12 bin yıllık mağara aslanı bulundu
Sibirya'da soyu tükenmiş olan mağara aslanı türünden iki yavrunun "eşsiz derecede" korunmuş kalıntıları bulundu.
Abone olBilim insanlarına göre iki yavru aslanın kalıntıları donmuş toprak içinde "eşsiz bir biçimde" korunmuş.
Araştırmacılar Sibirya’da donmuş toprak tabakası içinde iki yavru mağara aslanının kalıntılarını buldu. Soyu tükenmiş olan mağara aslanı türüne ait ender kalıntıların en az 12 bin yıllık olduğu tahmin ediliyor. Bilim insanlarına göre kalıntıları “fantastik bir biçimde iyi korunmuş” olan yavrular öldükleri zaman bir ya da iki haftalıklardı.
Yakutyan Bilim Akademisi’nden Dr. Albert Protopopov, The Siberian Times’a yaptığı açıklamada bulunan yavruların mağara aslanı türüne ait en bütünlüklü kalıntılar olduğunu söyledi. “Bütün vücut parçaları yerinde: Tüyleri, kulakları, yumuşak dokuları, hatta bıyıkları bile” diyen Protopopov, ava çıkan annelerinin yavruları mağarada bıraktıktan sonra bir toprak kayması altında kalarak ölmüş olmalarının muhtemel olduğunu ve “eşsiz biçimde” korunmuş olmalarını böyle açıkladıklarını söyledi. Protopopov, yavruların klonlanmak için uygun olup olmadığı sorusuna “Bu konuyu tartışmak için henüz erken, esas görevimiz yavruların genom haritasını çıkarmak ve onun üzerinde çalışmak” dedi.
Yavruların ait olduğu tür mağara aslanının soyu, 12 bin yıl kadar önce Buzul Çağı’nın sonunda tükenmişti. Fosil kayıtları mağara aslanının günümüz aslanlarından biraz daha büyük olduğuna dair işaretler taşıyor ancak soylarının neden tükendiği hakkında henüz bir açıklama getirilebilmiş değil. Bulunan iki yavrunun bu konuda ipuçları vermesi muhtemel.
Kaynak: The Siberian Times