Hakkari 112 Acil ve Afetler Sağlık Hizmetleri Komuta Kontrol Merkezi’ni günde yaklaşık 2 bin 600 kişi arıyor
Abone olHakkari il genelinde çetin geçen ağır kış şartlarında zamanında hastalara ulaşarak büyük başarılar elde eden Hakkari 112 Acil ve Afetler Sağlık Hizmetleri yöre halkından tam not aldı. Günün 24 saatinde kontrol komuta merkezinde görev yapan personelin gelen ilginç ve komik telefonlar yüzünden zor anlar yaşadığı belirtildi.
Ağırlıklı olarak Kürtçe telefonların geldiği komuta merkezinde görevliler hastalarla Kürtçe konuşarak iletişim kurdukları belirtildi.
Komutan Kontrol Merkezi’ni arayanların “İneğimiz doğum yapıyor”, “Tavuğumuzun ayağı kırılmış” , “Vatani görevimi yapıyorum bugün şafağım 112” gibi ilginç yüzlerce değişik telefonların geldiği belirtildi.
Hakkari İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. İsmail Erkem Tüzgen, 112 komuta kontrol merkezine günde ortalama olarak 2 bin 600 telefon geldiğini, bu aramaların büyük bir bölümünün gereksiz olduğunu belirtti. Tüzgen, ”Günde yaklaşık 2 bin 600 telefon alıyoruz. Bu aramaların ne yazık ki 2 bin üzerindekiler gereksiz aramalardır. Sahte ihbarlar veya vakit geçirmek ve sohbet etmek içindir. 300’ü ise gerekli doktora ihtiyacı olan kişilerdir. Bunlardan da 60 kişi ambulans gönderdiğimiz kişilerdir. Bize gelen ilginç telefonlardan bazılarından ‘Tavuğumun bacağı kırıldı ne yapabilirim’, ‘İneğimiz doğum yapıyor’ , ‘Askerim şafak 112’ gibi ilginç ve gereksiz telefonlar geliyor. Bunun dışında çok çeşitli aramalar geliyor” dedi.
İl genelinde 31 ambulansa sahip olduklarını ifade eden Tüzgen, “Sağlıkta dönüşüm projesiyle birlikte tüm Türkiye’de sağlık çok gelişti. Bundan 15 yıl önce burada sadece 1 ambulans bulunuyordu. Bugün ise 4 paletli, 1’i kar tipi olmak üzere 31 ambulansımız bulunmaktadır. Geçen hafta sayın Başbakanımız bir tanıtım yaptı. Hakkari’ye 2’si paletli kar ambulansı, 1’i çift yataklı ve diğeri de normal olmak üzere 4 ambulans daha gelecek. Komuta kontrol merkezinde her nöbet döneminde mutlaka Kürtçe bilen bir arkadaşımızı bulunduruyoruz. Türkçe bilmeyen vatandaşlarımız burada Kürtçe olarak sorunlarını rahatlıkla anlatabiliyorlar. Burada en çok Kürtçe’ye ihtiyaç duyuyoruz” şeklinde konuştu.