BIST 8.862
DOLAR 34,19
EURO 36,73
ALTIN 2.926,56
HABER /  POLİTİKA

110 trilyonluk öpücük

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Ulaştırma Bakanı'nı 110 trilyonluk öpmem lazım" dedi.

Abone ol

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, eğitime en büyük desteği Ulaştırma Bakanlığı'nın yaptığını söyledi. Ulaştırma Bakanlığı'nın eğitime 110 trilyon liralık desteği karşılığında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a teşekkür eden Çelik, "Sayın Bakan, bunun karşılığında sizi 110 trilyonluk öpmem lazım. Bu kaç kere ediyor?" diye espri yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bin 500 okula bilgi teknolojileri sınıfı kurulması, 17 bin okula internet erişimi sağlanması ve internet abonelik maliyetlerinin Ulaştırma Bakanlığı'nca karşılanmasını öngören protokol imzalandı. Ulaştırma Bakanlığı'nda protokol törenine, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Hüseyin Çelik'in yanı sıra Bakanlık bürokratları da katıldı. Törende bir konuşma yapan Yıldırım, Evrensel Hizmet Kanunu'nun, bilgi iletişim teknolojileriyle ilgili her türlü hizmetin Ulaştırma Bakanlığı'nca oluşturulan fondan karşılanmasını
öngördüğünü, bu kapsamda bin 500 okula bilgisayar teknolojieri sınıfı
kurulacağını, 17 bin okula hızlı internet erişimi sağlanacağını, internet erişim ücretlerinin de fondan karşılanacağını belirtti. Projenin yaklaşık maliyetinin 110 trilyon lira (110 milyon YTL) olduğunu ifade eden Yıldırım, ''Evrensel Hizmet Fonu'ndan önemli bir bütçeyi Türk Milli Eğitimi'ne, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ihtiyaçları için ayırmış bulunuyoruz'' dedi.

Bakan Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığı'nın 2006 yılı için Milli Eğitim Bakanlığı'na bilgisayar eğitimi ve internet erişiminin desteklenmesi için yaklaşık 110 trilyon liralık kaynak aktardığını kaydetti. Kanun kapsamında kurulan Evrensel Hizmet Fonu'nun en önemli amacının Hakkari'deki bir okulla İstanbul'daki bir okulun aynı altyapı imkanlarına sahip olmak olduğunu belirterek, "Bilgi iletişim teknolojilerinin hedefine ulaşmasında bu proje çok önemlidir. Ben bu projeyi sinsi bir proje olarak nitelendiriyorum. Cumhuriyet
kurulduğundan beri alfabe okur-yazarlığını artırmak için çalışıyorduk, şimdi bilgisayar okur-yazarlığını artırmaya çalışıyoruz. Bunu da ancak çocukların bilgisayar ve internet kullanımını sağlayarak yapabiliriz" şeklinde konuştu.

EĞİTİME EN BÜYÜK DESTEK ULAŞTIRMA BAKANLIĞI'NDAN
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise istikbalin Milli Eğitim Bakanlığı'ndan sağlanabileceğini ve bunun teminatının eğitime verilen önemle doğru orantılı olduğunu belirterek, Türkiye'nin de istikbale ulaşmak için global köydeki bilgi teknoloji hızına erişmesinin şart olduğunu söyledi. Hükümetin, bu yönde çalışmalar başlattığını ifade eden Çelik, "8 derslik ve üstü okullarda bilgi teknolojileri sınıfı olsun ve mutlaka her okulda bilgisayar olsun diye hedef koyduk. Şu an Türkiye'de bilgisayar olmayan okul yok. Bilgi teknoloji sınıflarını ise bütçe imkanlarından karşılamak mümkün değil. Bu nedenle Bilgisayarlı Eğitime Destek Kampanyası başlattık. 120 bin adet bilgisayarı bütçeden karşıladık, kalan 200 binini ise kampanya sayesinde karşıladık. Burada bize en büyük desteği Tekstil Üreticileri İşverenler Sendikası'ndan
sonra Ulaştırma Bakanlığı yaptı. Ulaştırma Bakanlığı bugün imzaladığımız protokolle 24 bin bilgisayar ve bin 500 bilgi teknolojisi sınıfı kuruyor" açıklamasında bulundu.

Çelik ayrıca, Türk Telekom'un 100 trilyon değerinde aynı anda 33 okulun temelini attığını belirterek, PTT'nin de "Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası" kapsamında 60 kuruşluk 400 bin pul bastırdığını hatırlattı. "Biz internet kullanımı sayesinde PTT'yi zarara uğrattık ama PTT bize destek vermeyi esirgemedi" diyen Bakan Çelik, uydu çalışmaları sayesinde Türkiye'de internetin ulaşmadığı yerin kalmayacağını ifade etti.

Bakan Çelik, demokratik toplumlarda eleştirinin en doğal hak olduğunu, ama yapılanı da göstermenin büyük erdem olduğunu belirterek, Cumhuriyet tarihinde Şanlı Urfa'da sadece 4 bin 100 derslik varken, Bakanlığı döneminde 2 bin 400 derslik yapıldığını kaydetti. Daha fazla zaman kaybetmemek için geceli gündüzlü çalıştıklarını anlatan Çelik, tüm bunlara tek başına Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçesinin yetmediğini, bunun için ülke çapında eğitimde seferberlik başlattıklarını söyledi. Çelik konuşmasına şöyle devam etti: "Bugün sadece TOKİ Milli Eğitim Bakanlığı için 172 okul yapıyor. Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası kapsamında bin 280 okul yapıldı. AB hibeleriyle 100 trilyon liralık daha okulun temelini atacağız. Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası'nın kredilerini kullanacağız. Tüm
imkanları biraraya getirerek eğitim seferberliğini sürdüreceğiz. Ancak bu süreçte bize en büyük desteği Ulaştırma Bakanlığı verdi." İnternetin aynı zamanda 10 milyar sayfalık sanal bir kütüphane olduğunu da hatırlatan Çelik, Intel Firması ile yaptıkları anlaşmayla İrlanda'da öğretmen ve öğrencilerin kullandıkları School programını Türkçe'ye çevirdiklerini, İngiltere'de kullanılan başka bir programın ise 2006-2007 yılında Türkiye'de uygulama başlatacaklarını ifade etti. Bakan Çelik, okullara yazılım alanındaki eksiklerini gidermek için 12.5 milyon dolarlık kaynak aktardıklarını belirterek, okullarda internetten İngilizce öğrenimi için yeni bir programın lisans bedelini de Sanko Holding'in karşıladığını söyledi.

Konuşmaların ardından Bakan Çelik ve Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Evrensel Hizmet kapsamında bin 500 okula bilgi-teknoloji sınıfı kurulması için 110 trilyon lira değerindeki protokolü imzaladı. Milli Eğitim Bakanı Çelik, protokolü imzaladıktan sonra, "Bunun karşılığında Sayın Bakan 110 trilyon liraliğlanabileceğini ve bunun teminatının eğitime verilık öpmem lazım. Bu kaç kere ediyor Sayın Bakan?'' diye espri yaptı. Protokolün imzalanmasının ardından Bakan Çelik ve Yıldırım salondan ayrıldı.