BIST 9.725
DOLAR 35,19
EURO 36,77
ALTIN 2.967,22
HABER /  GÜNCEL

11 Temmuz İngiltere basın özeti

Basında bugün öne çıkan haberler arasında Başbakan David Cameron'un internet kullanımını izlemek konusunda daha kapsamlı bir kanun hazırlığında bulunması ve hemcins çiftlerin ülkedeki salon dansları turnuvalarına alınmasına son verilmesi planı yer alıyor.

Abone ol

İngiltere basınında bugün öne çıkan haberler arasında Başbakan David Cameron'un internet kullanımını izlemek konusunda daha kapsamlı bir kanun hazırlığında bulunması ve hemcins çiftlerin ülkedeki salon dansları turnuvalarına alınmasına son verilmesinin planlanması yer alıyor.

Independent ve Guardian gazetelerinin manşetinde Başbakan David Cameron'un yeni iletişimi izleme yasası planları var. Independent gazetesi, özel görüşmelerin takip altına alınmasını içerecek olan yasanın internet firmalarının son 12 ay içerisinde ziyaret edilen her web sitesinin kayıtlarını ve sosyal medya kullanımlarını kayıt altına alma zorunluluğu getirecek.

Yasa tasarısını İçişleri Bakanı Theresa May de destekliyor. Guardian gazetesi söz konusu yasa tasarısına aniden duyulan ihtiyacın Avrupa Adalet Divanı tarafından son zamanlarda verilen bir kararla devletin vatandaşların iletişim verilerine erişiminin kısıtlanması nedeniyle olduğunu yazıyor.

Ayrıca kabine üyeleri yabancı telekomunikasyon şirketlerinin bireysel iletişimlere ait verileri İngiltere'ye vermeyi yakın zaman içerisinde reddeceklerini söylüyor. Gazete Cameron'un güvenlik servislerinin "uçurumun kıyısında" olduklarını ve herhangi bir "terör olayından sonra insanların karşısına geçip onlara bunu önlemek için daha iyisini yapabilirdim diyecek bir başbakan olmaya hazır değilim" dediğini aktarıyor.

Telegraph gazetesi İngiltere'deki Dans Konseyi'nin hemcins çiftleri salon dansları turnuvalarına almaktan vazgeçmeyi düşünmesini sayfalarına taşımış. Konsey atmayı planladıkları adımın ayrımcılık olmadığını, ancak erkek-erkeğe dans eden çiftlerin erkek-kadın çiftler karşısında atletiklik ve güç gibi bazı açılardan avantajllı oldukları için eşitsiz bir durum oluştuğunu söylüyor.

Times gazetesinin manşetinde ise obeziteden muzdarip vatandaşların ulusal sağlık sistemi kapsamında ücretsiz cerrahi tedavi görmeye başlayacak olmaları yer alıyor. Bir milyona yakın kişiyi ilgilendiren kararla, tip 2 diyabet teşhisi konan obez kişilerin mide kelepçesi ve bypass ameliyatı olabileceklerini söylüyor.

Ancak bu karar tepki de çekti. Kararı eleştirenler maliyetin yüksekliği bir yana, hastaların cerrahi girişimden ziyade sağlıklı beslenmeye ve daha çok spor yapmaya teşvik edilmeleri gerektiğini söylüyor.

Financial Times gazetesinde yer alan tam sayfalık analiz bugün dünyaca ünlü bir oyuncak markası olan Lego firmasına ayrılmış. Batmak üzere olan firmanın nasıl piyasanın en çok kar eden şirketlerinden birine dönüştüğünü mercek altına alan analizde, Danimarka firmasının formülünün basit olduğunu söylüyor.

Plastiğin maliyetini kilo başına 1 dolardan az tutmak ve bunları Yıldız Savaşları ya da Hobbit gibi seriler haline getirerek kilogram başına 75 dolardan pazarla. Analizde şirketin 2008-2012 yılları arasında yıllık büyüme oranını yüzde 20'lere ulaştırmasının altında ise plastik legolardan video oyunlarına ve de gişede oldukça başarılı olan filme, The Lego Movie'ye geçişin yer aldığı yazıyor.