BIST 9.911
DOLAR 35,41
EURO 36,29
ALTIN 3.064,63
HABER /  GÜNCEL

12 Eylül davasında karar açıklandı Evren ve Şahinkaya için mübebbet hapis SON DAKİKA

12 Eylül davasında karar açıklandı. Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya için mahkeme müebbet hapis cezası verdi SON DAKİKA

Abone ol

12 Eylül Davası'nda karar açıklandı.

12 Eylül askeri darbesinin hayatta kalan iki mimarı Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında müebbet hapis cezası verildi.

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya, 765 sayılı TCK'nın "Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler" başlıklı 146. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldılar.

KENAN EVREN'İN FIKRA GİBİ MİTİNG KONUŞMALARI... HERKESİN KAFASI YUVARLIKTIR VE...

İNDİRİM YAPILDI

Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 12 Eylül Davası'nda sanıklar hakkında takdiri indirim uygulayarak ağırlaştırılmış müebbet cezasını, müebbet cezasına çevirdi.

RÜTBELERİ SÖKÜLECEK

Evren ve Şahinkaya cezaevine girecek mi?

12 Eylül davasında Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında verilen müebbet hapis cezası infaz edilecek mi? Herkesin aklındaki sorunun yanıtı yüksek bir olasılıkla 'Hayır' olacak. Temyiz aşamasından dolayı cezanın hemen infaz edilmesi sözkonusu değil. Temyiz aşamasında karar onansa dahi Evren ve Şahinkaya'nın aradan geçen 34 yılda çıkan aflardan faydalanma veya sağlık durumlarından dolayı cezaevine girmeme ihtimalleri yüksek.

Mahkemenin müebbet hapis kararı sonrası Evren ve Şahinkaya'nın rütbeleri de sökülecek.

Müdahil Avukat Ömer Kavili, Evren ve Şahinkaya hakkındaki kararı değerlendirdi.

''Sanıklar şu anda rütbesiz er konumundalar. Sanıklar ölürse devlet töreniyle gömülemeyecekler. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla müebbet hapis cezası arasındaki fark, mahkemenin cezada indirim yapma yetkisi vardı, onu kullandı. Bu karar infaz hukuku açısından sanıklar 8 yıl mı yoksa 10 yıl mı hapis yatacaklar onu belirleyecek. Ancak sanıkların onuru bu mahkemede kalmıştır. Hapis cezasının infazı bakımından eğer doktor raporu alabilirlerse hapis yatmayacaklar ancak Tahsin Şahinkaya hakkında GATA'dan "yatılı hasta değildir" diye bir rapor var.''

İNTİHAR EDERİM DEMİŞTİ

Kenan Evren, askeri darbeden dolayı yargılanması gündeme geldiğinde yaptığı açıklamada 'intihar ederim' demişti.

Kenan Evren, 26 Haziran 2009'da 12 Eylül davasında yargılanması gündeme gelince Hürriyet Gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök'e ''Beni yargılamak mı istiyorsunuz? Buyurun gidip halka sorun. Bir referandum yapın. Evren Paşa yargılansın mı diye sorun. Eğer halk ’Evet yargılansın’ derse, milletimin önünde herkese söz veriyorum. Bu işi yargıya bırakmam. İntihar ederim'' demişti.

DARBELERİN ANASI

DİSK Eski Başkanı Rıdvan Budak karar sonrası değerlendirmelerde bulundu. Budak, "Yargılamayı formalite olarak görüyorum. Ama önemli bir davadır. Tarihin en büyük darbesidir. Darbelerin anasıdır. Demokrasiyi sakatlamıştır, demokrasinin olgunlaşmasını engellemiştir. Bugün yaşadıklarımızın altında 12 Eylül’ün olumsuz sonuçları vardır. Korku toplumu yaratılmıştır" dedi.

kanan evren ve tahsin şahinkaya 12 eylül duruşmasına görüntülü sistemle katıldı.jpg

Ankara GATA'da bulunan Kenan Evren ile İstanbul GATA'da bulunan Tahsin Şahinkaya'ya sesli ve görüntülü sistemle bağlandı. Evren ve Şahinkaya, yataklarında yastık desteğiyle, yarı yatar vaziyette duruşmayı takip etti.

12 EYLÜL DAVASI NEDİR?

12 Eylül Darbesi davasında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin 12 Eylül 1980 günü emir-komuta zinciri içinde gerçekleştirdiği askerî müdahale yargılanıyor. Bu darbeyle Süleyman Demirel'in Başbakan'ı olduğu hükümet görevden alınmış, Türkiye Büyük Millet Meclisi lağvedilmiş ve 1970 sonrasında değiştirilen 1961 Anayasası uygulamadan kaldırılmıştı.

REFERANDUM İLE YARGI YOLU AÇILDI

2010 anayasa referandumunda, değişikliklerin kabul edilmesiyle birlikte 12 Eylül darbesini yapan Kenan Evren'e yargı yolu açıldı.

13 Eylül 2010 tarihinde çeşitli sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve dernekler ile darbe mağduru kişiler 12 Eylül darbesini yapanlar hakkında suç duyurusunda bulundu. Bütün suç duyurularını toplayan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı "Milli Güvenlik Konseyi (MGK) adı altında 12 Eylül 1980'de ülke yönetimine el koyan askeri cunta yönetiminin hayatta kalan üyeleri, Kenan Evren, Nejat Tümer ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılanmasına karar verdi. 4 Nisan 2012 tarihinde ise darbenin yargılanmasına başlandı.