BIST 9.482
DOLAR 34,58
EURO 36,09
ALTIN 3.009,60
HABER /  GÜNCEL

113 askeri şehit eden PKK'lı öldürüldü

Hatay'da geçen hafta 'dur' ihtarına uymadıkları için öldürülen 7 teröristten birinin, PKK'nın Amanos sorumlusu olduğu ortaya çıktı.

Abone ol

Hatay'da geçen hafta öldürülen 7 teröristten birinin, örgütün sözde "Amanos sorumlusu" Aydın Baran olduğu ortaya çıktı. Örgütün silahlı kanadında 21 yıldır faaliyet gösteren Baran'ın; 87 eylemde, 113 asker ve sivilin ölümüne yol açtığı gerekçesiyle arandığı tespit edildi.

Sabah gazetesinin haberine göre, Hatay'ın Hassa ilçesinde, perşembe günü öldürülen 7 teröristin Suriye üzerinden Türkiye'ye giriş yaptığı ve sınırı geçer geçmez termal kameralara yakalandığı belirtildi. "Teslim ol" çağrısına uymayan ve çıkan çatışmada ölen PKK'lıların kimlikleri de belirlendi. Teröristlerden birinin, "Mazlum Bardakçı" kod adlı Aydın Baran olduğu ortaya çıktı. 43 yaşındaki Baran'ın, örgütün sözde eski Amanos bölge sorumlusu olan "Panzer Kemal" kod adlı Medeni Sayılgan'ın yerine yeni bölge sorumlusu olarak Amanoslar'a gönderildiği tespit edildi.

BÖLGE HARİTASI

Baran'ın üzerinde ele geçen ve örgütün gizli bilgi ve eylem planlarını içeren bir dizüstü bilgisayar incelemeye alındı. Etkisiz hale getirilen teröristlerin sırt çantalarından çıkan bir CD'de ise Samandağ, Dörtyol, İskenderun, Hatay, Kırıkhan, Reyhanlı, Osmaniye ve Hassa'nın şehir merkezleri ile kırsal alanlarının googledan indirilmiş görüntüleri bulundu. Teröristlerin ilk kez geldikleri bölgeyi tanımadıkları için, yön bulmak amacıyla harita ve 2 adet GPS cihazı taşıdığı anlaşıldı. Baran'ın çantasından da 41 adet 100'lük banknotlar halinde para çıktı.

KIL PAYI KAÇMIŞTI

"Mazlum Bardakçı" kod adıyla bilinen Aydın Baran hakkında, 1991'den beri arandığı ortaya çıktı. Kayıtlara göre Baran, 1991-2007 arasında, örgütün sözde Diyarbakır bölge sorumlusu olarak faaliyet yürüttü. Son olarak Kandil bölgesindeki Hakurk Kampı'nda 250 kişiye komuta eden ve sözde Tabur sorumlusu olan Baran, 1996'da, 85 PKK'lının öldürüldüğü çatışmada güvenlik güçlerinin elinden kıl payı kaçtı.

Abdullah Öcalan'ın yakalanmasından sonra Kuzey Irak'a gitti ve 2004'e kadar Kandil'de silahlı faaliyet yürüttü. Terörist Baran, 2007'ye kadar, örgütün halen askeri kanat sorumlusu olan Suriye uyruklu "Sofi Nureddin" kod adlı Halef El Muhammed'in yardımcılığını yaptı. 3 kişilik "Amed Eyalet yürütmesinde" sorumluluk yapan Aydın Baran çok sayıda eylemin de talimatını verdi. Baran'ın; Diyarbakır, Erzurum, Muş, Bingöl, Elazığ, Tunceli ve Erzincan'da toplam 87 eylemde, 113 asker ve sivilin öldürülmesinden sorumlu olduğu belirtildi.

Baran hakkında, bu eylemler nedeniyle Diyarbakır, Erzurum ve Malatya'da savcılıklarca ayrı ayrı dosyalar hazırlandığı öğrenildi. Baran'ın onlarca eylem ve ölümden sorumlu tutulan ve terör örgütünün askeri kanadı HPG'nin başındaki isim Sofi Nureddin'in sağ kolu olduğu öğrenildi.

KANLI EYLEMLERDEN BAZILARI

29 Mayıs 2005: Lice'de askerlere erzak götüren traktöre uzaktan kumandalı mayınlı saldırı sonucu 2 erle 2 sivilin şehit edilmesi.

14 Ekim 2005: Lice ilçesi Fis Ovası'nda uzaktan kumandalı bombanın patlatılması sonucu jandarma astsubay Erbu Serpan'ın şehit edilmesi, 2'si astsubay 3 askerin yaralanması.

15 Ekim 2005: Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Dibek köyünde 1 askerin şehit edilmesi.

8 Ağustos 2006: Lice ilçesi Ziyaret Tepe bölgesinde mayınlı saldırıda ilçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Fatih Kılınç'ın yaralanması.

27 Temmuz 2006: Bingöl'ün Genç ilçesinde zırhlı personel taşıyıcısına yönelik uzaktan kumandalı mayınlı saldırı sonucu Bingöl Jandarma Özel Harekât Tabur Komutanı Binbaşı Adil Karagöz'ün şehit edilmesi.

03 Mayıs 2007: Lice Baharlar Köyünde üsteğmen Muhammet Ali Demir'in şehit edilmesi. 3 askerin yaralanması.

MGK'NIN TERÖRLE MÜCADELE BELGESİNDE 'HALK' VURGUSU!
DETAYLI BİLGİ DİĞER SAYFADA...
TIKLAYIN...

[PAGE]


Milli Güvenlik Kurulu, "121019" sayılı Terörle Mücadele Strateji Belgesi'nde "halkın nabzını an be an tutma" ve "halkı bilinçlendirmede din adamlarından yardım alma" hedefi yer aldı.

Sabah gazetesi, 24 Şubat 2011 tarihli Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) kabul edilen ve kayıtlara "121019" sayılı Terörle Mücadele Strateji Belgesi olarak geçen dokümanın ayrıntılarına ulaştı.

MGK'da kabul edilmesinden sonra sadece sınırlı sayıda kuruma gönderilen belgede "Kamuoyu yoklamalarıyla halkın nabzı an be an tutulacak, çocuklar terör konulu eğitim faaliyetleriyle bilinçlendirilecek, camilerin ve din adamlarının terörle mücadelede bilinçlendirme çalışmaları etkin katılımı sağlanacak ve terör örgütüne karşı kooperatifler kurulacak" gibi ayrıntılar yer aldı. İşte belgedeki ayrıntılar :

TERÖRLE MÜCADELEDE BİLİMSEL DÖNEM : Terörle mücadelede bilimsel araştırmalara özel önem verilecek. Üniversiteler konuyla ilgili araştırmalarında desteklenecek. Bu çerçevede düşünce kuruluşlarından da faydalanılacak. Ayrıca STK'larla da işbirliği yapılacak. Kamuoyu yoklamalarıyla halkın nabzı an be an tutulacak. Bölgeye yönelik politikalarda bu araştırmalar temel alınacak.

AKİL ADAM FORMÜLÜ: Bölgede akil adamlar olarak bilinen önemli isimlerin süreçte etkin olmaları sağlanacak. Ayrıca terörle mücadelede eğitime özel önem verilecek. Bölgede okuma-yazma kursları yaygınlaştırılacak. Kardeş okul kampanyaları, turistik, sportif ve kültürel faaliyetler desteklenecek.

SEBEPLERLE MÜCADELE EDİLECEK: Terörle mücadelede en önemli yaklaşım değişikliği güvenlik politikalarının terörü besleyen sebeplerle mücadele üzerine kurulacak olması. Güvenlik politikalarında gençlerin dağa çıkmasını engelleyici önlemlere öncelik verilecek. Bu arada aşiretler arasında kan davalarının son bulması sağlanacak, aşiretlerin terörle mücadele katkı sunmaları sağlanacak.

DİN ADAMLARINA GÖREV:Bölge illerinde din motifinin etkin olduğu gerçeğinden yola çıkılarak Diyanet İşleri Başkanlığı'yla ortak çalışma yapılacak. Din adamlarını bilinçlendirmede daha aktif görev yapacak. Kadınlara kadın din görevlileri ulaşacak. Bu arada terörün etkin olduğu iller kademelendirilecek, buna göre il kurullarında önlemler alınacak.

YATIRIM DESTEĞİ: terörün hedefindeki bölgede ekonomik altyapının güçlenmesi için yatırımlar desteklenecek, tarımsal üreticilerin örgütlenmesi yönünde kooperatifçilik teşvik edilecek. Bu arada şehit aileleri de unutulmayacak. Şehit aileleri, gaziler ve terör mağdurlarına yönelik iyileştirici tedbirler alınacak.