BIST 9.468
DOLAR 34,42
EURO 36,40
ALTIN 2.841,36
HABER /  GÜNCEL

12 Eylül'ün gizli kayıtları ortaya çıktı

12 Eylül davası bir dönemin üzerindeki sis perdesini kaldırıyor. Demirel'in askere övgüler yağdırdığı konuşma ortaya çıktı.

Abone ol

Genelkurmay, 12 Eylül davasının görüldüğü Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne Bayrak Harekat Planı’nın güncellenmiş hali ile darbe öncesi Sıkıyönetim Koordinasyon Toplantıları’nın bant kayıtlarını gönderdi. Kayıtların Habertürk gazesinde yer aldı.

KAÇANI TARAYIN: Yaptığımız incelemeye göre karar safhasında koğuşlardaki yatakları tel örgülerin üzerlerine atmak suretiyle hepsi birden kaçabilir. Bu takdirde iki şık var, ya bakılacak bunlara; veyahut da benim verdiğim emir gereğince makineli tüfeklerle taranacaktır. Bu ise gerek dünya kamuoyunda gerekse memlekette kendi kamuoyumuzda büyük bir olay yaratacaktır. Bunu üzerine basarak önemle dikkatlerinize sunuyorum.

'Sizlere tebriklerimi sunuyorum'
Dönemin Başbakanı Süleyman Demirel'in o toplantılarda askere böyle sesleniyor: “Sizlere tebriklerimi sunuyorum. Komutanlarımızın devlete sahipliğini takdirle karşılıyorum. Bunu gelecek için teminat sayıyorum.”

SIKIYÖNETİM: Dönemin başbakanı Süleyman Demirel’e ülkenin içinde bulunduğu durumun anlatıldığı toplantıda Kenan Evren Sıkıyönetim Yasası’nın geçmesini istiyor: “Adalet komisyonundan çok istirham edeceğim. 15-20 gündür orada dikilip konuşulamıyor. Bütçe konuşmaları sırasında geçsin ki bütçenin hitamında hemen Meclis’e sevk etme imkânı bulabilelim.”

4 BİN CİNAYET: (Bir komutan) 18 ayda 4 bini aşan cinayet oldu ancak Meclis tek idam kararı vermedi. Memlekeki kasıp kavuran bu yangının karşısına devletin adeta ceza veremez hali devam ediyor.

DEVRİME BİR KALA: (Bir komutan) Marksist kökenli bir rejiminin kurulabilmesi için o ülkedeki mevcut rejimin yıkılması faaliyetleri genel olarak 3 safhadan geçmektedir. Teşkilatlanma ve propaganda safhası, öncü savaşının verilmesi, devlet otoritesinin yıkılması veya felç edilmesi, ayaklanma ve neticeye ulaşma safhasıdır. (.....) 2. safha ülkemizde halen fiili olarak başlamış bulunmaktadır. Türkiye’nin gelişmesini engellemek isteyen daima güçsüz ve muhtaç duruma düşürmekle bir bunalım içine sürüklenmesini, böylece komünizmin kucağına düşmesini isteyen dış güçlerin ve onların ülkemizdeki yandaşlarının her geçen gün yeni bir tatkik ve yeni bir modelle ortaya çıkmasına kesin olarak mâni olacak, topyekûn bir mücadele içersinde olmamız şarttır.

FATSA OLAYLARI: Fatsa’da Cumhuriyet kuruyor adamlar. Bir Fikri Sönmez çıkmış halk komiteleri, halk mahkemeleri kuracağını ilan ederek belediye başkanı seçilmiştir. 30’a yakın kişi öldürülmüştür. İnsanlar sokakta kurşunlanmıştır. Fatsa susturulmuştur. Orada ne kaymakam, ne savcı, ne hâkim kalmıştır. Hepsi korkudan o tarafın malı olmuşlardır. Bayrak Harekat Direktifi’ne ilave edilen bir yazıda, darbenin ardından MİT’e tüm Türkiye’yi dinleme yetkisi verildiği de ortaya çıktı.

LİDERLERE 'DİRENMEYİN' BELGESİ

Kenan Evren’in 12 Eylül darbesinin ardından Zincirbozan’a gönderilen Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Deniz Baykal’a yazdığı mektuplar da darbe davası dosyasına girdi.

Evren ve MGK imzalı mektuplarda “Direnmeyin” mesajı “Talimatı getiren subayın ikazlarına uyunuz. Bu talimat ile belirtilenler dışındaki her türlü tutum ve davranışınız suç” ifadesiyle verilmiş. Bayrak harekat planında ise mektupların parlamenterlere nasıl verileceği yazılmış, “Karanlıkta müdahale yapılmaması” uyarısı yapılmış.

KORUTÜRK’E MUHTIRA

Bu mektupların yanı sıra Çankaya Köşkü de 12 Eylül öncesi dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren’in, Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’e yazdığı muhtıranın orijinalini Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. 27 Aralık 1979 tarihli mektubu el yazısı ile kaleme alan dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren, Korutürk’e “Sayın Cumhurbaşkanım” diye hitap ediyor ve ülkedeki anarşik ortama dikkat çekiyor.

“Milli Güvenlik Kurulu’nun muhtelif toplantılarında bu konuda alınan kararların muhalefete sonsuz siyasi partilerin kısır tutum ve davranışları yüzünden olumlu sonuçlara götürülemediği yüksek malumlarıdır” ifadesinin yer aldığı mektupta Korutürk’ten anayasal kuruluşlar ve siyasi partilerin bir kere daha uyarılması isteniyor. Mektubun altında, dönemin Cumhurbaşkanı Korutürk’ün el yazısıyla “Komutanlarla birlikte görüşmek ve ondan sonra harekete geçmeyi uygun görüyorum. Uçakta onlarla görüşeceğim. 2.1.1980” notu bulunuyor.