BIST 10.852
DOLAR 32,66
EURO 35,44
ALTIN 2.511,53
HABER /  DÜNYA

12 gazeteden özerklik mesajı

İspanya'da özerk Katalonya tartışması yeniden alevlendi.. Katalan basını ortak yayınla merkezi otoriteye mesaj verdi

Abone ol

İspanya'nın doğusunda kalan Katalonya bölgesinde çıkan 12 gazete, Anayasa Mahkemesine karşı ortak bir mesaj yayımlayarak, mahkemeden özerklik statüsüne saygı göstermesini istedi.

İspanya'da uzun tartışmalardan sonra 2006 yılının ortasında kabul edilen, Katalonya'nın özerklik haklarının genişletildiği yeni özerklik statüsü, yeniden ülke gündeminde ilk sıraya yerleşti.

Ana muhalefetteki Halk Partisi (PP), Anayasa Mahkemesine, Katalonya'nın yeni özerklik statüsüyle ilgili itirazda bulunmuştu. Mahkemenin kararını yakında açıklaması bekleniyor.

Anayasaya Mahkemesini etkilemeye yönelik açıklamalara bugün Katalan basını da eklendi. 12 gazetenin yayımladığı "Katalonya'nın Onuru" başlıklı ortak mesajda, yeni özerklik statüsünün Katalonya özerk parlamentosu, İspanyol meclisi ve yapılan referandum sonuncunda halkın onayını aldığı hatırlatılarak, 3 yıldır yürürlükte olan statünün değiştirilmesinin yanlış olacağı savunuldu.

Anayasa Mahkemesi üyelerini, sorumlu hareket etmeye ve 1977 yılından sonra ilk defa 2006'da değiştirilen Katalonya özerklik statüsünü olduğu haliyle bırakmaya çağıran Katalan gazeteleri, "Katalonya, kimliğinin tanınmasını, daha iyi bir özerk yönetim, finansman ve altyapı talep etmeye devam edecektir. Eğer Katalan dayanışması gerekiyorsa, sorumlu bir toplumun meşru cevabı verilecektir" ifadesini kullandı.

Ortak mesajın, hiçbir siyasi partinin etkisinde kalmadan yayımlandığı bildirildi.

Anayasa Mahkemesinin kararı beklenirken, özellikle Katalonya'daki siyasi partiler statünün korunması yönünde görüşlerini dile getiriyor. Katalonya özerk yönetiminde 3'lü koalisyon hükümetinde yer alan Katalonya Cumhuriyetçi Solu'nun (ERC) eski lideri ve Katalonya Başkan Yardımcısı Josep Lluis Carod Rovira, "Eğer Anayasa Mahkemesinin kararı olumsuz olursa, Katalonya, İspanya'ya bağlı olmaya devam edip etmeyeceğini tartışmaya açmak zorunda kalacaktır" diye konuştu.

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ise geçen günlerde yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesine güveninin tam olduğunu ve asla etkileme yoluna gidilmemesi gerektiğini vurgulayarak, sakin olunması gerektiğini ifade etmişti.