerli ve yenilenebilir kaynaklara mutlaka önem vermemiz gerekiyor. Yerli kömürde önümüzdeki 11 yıl içinde 18 bin MW'lar seviyesindeki güce çıkmamız gerekiyor. Yeni yapacağımız santraller var, bunun en büyüğü Afşin-Elbistan'da oluyor. Türkiye'deki linyitlerin yaklaşık yüzde 40'ı bu havzada bulunuyor. Temiz ve nezih bir çalışma yapacağız. Dikkatli bir çalışma yapacağız. Yerli kömürümüzü ülkemize kazandırmış olacağız. Tabi iş bununla bitmiyor. Yerli ve yenilenebilir kaynakları da ekonomimize kazandırmış olacağız. Havzada, B, C, D, E ve G sahalarında yeni santrallerinin inşa edilmesi, işletilmesi, rehabilitasyonu, ve yeni kömür sahalarının geliştirilmesini planlıyoruz'' dedi.

Bakan Yıldız, BAE ile enerji verimliliği ve enerji tasarrufu konusunda da işbirliği yapabilecekleri konuların olduğunu belirterek, bu konuda somut adımların atılacağına inandığını sözlerine ekledi.

KIRMIZI ÇİZGİLERE RİAYET EDENİN ŞANSI DAHA YÜKSEK

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, Kuzey Irak'tan Türkiye'ye petrol akışının devam edip etmediğiyle ilgili bir soruya, ''Türkiye'nin hiç bir projeye kayıtsız kalması düşünülemez. Basra Bölgesi'nde Irak'ın Güneyi'nde de aldığımız projeler var. Irak'tan gelen petrol sevkıyatı devam ediyor. Buna biz karar vermiyoruz. Iraklı kardeşlerimiz karar veriyor'' yanıtını verdi.

Sinop'ta yapılması planlanan nükleer santralin Güney Kore'ye verilmesi halinde BAE'nin projeye ortaklığının söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine ise Yıldız, Türkiye'nin projeye hazine garantisi verilmemesinin de aralarında olduğu kırmızı çizgilerinin bulunduğunu söyledi.

''Kırmızı çizgilerimize riayet eden ülkelerin şansı daha çok'' diyen Yıldız, Güney Kore'nin tercih edilmesi halinde BAE'nin finansman olarak destek vereceğini söylediğini, bu konuda sürecin devam ettiğini dile getirdi.

DÜNYA ÇAPINDA BİR İŞBİRLİĞİ OLACAK

BAE Enerji Bakanı Mohamed Bin Dhaen Al Hamlı da imzalanacak anlaşmanın iki ülke arasındaki işbirliğini daha ileriye götüreceğini belirterek, anlaşma aşamasına gelinmesinde iki ülkenin bilgeliğinin ve öngörülülüğünün etkili olduğunu söyledi.

Anlaşmanın sağlanması için ülke heyetlerinin birçok defa görüşmelerde bulduğunu anımsatan Al Hamlı, ''Çok şeffaf bir süreç işledi. Sonuç olarak Türkiye ekonomisi içinde çok önemli bir proje ortaya çıktı. Türkiye ile imzalayacağımız bu anlaşma dünya çapında bir işbirliği olacak'' dedi.

ÜRETİMİN KARŞILIĞI 8 MİLYAR METREKÜP

Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış ise Afşin-Elbistan Havzası'nda 2 bin 800 MW gücünde 2 santralin bulunduğunu belirterek, Türkiye ile BAE arasında imzalanacak işbirliği anlaşması sayesinde 7-8 bin MW'lık ilave kapasitenin ülkeye kazandırılacağını bildirdi.

Kapasiteyle yıllık 55-60 milyar kWh elektrik üretiminin gerçekleştirileceğini dile getiren Alış, söz konusu üretim sayesinde 8 milyar metreküplük doğalgazın ithalatının önüne geçileceğini, bunun da değerinin yaklaşık 12 milyar doları bulduğunu bildirdi.

Konuşmaların ardından, Bakan Yıldız, BAE Enerji Bakanı Al Hamlı, EÜAŞ Genel Müdürü Alış ve BAE Enerji Şirketi TAQA Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdulla Saif Al-Nuaimi ''Afşin-Elbistan Bölgesinde Linyit Kömürü Madenciliği ve Elektrik Üretimi Alanında İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Anlaşma''yı imzaladı.