Sakarya 112 Acil Yardım Komuta Merkezi son 3 ayda aldığı 300 bin asılsız çağrı, gerçek ihtiyaç sahiplerinin 112’ye ulaşmasına engel oluyor. ...
Abone olSakarya 112 Acil Yardım Komuta Merkezi son 3 ayda aldığı 300 bin asılsız çağrı, gerçek ihtiyaç sahiplerinin 112’ye ulaşmasına engel oluyor.
Sakarya 112 Acil Yardım Komuta Merkezi’nin son 3 ayda aldığı 350 bin çağrıdan 300 bin’inin asılsız olduğu tespit edilirken, özellikle çocukların ellerine oynaması için verilen telefonlar ve 112 hattının ücretsiz olmasından dolayı telefon test etmek için gerçekleştirilen aramaların bu asılsız çağrılarda önemli bir çoğunluğu oluşturduğu belirtilirken konuyla ilgili olarak konuşma yapan 112 Acil Yardım Komuta Başhekimi Neslihan Karadeniz, “Asılsız çağrılar gerçek ihtiyaç sahiplerinin bize ulaşmasına engel oluyor. Gerçekleştirilen asılsız çağrılar bize zaman kaybettiriyor ve bu zaman kaybı ihtiyaç sahibi birinin bize ulaşmasını geciktirebilir hatta birinin hayatını kaybetmesine sebep olabilir. Bu bizleri çok üzer” dedi.
Özellikle, asılsız çağrı ve yardım isteklerini sürekli hale getirenlerin telefon numaralarının savcılığa bildirilerek haklarında işlem başlatılacağını belirten Karadeniz, gelen asılsız çağrıların kayıtlarının içerisinde özellikle çocukların oyun amaçlı olarak aramalarının yanı sıra bazı insanların seslerini değiştirerek dalga geçmeye çalışması, çığlık atarak yardım istemeleri ve telefona çıkan 112 personeline gülerek telefonu kapatan şahısların yoğun olmasına dikkat çekti.
Sakarya 112 Acil Yardım Komuta Merkezi’nin 3 aylık değerlendirmesiyle ilgili olarak konuşan 112 Başhekimi Neslihan Karadeniz; “112 Komuta Merkezine gelen çağrı sayısı, aylık değerlendirmemiz sonucunda yaklaşık olarak 350 bin’e yakın. Gerçek ihtiyaç sahiplerinin aramalarını çıkardığımızda ise bu çağrıların yaklaşık olarak 300 bin’i gerçek ihtiyaç sahibi olmadıklarını tespit etmiş bulunmaktayız. Bu aramaların 112’yi gereksiz arama, telefon test etme ve dalga geçme amaçlı olduğunu fark ettik. Bu da hepimizi çok üzdü çünkü yardıma ihtiyacı olan birinin 112’ye ulaşmasını o sırada gerçekleştirilen bu ihtiyaç dışı aramalarla engellendiğinin farkında olunması gerekiyor. Bu konuyla ilgili olarak herkesin bilinçlenmesi gerekiyor, çocuklarımızın bilinçlenmesi gerekiyor ve vatandaşlarımızın bu aramalarla gerçekten ihtiyaç sahibi olanların bize ulaşmalarını engellediklerinin farkında olması gerekiyor” dedi.
Son 3 ayda 112 ekiplerinin yaklaşık olarak 4 Bin 500 vakaya çıktığını belirten Karadeniz, “Son 3 ayda 112 Komuta Merkezine bağlı 112 Ekipleri 4 bin 500 vakaya müdahale ederken 5 bin 500 il içi nakil ve 720 il dışı nakil gerçekleştirdik. Sakarya iline bağlı bulunan Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğine bağlı ilçe hastanelerinde görevli ambulanslarda 112 Koordinasyonuyla çalışarak hizmetlere son derece de destek oluyor” ifadelerini kullandı.
Acil durumlar haricinde aramaların ihtiyaç sahibini vatandaşların 112’ye ulaşmasını engelleyeceğini belirten Karadeniz, “Vatandaşlarımız her türlü acil durumda 112’yi arayarak cevap alabilirler ancak gereksiz çağrıları incelediğimizde en çok karşılaştığımız durum çocukların ellerindeki telefonlardan gelen aramalar olduğunu görüyoruz. Cep telefonlarında acil durum hattı olduğu için genelde GSM operatörleri tarafından bu 112’ye yönlendiriliyor. Bizim ailelerden beklentimiz çocuklarına özellikle cep telefonunun bir oyuncak olmadığını ve cep telefonuyla 112’yi ne zaman aramaları gerektiğini anlatmaları. 112 Hatlarının sürekli meşgul edilmesi dakikaların kaybına neden oluyor, bu bazen bir can kaybına neden olabiliyor” şeklinde konuştu.
Asılsız aramaların ne kadar yüksek oranda olduğunun daha kolay anlaşılabilmesi için günlük oranda örnek veren Karadeniz, “Yaklaşık olarak bir günde 5 Bin’in üzerinde çağrı alıyoruz ve bugünü incelediğimizde bu çağrıların alındığı günlerde 112 ekiplerimizin yaptığı vaka sayısının 230’lar da olduğunu görüyoruz. Toplam olarak aynı vakalarla ilgili aramaların en fazla Bin’e ulaştığını ve geri kalan yaklaşık olarak 4 Bin 500 çağrının 112’yi boşuna meşgul eden çağrılar olduğu analizine ulaştık. Bu asılsız aramalar bizi tamamen üzen ve hizmetimizi son derece aksatan bir durum. Bu denli yoğun şekilde asılsız ihbarlar aldığımızda gerçekten ihtiyaç sahibi olanlara hizmet veremeyecek duruma geldiğimizin herkes tarafından farkına varılması gerekmekte. İhtiyaç sahipleri bize yalnızca telefon aracılığıyla ulaşabilir ve bu ulaşım başkaları tarafından gereksizce bu hatlar meşgul edilirse hizmet alacak kişinin bize ulaşması imkansız hale gelir. Bunun haricinde 112’ye başvuran vatandaşlarımızın bulundukları yeri tarif ederken her ne kadar sıkıntılı ve panik içerisinde olsalar da hizmeti bir an önce almaları için bulundukları yerlerin tarifini son derece net, açık ve bilinçli şekilde yapmalıdır. Eğer kişi bunu gerçekleştirecek durumda değilse yakınlarında bulunan başka birine telefonu devretmelidir” dedi.
Sakarya 112 Acil Yardım Komuta Merkezinde son 3 ayda gelen asılsız ihbarlardan toplanan ses kayıtlarında ise özellikle çocukların gerçekleştirdiği aramalar ve insanların dalga geçme amaçlı gerçekleştirdiği aramalar öne çıktı.
(İHA)