11 il deprem korkusuyla yaşıyor. Peki hangi ilelr tehlikede?
Abone olElazığ civarı ciddi sinyanler veriyor. İkinci kritik bölge ise Maraş. Denizli çevresinde muazzam aktiviteler var
Son olarak İzmir Bala ve Çanakkale'de meydana gelen orta ölçekli depremlerin, bilim dünyası ve halk arasında korkuyu tazelediği belirtilerek, 11 ilimizin deprem tehlikesi altında olduğu ifade edildi.
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, TÜBİTAK Yer Deniz Bilimleri ve 12 üniversiteden uzmanların yaptığı fay durumları araştırmasına göre; öncelikle Marmara'nın batısında önemli bir gerilim birikiyor.
KRİTİK BÖLGELER
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Yer Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Sedat İnan, bazı illerde ciddi deprem sinyalleri olduğunu belirterek, 'Elazığ civarı ciddi sinyaller veriyor. Muhtemel ki 7'nin üzerinde olacak ve Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman'ın kuzey kesimlerini ciddi biçimde etkileyecek. İkinci kritik nokta Kahramanmaraş Türkoğlu... Çukurova'da Kozan'ın kuzeyinde hareket, Denizli civarında muazzam aktivite var. Manisa'nın batısı ile İzmir Urla civarında da hareket var... Erzurum Aşkale, Bingöl Karlıova ve Solhan civarındaki faylar ise sürekli hareketli' dedi.
İSTANBUL TEHLİKEDE
Önümüzdeki 30 yıl içinde, büyüklüğü 7 ve üzerinde bir depremin oluşma tehlikesinin yüzde 35 ile yüzde 70 arasında olduğuna da değinen İnan, 'İstanbul'un en tehlikeli alanlarındaki nüfus 8.3 milyon kişi... Yani bu büyük ve ciddi bir rakam. Marmara Denizi'nin kuzeyinde belirlenen fay hattı üzerinde 7.5 büyüklüğündeki bir depremde 10 bin bina tamamıyla çöker, 100 bini ağır hasar görür, 140-150 bin kişi ölür, 240 bin kişi de yaralanır. 440 bin aile evsiz kalır' diye konuştu.
VE DİĞERLERİ
İnan, Tuz Gölü fayının 100 kilometre uzunluğunda olup harekete geçtiğinde 7 büyüklüğünde deprem üretebileceğine de değinerek sözlerini şöyle sürdürdü: 'Ankara, Eskişehir, Niğde, Aksaray, Mersin'in kuzeyi ve Kayseri civarı da bu depremden etkilenebilir. İzmir ve Çanakkale'de de hareketli ama Ankara'ya göre kendimizi daha rahat hissettiğimiz bir yer... Başbakan'a bağlı süper bir 'Deprem Başkanlığı'nın oluşturulması gerektiğini düşünüyorum.'
MARMARA HAREKETLİ
Doç. Dr. İnan, İstanbul ve civarında uzun süredir küçük deprem gerçekleşmediği ve bu suskunluğun hayra alamet olup olmadığı konusunda ise şunları söyledi: 'Bu suskunluk değerlendirmesine katılmıyoruz. Neye, hangi ölçeğe göre suskunluk? Marmara son iki aydır hareketli. Afet İşleri ya da Kandilli kataloglarında Marmara'daki hareketliliğe dair hakikaten bir şey göremiyorsunuz ama TÜRDEP kapsamında görebiliyorsunuz... (Aktüel)