BIST 10.682
DOLAR 32,56
EURO 35,14
ALTIN 2.466,73
HABER /  DÜNYA

112 Türk Mısır'da mahsur kaldı!

Mısır'dan ayrılarak Türkiye'ye gelmek isteyen 112 Türkiye vatandaşı Kahire Havalimanı'nda mahsur kaldı.

Abone ol

Mısır'ın Port Said kentindeki olaylardan kaçıp Türkiye'ye gitmek isteyen 112 Türk Kahire havaalanında mahsur kaldı.

Biletleri olmadığı ve dün kalkan uçaklara yetişemedikleri için bugün havaalanında bekleyen Türkler, biletleri olmadığı ve THY'de rezervasyonlar dolu olduğu için 3 Şubata kadar beklemek zorunda kaldıklarını ifade ettiler.

Havaalanında mahsur kalanlar burada çok sayıda kadın ve çocuk olduğunu, temel gıda maddelerini bulamadıklarını, sokağa çıkma yasağından dolayı Kahire şehir merkezine de gidemediklerini belirterek, yetkilerden acilen tahliye uçağı talep ettiklerini söylediler.

Havaalanında bulunan Emre Babadağ, "Biz kendi aramızda organize olmaya çalışıyoruz, şu anda yapabileceğimiz birşey yok, lütfen devletimiz bize yardım etsin" diye konuştu.

Dilek Elieyioğlu da "Burada çocuklarım var, çok zor durumdayım, tahliye uçağı gelmezse 3 Şubata kadar burada nasıl bekleyeceğiz?" dedi.

Büyükelçilik yetkilileri, 3 Şubata kadar bileti bulunan yolcuların THY'ye müracaat etmeleri gerektiğini söyleyerek, şu an için tahliye uçağı olmadığını ancak Büyükelçiliğin Mısır'dan gitmek isteyen Türk vatandaşlarının isimlerini kayıt altına almaya devam ettiğini bildirdiler.

PROTESTOCUNUN EL KİTABI

Mısırlı protestocuların geçtiğimiz Cuma günkü büyük protestolar öncesinde halkı bilinçlendirmek için hazırladığı el ilanları ortaya çıktı.

ABD'nin en prestijli haber dergilerinden The Atlantic'in yayımladığı el ilanlarında, protestocular halkı barışçıl bir biçimde, kimseye zarar vermeden rejimi nasıl protesto edebilecekleri konusunda eğitirken, polis şiddetinden korunmak için neler yapmaları gerektiği konusunda da bilgi veriyor.

The Atlantic editörlerinin kendilerine iki farklı kaynaktan ulaştığını belirttikleri 26 sayfalık broşürlerde kesin bir dille "Twitter ya da Facebook'tan yaymayın, bu siteler izleniyor" deniyor.

MISIR BU KİTAPÇIKLARLA AYAKLANDI
KİTAPÇIĞI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ...

Derginin "büyüleyici bir tarihsel belge" olarak nitelendirdiği ve Arapçadan İngilizceye çevirttiği ve internet sitesinde bazı sayfalarını yayımladığı broşür "Çok Yaşa Mısır!" sözleriyle sona eriyor.

MISIR'A TURLAR DURDURULDU

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Mısır'daki olaylar nedeniyle Türkiye'den Mısır'a yönelik turların durdurulduğunu bildirdi.

TÜRSAB'ın internet sitesinde yayımlanan duyuruda, Mısır'daki olayların, had safhaya ulaştığı, gezi veya iş amaçlı giden Türk vatandaşları için endişe verici boyutlara ulaştığı belirtildi.

Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

''Birliğimize üye olan ve yoğun olarak Mısır'a tur düzenleyen seyahat acentalarıyla yapmış olduğumuz görüşmeler kapsamında Mısır'da bir süredir yaşanan ve dün itibariyle had safhaya ulaşan iç karışıklıkların, ülkeye gezi veya iş amaçlı giden vatandaşlarımız için endişe verici boyutlara tırmanmasını takiben, 28 Ocak Cuma akşamı Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay'la yaptığımız temaslar ve kendisinin Dışişleri Bakanlığımızla gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından aldığımız onay doğrultusunda, ülkemizden Mısır'a yönelik turların durdurulması kararı alınmıştır. Ayrıca, aldığımız bilgiler doğrultusunda, anılan ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş olup, 28 Ocak Cuma akşamı saat 22.00 itibariyle de hava sahaları kapatılmıştır.''

SABANCI ÜRETİME ARA VERDİ


Sabancı Holding Lastik, Takviye Malzemeleri ve Otomotiv Grup Başkanı Mehmet Pekarun, konuya ilişkin yazılı açıklamasında, Temsa Global ve Kordsa Global Mısır tesislerinde ülkede yaşanan olaylar nedeniyle bir hafta üretime ara verildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Tesislerde görev yapan ve en kıymetli kaynağımız olan çalışanlarımız haftasonu itibarıyla Türkiye'ye geri dönüş yaptı. Ülkede yaşanan olaylar Temsa Global ve Kordsa Global'in üretim tesislerini direkt etkilememekle birlikte sokağa çıkma yasağı uygulaması ve iletişim olanaklarının kısıtlanması nedeniyle bu kararı aldık. Bir hafta sonra durumu yeniden değerlendireceğiz. Mısır'da yaşanan şiddet olaylarının en kısa sürede sona ererek, ülkede huzur ve istikrar ortamının tekrar sağlanmasını temenni ederiz."

MÜBAREK YENİ HÜKÜMETİ AÇIKLADI

Önü alınamayan protesto gösterileri nedeniyle hükümette kan değişikliğine giden Mısır'da yeni hükümette içişleri bakanlığına emekli polis Mahmud Vagdi getirildi.

Savunma Bakanı Muhammed Hüseyin Tantavi'nin bu görevinin yanı sıra başbakan yardımcılığını üstlendiği yeni kabinede, dışişleri bakanı Ahmed Ebul Geyt de yerini korudu.

Samir Muhammed Rıdvan'ın maliye bakanlığına atandığı hükümette, Semiha Fevzi İbrahim ticaret bakanı, Cabir Asfur ise 25 yıldır görevde olan Faruk Hüsnü yerine kültür bakanı olarak görevlendirildi. Kahire'nin cezai soruşturma departmanı eski başkanı Mahmud Vagdi'ye ise hükümette içişleri bakanı olarak görev verildi.

GAZETECİLER SERBEST

Mısır'da gözaltına alınan El Cezire televizyonunun muhabirleri serbest bırakıldı.

Mısırlı yetkililerin Kahire bürosunu kapattıkları merkezi Katar'da bulunan El Cezire televizyonu, kuruluşun İngilizce yayın servisi için çalışan 6 muhabirinin gözaltına alındıktan kısa süre sonra serbest bırakıldığını, ancak kameralarına el konulduğunu duyurdu.

El Cezire'nin 6 muhabiri Kahire'deki otellerinde gözaltına alınmıştı. Kanalın bir sözcüsü, muhabirlerin Avustralya, Portekiz ve İngiliz vatandaşı olduğunu söylemişti. Reuters haber ajansı, daha önce 5 gazetecinin Kahire'de gözaltına alındığını aktarmıştı. Öte yandan devlet televizyonu, Mısır'da demiryolu trafiğinin, dolayısıyla tren seferlerinin durdurulduğu bildirildi.

Devlet televizyonu, tren seferlerinin durdurulduğunu duyurdu. Kahire'nin merkezindeki Tahrir Meydanında kamp kuran göstericiler bugün için genel grev çağrısında bulunmuştu. Mübarek'in 30 yıllık yönetimine karşı gösteriler yedinci gününe girerken, muhalefet yarın için 1 milyon kişilik protesto gösterisi çağrısında bulunmuştu

İNTERNETSİZ DE İLETİŞİM SÜRÜYOR
HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]



İNTERNET YASAĞI YETERLİ GELMEDİ

Mısır'da göstericiler, uygulanan internet yasağını aşmak için faks makinesi, amatör radyo ve dial-up (çevirmeli) modem gibi eski teknolojileri kullanıyorlar.

Ülkede 27 Ocaktan beri hükümetin emriyle internet ve mobil telefon ağının bir kısmı kesik bulunurken, eski teknolojiler internet eylemcilerinin ve protestocuların yasağı delmelerini, bilgileri iletişim kontrolüne takılmadan iletmelerini sağlıyor.

Dial-up modemler, Mısırlılar'n yeniden çevrimiçi olmaları için en popüler yöntemlerden biri. "We Re-Build", "Telecomix" ve diğer internet eylemci grupları, bu eski teknoloji modemleri uluslararası numaralarla birbirine bağlayarak veri iletmeyi başarıyor ve dial-up numaraları da Twitter mesajlarında iletiliyor.

Fransa, ABD, İsveç, İspanya ve birçok ülkeden destekçi, protestocuların aralarında bilgi alışverişini sağlamaları için uluslararası telefon aramalarını kabul ederek modem havuzu oluşturuyor ve hatta birçoğu Mısırlıların birbirlerine bağlanmaları için ücreti de kendisi ödüyor.

Mısır'da az sayıdaki iç hat ile modem bağlantısı kurmak için uluslararası arama yapılırken, Manalaa adlı blog da cep telefonu, bluetooth ve dizüstü bilgisayarlar kullanarak nasıl dial-up arama yapılabileceği konusunda bilgi veriyor. Blogda bu uluslararası aramanın "pahalı" olabileceği uyarısında bulunulurken, "acil iletişim" için bunun yeterli olduğu belirtiliyor.

Avrupa'da izlenmeyen internet erişimi için kampanya yürüten "We Re-Build", ayrıca bazı amatör radyo frekanslarının da kullanıldığını ve ses ya da mors alfabesiyle mesaj iletilebildiğini haber veriyor.

CAN GÜVENLİĞİ ÖNCELİK


Bu arada, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy,  kararın Türk vatandaşlarının can güvenliğini sağlamaya yönelik olduğunu belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı da alınan kararın tedbir amaçlı olduğunu ifade ederek, ''Komşumuz Mısır'ın böyle bir sıkıntı yaşamasına üzülüyoruz elbette. Turizmin ne kadar hassas bir sektör olduğu anlaşılıyor. En ufak gelişmeden etkileniyor. Mısır'daki Türk vatandaşlarının tahliye edildiği bir ortamda başka insanların gönderilmesinin doğru olmadığını düşünüyoruz. Olaylar durulduktan sonra normale dönecektir'' dedi.

DÜNYA BORSALARINI SALLADI

Mısır'da yaşanan olaylar ve karışıklık, Londra borsasını olumsuz etkiliyor. FTSE 100 endeksi bu sabah saatlerinde yaklaşık yüzde 1'lik düşüşle açıldı, endeks geçen haftayı da yüzde 1,4 düşüşle kapatmıştı.

Özellikle seyahat acentelerinin ve petrol şirketlerinin borsadaki hisselerinin olumsuz etkilendiğine dikkat çekiliyor. Tur operatörü TUI Travel firması ile British Airways ve Iberia'nın ortaklığından oluşan "International Consolidated Airlines" grubunun hisselerinin yüzde 2,8, Thomas Cook seyahat acentesinin hissesinin ise yüzde 5,4 düştüğü belirtiliyor.