İngiltere gazetelerinde bu sabah; Türkiye'deki KCK davası, Birleşmiş Milletler Suriye temsilcisi Lakhdar Brahimi'nin Suriye'ye gitmeye hazırlanması, Euro bölgesindeki gelişmeler ve Türkiye ekonomisinde büyümenin yavaşlamasıyla ilgili haberler öne çıkıyor.
Abone olTürkiye'de 44 gazeteci hakim karşısında
Guardian gazetesi, dünya haberleri bölümünün manşetinden duyurduğu haberde, Türkiye tarihinin en büyük gazetecilik davasının başladığını; ama insan hakları gruplarının bunu, hükümetin medyayı korkutma, ve Kürt-yanlısı eylemcileri cezalandırma girişimi olarak nitelediğini yazıyor. Gazete, 44 Kürt gazetecinin, aralarında KCK'yı desteklemenin de bulunduğu çeşitli terörizm suçlamalarıyla mahkemeye çıkarıldığını okuyucularına duyuruyor. Guardian ayrıca, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tasarladığı Kürt açılımının dindiğini; onun yerine binlerce şiddet karşıtı Kürt siyasetçinin ve sempatizanlarının tutuklandığını yazıyor.
Guardian gazetesinin İstanbul muhabiri Constanze Letsch, aynı konuda kaleme aldığı bir makalede, Uluslararası Af Örgütü Amnesty International'ın Türkiye araştırmacısı Andrew Gardner'ın, "Bu dava, Türkiye'de artık eleştirisel yazı yazılmasının, politik konuşma yapılmasının ve barışçıl gösterilere katılımın terörizm suçlamalarına kanıt olarak gösterildiği sürecin bir parçası" dediğini aktarıyor. Letsch makalesinde, Türkiye'de 100 gazetecinin hapsedildiğini; bunun İran ve Çin'deki tutuklu gazeteci sayısından daha yüksek olduğunu, ve Türkiye hükümetinin baskısıyla pek çok gazetecinin işten çıkarıldığını veya istifaya zorlandığını yazıyor.
Yolsuzlukla alay eden Hindistanlı karikatürist hapsedildi
Telegraph gazetesi, Hindistanlı karikatürist Aseem Trivedi'nin, ülkesindeki yolsuzlukla alay eden bir karikatüründen dolayı "halkı kışkırtma" suçlamasıyla tutuklanıp hapsedildiğini yazıyor. Trivedi'nin hapsedilme kararının siyasi liderlerin eleştirileri kabul etmemeleri olarak algılandığını belirten gazete, karikatüristin mahkemede "doğruları söylemek beni hain yapıyorsa, o zaman hainim" dediğini aktarıyor.
BM Temsilcisi Brahimi Şam yolcusu
Guardian gazetesi, Birlemiş Milletler'in yeni Suriye barış temsilcisi Lakhdar Brahimi'nin Suriye'nin başkenti Şam'a gitmeye hazırlandığı bu günlerde, İran'ın da krizi çözmek için bir rol oynamak istediğini söylediğini yazıyor. Rusya ve Çin'in ABD, İngiltere ve Fransa'yla hemfikir olmamasından dolayı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Suriye konusunda tıkanmış olduğunu belirten Guardian, bu görüş ayrılığının Mısır, Suudi Arabistan, İran ve Türkiye'den oluşacak bir "temas grubu" kurulması planlarına da yansıdığını aktarıyor.
Telegraph gazetesi ise Halep'te muhaliflerden oluşan Salman al-Farisi grubunun, muhalifler tarafından işlenen en büyük toplu infaz olayını üstlendiğini yazıyor. Gazete, muhalif grupların Halep'te yaşanan başka bir toplu infaz olayının tekrar etmemesi konusunda anlaşmalarına rağmen kolları bağlanmış olarak infaz edilen 20 Suriye askerinin görüntülerinin Youtube video paylaşım sitesinde paylaşıldığını aktarıyor. Telegraph ayrıca, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiseri Navi Pillay'ın Suriye'de savaşan her iki tarafın da insan haklarını çiğnediğini belirttiğini söylüyor.
Türkiye'nin ekonomisi enerji kaybediyor
Financial Times gazetesi, Türkiye'de iç talebin duraklamasıyla yılın ikinci çeyreğinde ancak %2,9 oranında büyüdüğünü yazıyor. Gazetenin haberi şöyle devam ediyor: "2010 ve 2011'de Türkiye'nin ekonomisi %8 oranında büyüyordu. Türkiye'deki iç talep artık eskisinden farklı. Ortadoğu'ya yaptığı ihracatta büyük artış olmasaydı ülke yılın ikinci çeyreğinde resesyona girebilirdi. Türkiye'nin bu 10 yıl içinde gayrisafi milli hasılasını dolar bazında üçe katladığı dönemin devam etmesini beklemek mantıklı değil."
Fransa'da 30 milyar Euro'luk tasarruf şoku
Independent gazetesi, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın iki yıl içinde ekonominin toparlanabilmesi için ülkede vergilerin 20 milyar Euro oranında arttırılacağı, 10 milyar Euro'luk da kesinti yapılacağını açıkladığını yazıyor. Gazete, Hollande'ın önceki Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin başına buyruk davranma tarzından uzak olacağını söylemiş olsa da, kararsızlıkla suçlanınca bir nevi Sarkozy gibi davranma sözü vermiş olduğunu belirtiyor.
Independent gazetesi yazarlarından Tony Paterson ise bir makalesinde bu haftanın Euro para biriminin geleceğini belirleyeceğini söylüyor. Paterson, bu hafta Almanya Yüksek Mahkemesi'nin kurtarma paketleri hakkında karar vereceğini, Hollanda'da seçimlerin yapılacağını, Avrupa Komisyonu'nun bankacılık birliği planlarını açıklayacağını ve Euro bölgesi maliye bakanlarının İspanya ve İtalya'nın durumunu görüşeceğini hatırlatıyor. Paterson, bunlardan birinin ters gitmesi durumunda piyasaların oldukça etkileneceğini iddia ediyor.
Afganistan'da Bagram cezaevi devredildi
Independent gazetesi, Amerikan ordusunun, daha önce 3,000 Taliban militanının ve terörizmle suçlanan tutukluların yerleştirildiği tartışmalı Bagram cezaevini Afgan yetkililere devrettiğini yazıyor. Gazetenin haberi şöyle: "Amerika Birleşik Devletleri, kocaman Bagram havaüssünün bir köşesinde duran hapishaneyi ve içindeki mahkumların bazılarını Hamid Karzai'nin hükümetine devretti. Hapishanenin devir teslimi, ülkenin yeniden 'Afganistanlaştırılması' ve Batı'nın bu pahalı ve ölümcül savaştan çıkması sürecinde büyük bir adım."
Guardian gazetesi ise, Taliban sözcüsü Zabihullah Mujahid'in, 4 aylık bir görev için Afganistan'a giden İngiltere Prensi Harry'yi öldürmek veya kaçırmak için ellerinden geleni yapacaklarını açıkladığını belirtiyor.
İngiltere'de ötenazi tartışması
Guardian gazetesi, İngiltere'nin yeni sağlık bakanı Anna Soubry'nin geçen hafta, ölümcül hastalığı olan kişilerin hayatlarını sonlandırmalarına yardımcı olunması gerektiğine dair sözlerinin Başbakan'dan destek almadığını yazıyor. Muhafazakâr Parti'nin yüksek konumlarında bulunan kişilere dayandırdığı haberde Guardian, Cameron'ın kanunda değişiklik yapılmasını teklif etmeyi veya yasal tavsiye almayı düşünmediğini okuyucularıyla paylaşıyor.
Cambridge artık birinci değil
Times gazetesi, dünyaca ünlü İngiliz üniversitesi Cambridge'in dünyanın en iyi üniversite eğitimi sıralamasında birinciliği Amerika'daki Massachusetts Institute of Technology – MIT'ye kaptırdığını yazıyor. Gazete, MIT'yi sırasıyla Cambridge, Harvard, University College London ve Oxford'un takip ettiğini aktarıyor.