BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,68
ALTIN 2.963,27
HABER /  GÜNCEL

12 Kasım 2012 Basın Özeti

İngiltere gazeteleri bu sabah manşetlerine BBC’de yaşanan son krizi taşıyor. Gazeteler, son olarak BBC Genel Müdürü George Entwistle’ın istifasının ardından ortaya çıkan manzarayı aktarıyor.

Abone ol

İngiltere gazetelerinde bu sabah BBC’de yaşanan kriz öne çıkıyor.

Gazetelerin hemen hemen hepsi manşetlerini BBC’de krize ve krizin ardından yaşanabileceklere dair öngörülere ayırmış durumda.

BBC Genel Müdürü George Entwistle, Newsnight programındaki çocuk istismarıyla ilgili bir haberde eski bir politikacının haksız yere hedef haline gelmesi nedeniyle Cumartesi günü istifa ettiğini duyurmuştu.

Hatırlanacağı üzere Entwistle'ın göreve geldiği ilk günlerde, 40 yıl boyunca 300'den fazla kişiyi taciz ettiği iddiaları soruşturulan eski BBCsunucusu DJ Jimmy Savile ile ilgili bir programın Newsnight programının yayın akışından çıkarıldığı tartışması patlak vermişti.

Muhafazakâr Partili Lord McAlpine'ın adının Newsnight programında, 1980'lerde Galler'deki bakım evlerinde çocukların istismar edilmesiyle ilişkili gibi kullanılması ikinci bir krize neden oldu ve Entwistle bunun üzerine istifa etti.

'Radikal bir revizyon ihtiyacı var'

Guardian konuyla ilgili haberinde görevinden istifa eden Genel Müdür George Entwistle'a 450 bin sterlin olan bir yıllık maaşının ödeneceğinin, yeni adaylarla görüşmeler yapılmayacağını ve Newsnight programı kadrosunun geleceğininse şu anda belirsiz olduğunu aktarıyor.

Gazete ayrıca Başbakan David Cameron’ın kriz karşısındaki tutumuna da ayrıntılı yer veriyor.

Guardian, Başbakanlığın BBC’nin yapısal bir kriz içinde olmadığı yönündeki tutumunu aktarıyor.

Gazete, sayfalarında bazı saygın gazetecilerin krizle ilgili görüşlerine de yer vermiş.

Öne sürülen görüşler arasında genel yayın yönetmenliğiyle genel müdürlük görevlerinin birbirinden ayrılması gerektiği de yer alıyor.

Financial Times haberinde BBCMütevelli Heyeti Başkanı Lord Patten’ın tutumunu öne çıkarmış.

Gazetede Patten’ın son yaşananlar üzerine yaptığı açıklamada BBC’nin radikal bir revizyona ihtiyacı olduğu sözüne dikkat çekiliyor.

Gazete, Patten’ın istifa etmeyi düşünmediği yönündeki beyanına vurgu yapıyor.

BBC’nin başına geçme ihtimali bulunan isimlerin listesine sayfalarında yer veren Financial Times, son skandalın tacizle ilgili olması nedeniyle listede yer alan iki kadın adayın şanslarının artmış olduğunu vurguluyor.

'BBC'de yeni sürprizler yaşanabilir'

Independent manşetinde, Patten’ın ağzından önümüzdeki günlerde yaşanabileceklerle ilgili bir uyarıda bulunuyor ve krizin daha fazla kişinin görevinden ayrılmasına neden olabileceğini yazıyor.

Gazetede Christopher Bland imzasıyla yayınlanan analiz de dikkat çekiyor.

Bland yazısında, BBC’nin kriz üzerine şimdi ne yapması gerektiğinden önce ne yapmaması gerektiğiyle ilgili bir uyarıda bulunuyor ve “Araştırmacı gazeteciliğin terk edilmesi ve Newsnight’ın baltalanması alçakça olur” diye yazıyor.

Bland, BBC’nin ‘bir süreliğine dinlenmeye ihtiyacının olduğunu’ belirtiyor.

Daily Telegraph da sayfalarında BBC’deki son yaşananlarla ilgili birçok analize yer vermiş.

David Dimbley imzasıyla yayınlanan analizde ‘BBC’nin en büyük sorununun bünyesindeki bürokrasi nedeniyle son yıllarda kendi kendine zarar vermesi, bu nedenle çalışanlarının enerjisini azaltıp onların moralini bozması olduğu’ görüşü dile getiriliyor.

Neil Midgley imzalı başka bir analizdeyse ‘BBC’de şimdi tepeden tırnağa bir değişikliğe gidilmesi gerektiği’ belirtilmiş.

Times’ın BBC içindeki kaynaklara dayandığını belirttiği haberindeyse BBC’nin yeni genel müdürünün belirlenmesinde bazı sürprizlerin yaşanabileceği aktarılıyor.

Habere göre yeni genel müdür, bir önceki genel müdür seçiminde kendileriyle mülakat yapılan kişilerden seçilmeyebilir ve tamamen farklı bir isim olabilir.

İngiltere, Suriye muhalefetinin yeni birliğinden memnun

İngiltere basınında bu sabah yine her gazetenin yer verdiği bir diğer haberse Suriyeli muhalif grupların oluşturduğu yeni çatı örgütlenmesi olan Suriye Devrimi ve Muhalefet Güçleri Ulusal Koalisyonu’yla ilgili.

Financial Times, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague’in koalisyonun kurulma kararından memnuniyet duyduğunu aktaran açıklamalarını öne çıkarıyor.

Suriye'de acilen gerekli olan siyasi geçiş sürecini sağlamasının önemli olduğunu vurgulayan Hague, ''Ulusal koalisyona destek konusunun görüşüleceği, AB ve Arap Birliği'nin toplantısı için salı günü Kahire'ye gideceğim'' diye konuşmuş.

'Alevi, isyancı genç: Annemi öldürdüler'

Guardian’da göze çarpan bir başka haberse Suriyeli 21 yaşındaki genç bir kadın muhalifin hikayesini aktarıyor.

İstanbul mahreçli olarak yazılan haberde Lazkiyeli Alevi bir ailenin çocuğu olan, kendisi isyancılara katıldığı için annesinin öldürüldüğünü iddia eden Loubna Mrie, isyanı desteklediği için hayatının alt üst olduğunu anlatıyor.

Babasının Şebbiha milisi olduğunu, bu yüzden kendisini evlatlıktan reddettiğini belirten Mrie, isyancıları destekleyen bir gösterideki videosunun yayınlanmasından sonra annesinin öldürüldüğünü iddia ediyor ve ekliyor: “Onu babam öldürdü.”

Şu anda İstanbul’da yaşamını sürdüren Mrie, Esad yönetiminin Aleviler’i koruduğu yönündeki yaygın algıyla ilgili de şu yorumu yapmış: “Bu hükümet hakkındaki şey onun halkını korumaya, Aleviler’i korumaya çalıştığını iddia etmektir. Esad sizin Alevi, Hıristiyan veya Şii olmanızı önemsemez. Eğer ona karşıysanız sizi öldürecektir.”