İngiltere'deki gazeteler bugün sayfalarında Ukrayna'nın doğusundaki iki bölgede yapılan özerklik referandumu, İngiltere Başbakanı David Cameron'un Avrupalı göçmen işçilerle ilgili açıklamaları ve Manchester City'nin Premier Lig şampiyonluğu ile ilgili hab
Abone olİngiltere'deki gazeteler bugün sayfalarında Ukrayna'nın doğusundaki iki bölgede yapılan özerklik referandumu, İngiltere Başbakanı David Cameron'un Avrupalı göçmen işçilerle ilgili açıklamaları ve Manchester City'nin Premier Lig şampiyonluğu ile ilgili haberlere ağırlık veriyor.
"Ukrayna'da dağılma korkusu"
Financial Times gazetesi, dün Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinde yapılan özerklik referandumunun ülkenin dağılabileceğine dair endişeleri artırdığını belirtiliyor. Uzmanların, referandumdan çıkacak olası bir "evet" sonucunun, bölgedeki iş adamı ve siyasilerin Kiev'den daha fazla özerklik istemesine yol açabileceğini söylediği belirtiliyor.
The Guardian Ukrayna haberinde oy pusulalarının fotokopi ile çoğaltılmış olduğunu, sandık başlarında bağımsız gözlemciler olmadığını ve aynı kişilerin bir kaç kez oy kullandığını yazıyor. Gazete referandumun ülkedeki krizde yeni bir dönüm noktası olduğunu söylüyor.
Independent da referandumu "Ukrayna'yı bölecek oylama" başlığıyla duyuruyor. Haberde, özerklik karşıtlarının oy vermeye gitmediğine vurgu yapılıyor.
İngiltere Başbakanı AB'de işçi göçüne karşı değil
The Times, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın Avrupa Birliği içindeki serbest dolaşım hakkı ile ilgili açıklamalarına yer veriyor. Gazete, İngiltere Başbakanı'nın "Bu hak 'orijinal'inde olduğu gibi 'başka ülkede çalışma özgürlüğü' olarak kullanılmalı, ama son zamanlarda gördüğümüz daha farklı bir göç türü" dediğini yazıyor. The Times, Cameron'ın AB'ye yeni katılan ülkelere serbest dolaşım hakkı verilmeden önce bu ülkelerin gayri safi milli hasılalarının belli bir seviyeyi geçmesi şartı konulmasını önerdiğini de hatırlatıyor.
Aynı konuda değinen bir başka gazete de Daily Telegraph. Gazete, İngiltere Başbakanı David Cameron'un "İngiltere, diğer AB ülkelerinden gelen işçileri durdurmak için bir bariyer koymayacak" sözlerine yer verdikten sonra ülkedeki Avrupalı göçmen işçileri masaya yatırıyor. Gazete, 2004-2012 yılları arasında Doğu Avrupa'dan İngiltere'ye 713 bin kişinin göç ettiğini, İngiltere Başbakanı Cameron'ın bu sayıyı gelecek yıl yapılacak seçimler öncesi düşürmeye söz vermesine rağmen, ülkeye gelen göçmen sayısının her yıl arttığını yazıyor.
"İngiliz Ordusu Nijerya'ya yardım edebilir"
Independent gazetesi, Nijerya'da geçen ay İslamcı örgüt Boko Haram tarafından kaçırılan 200'den fazla kız öğrencinin bulunması için İngiliz ordusunun da devreye girebileceğini yazıyor. İngiltere Başbakanı David Cameron'ın BBC'de katıldığı bir programda "İngiliz ordusu da yardım için Nijerya'ya gönderilebilir mi?" sorusuna verdiği cevapta bu seçeneği net olarak reddetmediğine dikkat çekiliyor.
Haberde Cameron'ın "Öğrencilerin bulunabilmesi için Nijerya'nın bizden istediğinin daha da fazlasını yapmaya hazırız. Ancak oraya yığılıp istediğimiz gibi hareket edemeyiz. Durum çok karmaşık. Nijerya'nın bizden asker isteyeceğini sanmıyorum, ancak geçmişte de benzer durumlarda özel kuvvetlerimiz Nijerya'da görevlendirilmişti" sözlerine yer veriliyor.
The Times da kaçırılan kız öğrencilerle ilgili olarak daha önce Nijerya'daki farklı örgütlerle müzakerlerde yer almış olan Canterbury Başpsikoposu'nun yaptığı "görüşme" çağrısına yer veriyor. Haberde Başpsikopos Justin Welby'nin "Boko Haram ile müzakere etmek çok zor ve karmaşık, ama mutlaka denenmesi gerek. Örgütün farklı katmanlarıyla aktif müzakere ve temas içinde olunmalı" dediği belirtiliyor.
Savaş gazileri arasında akıl hastalıkları artıyor
The Guardian gazetesi Afganistan ve Irak'ta savaşmış İngiliz askerleri arasında ruhsal bozukluk ve akıl hastalığı yaşayanların sayısının arttığını duyuruyor. Savaş gazilerinin psikolojik sorunlarına yardımcı olmak için kurulmuş olan bir derneğin araştırmasına yer veren gazete, 2012'ye oranla 2013 yılında dernekten yardım isteyen gazilerinin sayısının %57 arttığına dikkat çekiyor. Uzmanlar Afganistan ve Irak'tan dönen askerlerde akıl hastalığı ve ruhsal bozukluk oranının ilerleyen yıllarda artabileceğini belirtiyor.