BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

112 tacizcilerine çözüm

112 numaralı telefonun, kötü niyetli kişilerce meşgul edilmesini önleyici sistem geliyor.

Abone ol

Acil sağlık hizmeti için aranan 112 numaralı telefonun, kötü niyetli kişilerce meşgul edilmesini önlemek için robotlu kayıt sistemi oluşturulduğu bildirildi. AA muhabirine bilgi veren İzmir İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Okan Özmen, yaptıkları işin çok hassas olduğunu ve bu nedenle bütün aramaları dikkate aldıklarını belirterek şunları söyledi:

''Servis telefonumuzu gereksiz arayan kötü niyetli insanlar vardı, ancak oluşturduğumuz yeni sistemden sonra artık telefonu robot açıyor ve konuşmaların kaydedildiğini söylüyor ve hemen aktarıyor. Konuşmaların kaydedilmesi tekrar aynı numaradan arama yapılması halinde ulaşılmasını kolaylaştırıyor. Kötü niyetli arayanlar, konuşmaların kaydedildiğini duyunca kapatıyor.'' Türk Telekom AŞ ile aramaların adreslerini de gösterecek bir sistem üzerinde çalıştıklarına dikkati çeken Özmen, böylece konuşmalarda adres sormadan hemen olay yerine ulaşılabileceğini söyledi.

Adres gözükmesinin, adreslerini tam bilmeyenler açısından da iyi olacağını ifade eden Özmen, ''Geçen yıl 5 yaşında bir çocuk aradı. Annesi öğretmiş. Anne diyabet hastası nöbet geçiriyor. Çocuk adresi zorlanarak verdi ama artık adresi aramadan çıkarabileceğiz'' diye konuştu. Özmen, bunun yanında yanlışlıkla arayanların da sayısının fazla olduğunu belirterek, bunların bir çoğunun telefon arıza numarası olan ''122'' ile karıştırdığını kaydetti. Bazen, yaşlı insanların arayıp kendilerine sağlık sorunlarını anlattıklarını dile getiren Özmen, bazılarının da cep telefonlarını denemek için bunu yaptıklarını, ''konuşmanız kaydediliyor'' uyarısından sonra hemen kapattıklarını kaydetti.

İLGİNÇ BİR OLAY

112 servisi çalışanları, bir kaç ay önce başlarından geçen ilginç bir olayı şöyle anlattılar: ''Komuta merkezine gelen 112 anonsundan sonra görevliler kendi kodlarını söyler. Bir gün birisi sürekli 112 diyordu, biz de kodunu söylemesini bekliyorduk, ancak kod söylenmiyordu. Sonunda kızarak 'kodunu söyler misin' dedik. Karşımızdaki, ''Benim kodum falan yok. Arkadaşlarınız telaşla evden hastayı götürürken telsizlerini unuttu'' diye anons edince komuta merkezindeki herkes çok gülmüştü.'' Bir başka olayda da cep telefonuyla 112'yi arayan bir adam, yanındakilere bağırarak şöyle diyor: ''Bakın kaçak değil 112'yi arayabiliyor, görüyorsunuz.'' Telefonu kulağına yaklaştırıp robotun sesini duyunca da çığlık atıp telefonu kapatıyor.