Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 12. İhracatın Yıldızları ödül törenine katıldı. Babacan, ”Dinamizm isteyen, büyüme isteyen şirketlerin yine...
Abone olBaşbakan Yardımcısı Ali Babacan, 12. İhracatın Yıldızları ödül törenine katıldı. Babacan, ”Dinamizm isteyen, büyüme isteyen şirketlerin yine adresleri gelişmekte olan ülkeler olacaktır” dedi.
İstanbul Grand Hyatt Otel’de düzenlenen 12. İhracatın Yıldızları ödül törenine, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt’ün yanı sıra çok sayıda iş dünyasından davetli katıldı. Türkiye’nin ihracat odaklı bir büyüme politikası seçtiğini ifade eden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ”Türkiye’nin tasarruf oranlarının düşük olması, Türkiye’nin cari açığının yüksek olmasının en önemli sebeplerinden biridir. Mutlaka büyüyelim. Büyüme istihdam için şart. Büyümenin nereden geldiği de çok önemlidir. İç tüketime dayalı bir büyümenin Türkiye için sürdürebilir bir büyüme olmadığını da özellikle ifade etmek istiyorum. Türkiye’nin ihracat odaklı bir büyüme politikası seçmesi bizim sıhhatli ve sürdürebilir bir büyüme elde etmemizin ana temasıdır. 2009 yılından bu yana yaşadığımız süreç pekte kolay bir süreç değildi. 2009 yılı dünya ticaretinin daraldığı bir yıl oldu. Bu yıldan itibaren önceki yıllara göre büyüme oranları düşük kaldı. Sadece bizim ihracat pazarlarımız açısından değil tüm dünyada küresel dış ticaret rakamlarına baktığımızda kriz öncesi dönemlerine göre daha düşük” ifadelerini kullandı.
Gelişmekte olan ülkelerin büyüme oranlarının gelişmiş ülkelerin üzerinde olacağını vurgulayan Babacan, ”Dünyada önemli olan bir başka trend ise gelişmekte olan ülkelerdir. Gelişmekte olan ülkelerin önümüzdeki 5 yıl boyunca hatta 10 yıl boyunca büyüme hızı geçtiğimiz 5-10 yıllık dönemlere göre daha düşük olacak. Çin’de yüzde 9 ve yüzde 10luk büyüme rakamlarını göremeyeceksiniz artık. Gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızları gelişmiş ülkelerin çok çok üzerinde olacak. Dinamizm isteyen, büyüme isteyen şirketlerin yine adresleri gelişmekte olan ülkeler olacaktır” diye konuştu.
2013 yılında yaşanan olumsuzluklara rağmen yüzde 4’lük bir büyüme oranının iyi bir sonuç olduğunu belirten Babacan, ”2013 yılı bambaşka problemlerin ve hiçte beklemediğimiz olayların ardı arkasına gerçekleştiği bir yıl oldu. 2013 yılı öncelikle Amerikan Merkez Bankasının para politikalarının normalleşeceğini ilan ettiği, yavaş yavaş geri çekeceğini ilan ettiği bir yıl oldu. Avrupanın zafıf görünümü bu yılda devam etti. Gezi olaylarını yaşadık. 6 hafta boyunca bütün dünya basını hemen hemen her gün Türkiye’yi olabilecek en negatif şekliyle gösterdi. Suriye’de iç savaş olanca güçlüğüyle devam etti. Irak’ta sadece geçen yıl 9 bin kişi patlamalar ve saldırılar sonucunda hayatını kaybetti. Yılın sonlarına doğru bir 17 Aralık süreci yaşadık. Bütün bunlara rağmen yüzde 4’lük büyüme oranını yakalamamış olmamız kayda değer bir gelişmedir. Bütün bu olumsuzluklara rağmen hem içeride hem dışarıda bütün kaygılara rağmen yüzde 4’lük büyüme bir sonuç oldu. Bizi de gerçekten sevindirdi” şeklinde konuştu.
Cumhuriyet’in 100. yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefini ortaya koyan Aselsan, ”2013 Yılında İhracatın Yıldızı” ödülüne layık görüldü. Ödül, Ali Babacan tarafından Aselsan yetkililerine takdim edildi.
(İHA)