BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

110unda, 19luk kız gibi

110 yaşında... Rusya'nın en yaşlısı... Bir Ahıska Türkü... Kan değerleri doktorları şaşkına çeviriyor...

Abone ol Adı Güllü Umorova...
Yaşı ; 110
Rusya'nın en yaşlı insanları arasında...
Bir Ahıska Türkü...
En büyük sevdası da evinden Türkiye'ye açılan pencere, yani televizyonu... Çanak anten ile Türk kanallarını izliyor...
Mahsun Kırmızıgül, İbrahim Tatlıses ve Orhan Gencebay en çok severek dinlediği sanatçılar...

Eski adı Stalingrad olan Volgagrad kentine 200 kilometre uzaktaki bir köyde yaşıyor... Köylüler onu ''Güllü Ana'' diye çağırıyor.
Rusça bilmiyor...
Yaşı ve hayatı ile Rusya'nın Komsomolskaya Pravda gazetesine konu oldu... "Ahıska Türkü kadının hikayesi" başlığı ile roman gibi olan hayatı yayınlandı.

Bu hikayeyi gören Anadolu Ajansı, Güllü Ana'yı bulmak için yollara düştü... İzlenimlerini şöyle anlatıyor muhabir;
Köye vardığımızda, hikayesi Komsomolskaya Pravda gazetesinde
yayımlanmasından olsa gerek, gazeteci olduğumuz hemen tahmin ediliyor ve karşılaştığımız ilk köylü biz sormadan Güllü Ana'nın evini gösteriyor. Türk gazetecilerinin geldiğini öğrenen köylüler Güllü Ana'nın evine koşuyor.

Duvardaki Türkçe yazılar
Herkesin yerde bağdaş kurarak oturduğu evin duvarlarında asılı, altlarında Türkçe yazıyla ''Ayet El Kürsi'', ''Bereket'' ve ''Nazar'' duaları dikkati çekiyor. Evin bir odasında da Mahsun Kırmızıgül, İbrahim Tatlıses ve İsmail YK gibi şarkıcıların büyük boy posterleri asılı bulunuyor.

Doğum tarihi: 1898
Güllü Ana'nın en büyük oğlundan olan Mahmut adındaki torunu, babaannesinin 1 Haziranda 110 yaşını kutlayacağını söylerken, doğum tarihi ''01.06.1898'' olarak yazılı pasaportunu gösteriyor.

Günlerini genellikle odasında çorap örmekle geçiren Güllü Ana, bu çorapları kim için ördüğü sorumuza, ''Torunlarıma,
gelinlerime örüyorum
'' karşılığını verdi.

Sürgün çilesini yaşadı
Hayatı Gürcistan, Özbekistan ve son olarak Rusya'da geçen Güllü Ana, acı dolu sürgünlerle geçen yılları ya hatırlamıyor ya da hatırlamak istemiyor.

Ahıska Türkleri Stalin'in emriyle Gürcistan'dan Özbekistan'a sürülmüştü. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından kısa bir süre önce de Özbekistan'dan kovulan Ahıska Türkleri Rusya'ya sığınmışlardı.

''ÖZBEKİSTAN'DAN KAÇIŞ''

Güllü Ana ve ailesi, ailenin anlatımına göre, Özbekistan'da katliamdan
kurtulabilmek için sadece bazı eşyalarını yanlarına alarak 1989 yılında Rusya'ya gelirken, Güllü Ana'nın çok eski dönemlerin tanığı olan fotoğrafları, geride bıraktıkları eşyanın arasında kaybolur.

Özbekistan'daki yaşantıları hakkında pek konuşmak istemeyen Güllü Ana, ''Buğday ekiyorduk, pamuk topluyorduk'' demekle yetiniyor.
Ne zaman evlendiğini tam hatırlamayan, ancak çok geç evlendiğini söyleyen Güllü Ana, 90 yaşında hayatını kaybeden kocasının ilk evliliğinden olan 7 ve kendisinden olan 4 çocukla yaşama mücadelesi verdiğini anlatıyor.

TORUNUNUN TORUNUNU GÖRDÜ

Güllü Ana, 19 torun,
34 torun çocuğu,
Ve 38 torununun torunu sahibi.

Sağlıklı yaşam sırrı
Bütün hayatı köy yerinde geçen ve tarımla uğraşan Güllü Ana, doğal
yiyeceklerle besleniyor ve sık sık yeşil çay içiyor.

Güllü Ana ile en fazla ilgilenen torunu Raifa Umarova, ninesinin kimseye zorluk çıkarmadığını, her işini kendisinin yaptığını ve başkalarının kendisine müdahale etmesinden son derece rahatsızlık duyduğunu anlatıyor.

Ninesinin 110 yaşında olmasına rağmen çorap örerken bile gözlük kullanmadığına dikkati çeken Raifa Umarova, bunu doğal gıdalarla beslenmeye bağlıyor.

Kan basıncı genç kız gibi
Köy doktoru Juma Magomedova da, Umarova ailesinin 1989 yılında Volgagrad'da gelmesinden bu yana Güllü Ana'nın hiçbir zaman muayeneye gelmediğini teyit ediyor.

Yaşlı kadının sağlıklı olmasını, doğal gıdalar, yaşam tarzı, temiz hava, temiz su ve yeşil çaya bağlayan Doktor Magomedova, Güllü Ana'nın kan basıncının 19 yaşındaki genç kızlarda görülen 120'ye 80 civarında olduğunu söylüyor.