BIST 9.414
DOLAR 34,42
EURO 36,34
ALTIN 2.845,17
HABER /  GÜNCEL

12 Eylül işkencecileri sona yaklaştı!

12 Eylül döneminde yaşanan işkencelere ilişkin soruşturma sürüyor

Abone ol

Soruşturma kapsamında işkence görenler tek tek ifade vererek yaşadıklarını anlatıyor.

Şüpheli olarak görülen bazı isimlerin de ifadesi alınıyor. Mağdurların ifadeleri alındıktan sonra işkence yaptığı iddia edilen isimler üzerinde inceleme başlatılacağı öğrenildi. Mağdurların ifadelerinin ardından 'işkenceci' olmakla suçlanan diğer isimler liste halinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilecek.

Mağdurların verdiği isimlerin dışında Devrimci 78'liler Derneği tarafından verilen 40 kişilik liste ile birlikte, işkenceye katıldığı iddia edilen 100'ü aşkın isim için görev yeri tespiti yapılacağı da gelen bilgiler arasında. Görev yeri tespitinin ardından şahısların iddia edildiği gibi, işkenceye katılıp katılmadıkları araştırılacak.

Edinilen bilgilere göre, görev yerleri tespit edilen isimler arasında şu anda yaşayanların adres tespiti de yapılarak ifadesine başvurulacak. Bu isimlerden biri de Ferruh P. Zaman, 78'liler Derneği'nin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na teslim ettiği işkenceci listesinde de ismi olan askerlerden Ferruh P.'ye İstanbul'da ulaştı. Ferruh P., o dönemde Mamak'ta görev yaptığını ancak muhaberede olduğu için ne işkenceye katıldığını ne de işkencenin yapıldığını gördüğünü söylüyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın önünde bulunan işkenceci listesi, erlerin dışında albay, yarbay, binbaşı, yüzbaşı, üsteğmen, teğmen, çavuş, onbaşı ve sivil gardiyanlardan oluşuyor.

12 EYLÜL CUNTASI CEZAEVLERİNİ KARIŞTIRMIŞ

Bu arada, 12 Eylül askerî yönetiminin, darbe öncesinde olduğu gibi cezaevlerinde de zıt görüşlü grupları birbirine düşürmeyi planladığı ortaya çıktı. Genelkurmay tarafından 12 Eylül davasını gören Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen belgelerde sağcılarla-solcuların nasıl birbirine düşürüldüğü açıkça görülüyor. Mamak Cezaevi'nde kalan Ankara MHP davası sanıklarından dönemin Ülkü Ocakları yöneticilerinden Muhsin Polat'ın cezaevi yönetimine yazdığı mektupta, planın ayrıntıları yer alıyor. Mektupta, 8 numaralı koğuşun sayımı sırasında çıkan olaylara 3 numaralı koğuşta kalanların da dâhil edilmek istendiği anlatılıyor. O sırada Cemal Öztürk isimli tutuklunun "Durun arkadaşlar! Toplu değil." şeklindeki uyarısı üzerine olayların önlendiği kaydediliyor. Kışkırtmaların iki gece üst üste elektriklerin kesilmesi suretiyle devam ettiğinin belirtildiği mektupta, askerlerin koğuşlarda yaptıkları baskınlara vurgu yapılıyor. Bal, "Şayet koğuşlar ayrılmamış olsaydı, koğuşlarda solculara saldırarak büyük bir olay çıkarmayı düşünüyorlardı ve birkaç ölü çıkarmak amacındaydılar." ifadelerini kullanıyor.