BIST 9.636
DOLAR 34,66
EURO 36,36
ALTIN 2.932,55
HABER /  GÜNCEL

12 Ağustos Basın Özeti

İngiliz pazar gazetelerinde, 2016 Rio Olimpiyatları'na hazırlık ne aşamada?, Kıbrıs anlaşmazlığında çözüm hayalet kent Maraş'ta mı başlayacak?, ABD seçimleri yaklaşırken Cumhuriyetçi başkan adayının seçtiği 'radikal' yardımcı...

Abone ol

Rio'dan beklentiler

İngiliz pazar gazetelerinden Observer, Londra Oyunları sona ererken, dört yıl sonraki Olimpiyatlar'ın ev sahibi Rio de Janeiro'ya uzanıyor.

Meşaleyi devralan Rio, Observer'ın ifadesiyle, ''Samba Oyunları'na'' hazırlanıyor.

Ama gazeteye göre plajları ve ışıl ışıl güneşiyle meşhur Rio'nun Olimpiyat hazırlığı üzerinde gölgeler var.

Observer, ''Brezilya daha önce eşine rastlanmamış bir Olimpiyat vaadediyor, organizatörler herşeyin rayında ilerlediğini söylüyor, ama geciken inşaatlar, rüşvet ve mafya kaygıların odağında.'' diye yazıyor.

Obsever'a göre Rio, Olimpiyatlar için ulaşım, kentsel dönüşüm ve yeni tesislerin inşaatına 21 milyar dolara yakın para harcamayı planlıyor.

Bu miktar Londra'nın harcadığı paraya bir yarısının daha eklenmesi anlamına geliyor. Ama Pekin Olimpiyatları için Çin'in ayırdığı bütçenin ise yarısı demek.

Gazete, altın kumsalları, yemyeşil ormanlarla kaplı tepeleri ve palmiyelerle çevrili gölleri ile Rio'nun 2016 Olimpiyat Oyunları'na unutulmaz bir manzara sunacağını düşünüyor.

İlk kez Güney Amerika'ya taşınan oyunlardan iki yıl önce, Rio de Janeiro Dünya Kupası maçlarına da ev sahipliği yapacak.

Observer, Brezilya yöneticilerin bu iki etkinliği şehrin çehresini değiştirecek bir dönüm noktası olarak gördüklerini, fakat vaadedilen büyük projelerin zamanında bitirilip bitirilmeyeceği konusunda şimdiden şüphelerin dile getirildiğini belirtiyor.

Gazete, binlerce askerin ''yatıştırmak'' için sevkedildiği ''favela'' olaral bilinen gecekondu mahallelerinde uyuşturucu ticaretine bağlı şiddet ve suç olaylarının da endişe kaynağı olduğunu hatırlatıyor.

Kıbrıs açmazında kilit Maraş mı?

Independent on Sunday, Kıbrıs'ın yeniden birleşmesini hedefleyen pazarlıklarda Maraş'ın kilit bir rol üstlenebileceğini bildiriyor.

Gazete, Kıbrıs'ın AB'nin dönemsel başkanlığını devaldığı şu son günlerde her iki tarafın da şu an bir hayalet kente benzeyen Maraş'ın yeniden açılmasını yavaştan gündeme getirmeye başladığını yazıyor.

Independent on Sunday, bir zamanlar Paul Newman ve Elizabeth Taylor gibi Hollywood yıldızlarını ağırlayan Maraş'ın bugün tel örgüler ardında çürümekte olan bir harabeye dönüştüğünü, fakat BM nezdinde adanın yeniden birleşmesini amaçlayan pazarlıklardaki tıkanıklığı aşmak için tarafların Maraş konusunda bir adım atabileceğini belirtiyor.

Ancak gazete, Kıbrıslı Rumların bankacılık sektöründeki krizle başetmeye çalıştığı ve gelecek Şubat ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlandığı dönem içinde Maraş anlaşmazlığında ya da bir başka konuda kayda değer bir ilerleme sağlanmasının beklenmediğini belirtiyor.

Buna karşın, gazetenin dikkat çektiği bir görüş var: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye'yi Maraş'taki otellerini ve işyerlerini kaybeden Rumlara yaklaşık 20 milyon euro tazimanat ödemeye hükmetmesinden beri, Ankara'da hükümeti Maraş'a tutunmaya iten nedenlerin zayıfladığı düşünülüyor.

Doğu Akdeniz Üniversitesi siyaset bilim bölümü öğretim görevlisi Erol Kaymak, ''Maraş Türkiye için bir yük.'' diyor. Indepedent on Sunday'e verdiği mülkaatta Kaymak, Maraş'ın tekrar yerleşime açılması halinde, Kuzey Kıbrıslı Türklerin yönetimi altında olacağını tahmin ediyor ve Türkiye'nin bu adımı, Kıbrıs Türkleriyle doğrudan ticaret yapılmasına konan yasağın kaldırılması kaydıyla atacağını tahmin ediyor.

Radikal Cumhuriyetçi

Amerika Birleşik Devletleri'nde Kasım seçimleri yaklaşırken, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Mitt Romney'nin yanına yardımcısı olarak atadığı Paul Ryan üzerine yorum ve gözlemler, pazar gazetelerinin ortaklaşa işlediği dış haber konuları arasında yer alıyor.

Sunday Telegraph, sandıklarda Obama'nın karşısında yarışmaya hazırlanan Mitt Romney'nin başkan yardımcısı adayı olarak seçtiği Wisconsin'li kongre üyesi Paul Ryan'ın henüz 42 yaşında olduğuna dikkat çekiyor.

Gazeteye göre, gençliği kadar Paul Ryan'ı diğerlerinden ayrıştıran özelliği, ''radikal bir muhafazakar'' olarak bilinmesi. Ryan, kamu harcamalarında çok derin kesinti yapılmasını savunan bir siyasetçi.

Keza Sunday Times'da yer alan konuyla ilgili haber yorumun başlığında, Paul Ryan'ın ''keskin baltasına'' atıfta bulunuluyor.

Gazeteler, vergilerin indirilmesini ve kamu harcamalarının kesilmesini ''radikal'' boyutlarda savunan bir siyasetçiyi yanına alarak, Cumhuriyetçilerin başkan adayı Romney'nin bir kumar oynadığı kanısındalar.

Obama'nın seçim kampanyasını yürüten ekip, Ryan'ın "felaketlerin" tekrarlanmasına yol açacak ekonomi politikalarını savunduğunu öne sürüyor.

Paul Ryan ise, "Dört yıllık başarısız bir liderlik nedeniyle, ülkemizin dünyaya ilham kaynağı olan umutları kararmaya başladı. Bu umutları canlandıracak lider Romney'dir" diyor.

Son kamuoyu yoklamaları Demokratlar'ın adayı Obama'yı az farkla Romney'nin önünde gösteriyor.

Ryan Obama'nın 2011 ve 2012'deki ekonomi politikalarına karşı hazırladığı tartışmalı alternatif bütçe ile öne çıkmıştı.

Paul Ryan, vergilerin, emeklilik maaşlarının ve gıda yardımının azaltılmasını ve devlet destekli sağlık politikalarının değiştirilmesini önermişti.

Ryan bu adımların düşük gelir gruplarını zora sokmayacağını, aksine istihdamı artıracağını savunmuştu.