Bitlis Sağlık Müdürü Şevki Erkal, 112 Acil Servis'e günlük ortalama bin 500 çağrı yapıldığını ancak bu ihbarların sadece yüzde 3'ünün doğruluk payının olduğunu söyledi
Abone ol112 Acil Servisi'nde gazetecilere açıklama yapan Erkal, servisi günde bin 500 kişinin aradığını ancak günlük 45 hasta için gerçek çağrıda bulunulduğunu, ihbarların sadece yüzde 3'ünün gerçek olduğunu bildirdi.
Asılsız ihbarda bulunulduğunda gerçek hastaları olan vatandaşların sırada beklediğini ifade eden Erkal, şöyle konuştu:
''Merkezimizde 2 kişi çağrılara cevap veriyor. Bu 2 kişi aynı anda 10 kişiyle görüşemez. Asılsız ihbarlar yapıldığında, gerçek hastaları olan vatandaş sırada bekliyor. Burası meşgul edilerek gerçek hastalara zulmediliyor. Bunun için yasal imkanlarımız var. Arayan kişilerin numaraları merkeze düşüyor. Teknoloji de gelişti. Savcılığa başvurabiliriz. Fakat bu yollara gitmek istemiyoruz. Vatandaşın kendi olgunluğuyla bunları bitirmesini istiyoruz. Eskiden yaklaşık 6 bin çağrı yapılıyormuş. Bu sayı şimdi bin 500'e düştü.
İnsanlarımız dikkat etmeye ve olgunlaşmaya başladı. Ama yapılan bin 500 de çok fazla. Bu sayının düşmesini istiyoruz. Burayı boş yere arayanlar, hastası için sıra bekleyen vatandaşı mağdur ediyor. Arayanlar muhabbet etmek, sosyalleşmek istiyor. Bazıları küfür ve hakaret ediyor. Arayanların bir kısmı da asılsız ihbar verip evinin penceresinden ekibi izliyorlar. Belki bu onlara komik gelebilir. Ama birilerini rahatsız edip insanların hayatıyla oynuyorlar. Burada iki ambulans var. Asılsız ihbarlara ambulanslarımız çıktığında, meydana gelebilecek acil durumlara müdahale etmek için ambulans kalmıyor. Elimizde yüzlerce ambulans yok. Sınırlı ekibimiz, ambulansımız ve doktor var. Vatandaşın bunu düşünmesi gerekiyor.''
2008'de telefonların dinlenildiğini, yüzlerce kişiye para cezası verildiğini hatırlatan Erkal, bunu yapmak istemediklerini ancak vatandaşın duyarlı davranması gerektiğini ifade etti.
Ayrıca Bitlis çarşı merkezinde ambulanslara bazen yol verilmediğine de dikkati çeken Erkal, ''Ambulansın içindeki kalp krizi veya beyin kanaması geçiren bir hasta olabilir. Bu durumda saniyeler dahi önemli. Ambulanslarımıza talimat verdik. Gereksiz yere siren çalınmayacak. Acil hasta olduğunda siren çalınacak. Bunu duyan sürücülerin yol vermesini istiyoruz. Ambulanstaki hasta, yol vermeyen sürücülerin yakını, komşusu veya bir gariban olabilir'' dedi.
Her vatandaşın hastasının sevkinin helikopter ambulansla yapılmasını istediğini ancak Bitlis'in sadece acil durumlarda Van, Diyarbakır ve Erzurum'dan ambulans isteyebildiğini belirten Erkal, bu illerde birer helikopter ambulans bulunduğunu kaydetti.