BIST 9.976
DOLAR 34,05
EURO 38,02
ALTIN 2.826,27
HABER /  GÜNCEL

11 Eylül zanlısı Guantanamo'da yargılanacak

Obama yönetimi pes etti; 11 Eylül saldırılarını planlamakla suçlanan Halid Şeyh Muhammed ve dört 'işbirlikçi' sivil mahkemelerde değil askeri bir komisyon tarafından yargılanacak.

Abone ol

11 Eylül saldırılarının en önemli sanığı olarak gösterilen Halid Şeyh Muhammed, Guantanamo Üssü'nde askeri yargıçlar tarafından yargılanacak.

Obama yönetimi Muhammed ve işbirlikçisi olmakla suçlanan diğer dört sanığın sivil bir mahkemede tarafından yargılanmasını istiyordu.

ABD Adalet Bakanı Eric Holder de davanın New York'ta görülmesini önermişti.

Ancak bu girişim büyük bir tepki ve muhalefetle karşılaşınca, Beyaz Saray geri adım atmak zorunda kaldı.

ABD Adalet Bakanı Eric Holder, düzenlediği basın toplantısında, "Artık bu yargılamayı daha fazla erteleyemeyiz" dedi.

Kongre'ye sert eleştiriler

Başkan Barack Obama, ABD Kongresi'ni Küba'daki Guantanamo Üssü'nde bulunan tartışmalı denetim merkezinin kapatılmasını ve zanlıların sivil mahkemelerde yargılanmasını engelleyerek, ulusal güvenliği tehlikeye atmakla suçlamıştı.

Holder da zanlıların sivil mahkemelerde yargılanması önerisini güçlü ifadelerle savunmaya devam etti.

Adalet Bakanı, mevcut ceza ve cezaevi sistemi kapsamında mahkum olmuş yüzlerce teröristin tutulduğunu belirterek, Guantanamo tutsaklarının sivil yargı sistemine aktarılması çabalarının süreceğini kaydetti.

Holder, Muhammed ve diğer sanıkların davası nerede görülürse görülsün, ölüm cezası isteminde bulunulabileceğini kaydetti.

Holder yönetimi sivil yargılamalar konusunda U-dönüşüne zorlayan Kongre karşısında ellerinin bağlı olduğunu; yönetime 'sağduyulu olmayan, dar görüşlü kısıtlamalar" getirildiğini söyledi.

Kongre, yargılamanın sivil mahkemelerde yapılmasının gerektireceği ek güvenlik finansman paketini engellemişti.

Başkan Obama, muhalefeti aşamayacağı ortaya çıkınca, Guantanamo Üssü'ndeki askeri mahkemelerin faaliyetlerini durduran kararını iptal etmek zorunda kalmıştı.

Beş sanığın özel askeri mahkemeye sevki, bazı çevreleri sevindirdi.

New York Belediye Başkanı, yargılamanın kentte yapılabilmesi için zaten kemer sıkılan bir ortamda "bir trilyon dolar" tutarında bir maliyetin gerekeceğini savundu.

New York'tan Demokrat Senatör Chuck Schumer, kararı "yanlış bir fikrin tabutuna çakılan son çivi" olarak niteledi.

Cumhuriyetçi temsilciler de kararı memnuniyetle karşıladı.

Sekiz yıldır Guantanamo'dalar

19 hava korsanının dört yolcu uçağını Washington ve New York'taki hedeflerin üzerine düşürdüğü 11 Eylül saldırılarının 'mimarı' olmakla itham edilen Halid Şeyh Muhammed ise 2003 yılında Pakistan'da yakalanmıştı.

Muhammed 2007 yılında, Guantanamo Üssü'nde kendisine işkence yapıldığını öne sürmüştü.

Halid Şeyh Muhammed 2003'te Pakistan'da yakalanmıştı.

Daha sonra Muhammed'e 183 kez waterboarding denen ve boğulma hissi yaratan su işkencesi yapıldığı, CIA belgelerinde de doğrulanmıştı.

Amerikalı savcılar Muhammed'in, 11 Eylül saldırılarının yanı sıra başka bazı terör eylemlerini de planladığını itiraf ettiğini söylüyor.

Bu eylemler arasında 1993'te New York'ta Dünya Ticaret Merkezi'ne düzenlenen saldırı, Endonezya'nın Bali Adası'nda 2002'de bir gece kulübünün bombalanması ve Amerikalı gazeteci Daniel Pearl'ün öldürülmesi de var.

Diğer sanıklar ise Velid bin Attaş, Remzi Binalşib, Ali Abdülaziz Ali ve Mustafa Ahmed el Havsavi.

Açıklanan suç duyurusunda Muhammed'in hava korsanlarını küçük bıçak kullanmak konusunda eğittiği, Velid bin Attaş'ın cebinde bir bıçakla havalimanı güvenlik sistemlerini sınadığı gibi iddialar bulunuyordu.

Obama yönetiminin kapatılmasını istediği, ancak zanlıların gönderileceği yer konusunda bir türlü anlaşma sağlanamayan Guantanamo Üssü'nde hala 172 kişi var.

Bu sayı Obama 2009 başında göreve geldiğinde 245 idi.