Çatışmalara katılan bir asker Vakit Gazetesi'ne konuştu: '33 erin şehit olmasından sonra 11 er daha şehit oldu, bu gerçek saklandı..'
Abone olTürkiye Taraf Gazetesi'nden yeni bir darbe planı beklerken, günün bombasını Vakit Gazetesi patlattı. Gazete, 17 yıl önce çatışmalara katılan bir askeri buldu ve konuşturdu, o askerin anlattıkları tüyleri diken diken etti..
İsmini açıklamayan askerin açıklamalarına göre 24 Mayıs 1993 tarihinde Bingöl-Elazığ karayolu üzerinde bulunan Mendo Deresi mevkiinde silahsız ve savunmasız 33 erin şehid edilmesinden yaklaşık bir ay sonra, 30 Haziran 1993 tarihinde Elazığ ili Palu ilçesi Horo Deresi'nde 11 askerimizin daha şehid edildiği ortaya çıktı.
Şemdin Sakık liderliğindeki PKK'lıların; 33 erimizi şehid etmesinin ardından Elazığ'dan ayrılmadığı ve Elazığ Palu'da 11 askerimizi daha şehid ettiği bildiriliyor. Söz konusu saldırıların, PKK'nın ateşkes ilan ettiği ve genel afla terörün bitirilmek üzere olduğu bir anda gerçekleşmesi dikkat çekiyor.
ŞEHİTLERİN İSİMLERİ GİZLENİYOR
Elazığ İl Jandarma Komutanlığı, 33 erin şehid edilmesinin ardından bölgede neden önlem alınmadığı ve 11 erin nasıl şehid edildiğini açıklamaktan kaçınıyor. Elazığ İl Jandarma Komutanlığı, 11 şehid askerin isimlerini dahi açıklamıyor. Elazığ Valiliği ve Palu Kaymakamlığı da, şehidlerin isimlerini gizliyor.
Gazetemiz 30 Haziran 1993 tarihinde Elazığ Palu'da şehid edilen 11 askerden 6 askerin ismine ulaştı. Jandarma Astsubay Çavuş Hikmet Şahin, Jandarma Astsubay Çavuş Abdullah Özışık, Jandarma Komando Er Uğur Birinci, Jandarma Komando Er Hasan Yeşilçimen, Jandarma Komando Onbaşı Faruk Bölükbaşı ve Jandarma Komando Er Halis Doğan şehid olan askerlerimiz… 11 asker, Karacehennem, Domuz ve Ayı Ormanları bölgesinde saldırıya uğramış.
TEOMAN BARUTÇU VE FİKRİ KARADAĞ GÖREVDEYDİ!..
Elazığ İl Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Teoman Barutçu ve Elazığ 8. Kolordu Komutanlığı İstihbarat ve İstihbarata Karşı Koyma (İKK) Şube Müdürlüğü'nde görevli emekli Albay Mehmet Fikri Karadağ'ın, PKK'nın söz konusu iki saldırısında görevli oldukları öğrenildi.
Ergenekon iddianamesinde; Teoman Barutçu'nun, Ergenekon Terör Örgütü soruşturmasında tutuklanan emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün sınıf arkadaşı olduğu ve kendisiyle çok samimi olduğu belirtiliyor.
Dönemin Elazığ 8. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcısı Hakim Binbaşı İnayet Taş'ın tespitleriyle "ölüme gönderilen" 33 erin şehid edilmesi olayının gerçekleştiği noktaya ilk ulaşan subayın da Mehmet Fikri Karadağ olduğu belirtiliyor. Mehmet Fikri Karadağ da, Ergenekon Terör Örgütü soruşturmasında tutuklu bulunuyor.
Çatışmaya katılan asker anlatıyor
PKK'lıların saldırısına tanıklık eden asker (ismini gizliyor) 30 Haziran 1993 tarihinde gerçekleşen saldırıyı şöyle anlatıyor:
“33 asker şehid düşmüş, bir ay sonrası bizi Ayı Ormanları denilen bölgeye götürdüler. Üç gün çatışmalar şiddetlice devam etti. Elazığ Jandarma Komando Tabur Komutanı Kıdemli Binbaşı Osman Baykurt'tu. Üçüncü gün suyumuz bitmiş, yorgunluk had safada. Horo Derenin ağzına geldik. İki dağın ara bölgesi olduğu için Horo Dere demişler. Suyu falan yok. Saat 13.15 civarları 3 komando bölüğünden astsubay çavuş ile dört asker aşağı doğru intikal ettiler Bölük komutanı Gültekin Şen Güden isimli üstteğmendi.
Aradan 10-15 dakika geçti, silah sesleri gelmeye başladı. Zaten kaleşnikof sesi kendini belli ediyor ve biliyorsunuz ki çatışma var. Biraz sonra pusuya düşen astsubay ve beş askerin telsizlerden çığlıkları geliyor, ayaklarından vurulmuşlar. Telsizdeki astsubay çavuş, albay Teoman Barutçu ve Fikri Karadağ'a çağrı yapıyor; ‘Bacaklarımdan vuruldum, bacaklarım parçalandı, beni kurtarın ya komutanım' diyor. Yaralı astsubay da, ‘Ya benim bir annem var, ben ona bakmak zorundayım' diye bağırıyor. Bizde çaresizlik. Ondan sonra binbaşı, üsteğmen Gültekin'e dönerek, ‘Yardım gönder' dedi. Astsubay üstçavuşa dönerek, ‘siz inin' dedi. Astsubay üstçavuş Abdullah yanına beş asker alarak Horo Dereye inmeye başladı.
Aradan on beş yirmi dakika geçmişti ki, yine silah sesleri gelmeye başladı. Astsubay Abdullah, ‘Bacaklarım parçalandı, askerlerim yaralı, yardım gönderin' dedi. Kimse yardım göndermedi. Telsizlerde Abdullah Astsubay, ‘Bana doğru geliyorlar, görüyorum, kurtarın' diyor. Bu arada saat 16 civarları oldu telsizlerde Elazığ jandarma komando tabur komutanı yardımcısı kıdemli yüzbaşı Oğuz Aydoğan helikopter istiyor. Karşımızda 10 km ileride Gökdere Jandarma Karakolu'nda 12 milimetrelik havan topları var. Havan atışı istiyoruz, havan atışı gelmiyor.
Saat 17:45 civarlarında silahsız UH-1 tipi helikopter gelmeye yakın. Kızgınlıkla yüzbaşı Oğuz tüfeğini helikoptere doğrultarak ateş etmeye başladı. Neye geldi bu helikopter? Kobra istedik yok, havan istedik yok, bu nasıl bir iş herkes ağlıyor. 11 şehid verilmiş.
Askerlerimiz PKK'lı teröristlerce şehit edilmiş, üstündeki elbiseleri çıkartılmış, silah techizat teröristlerce alınmış. Çatışmada bir terörist ölü olarak olay yerinde bırakılmıştı. İkinci gün Elazığ Jandarma Alay Komutanı Teoman Barutçu skorsky helikopterle geldi. Şehit askerlerin cesetleri yukarı çıkartıldı. Elazığ'daki birliğe geri döndük.”
ERGENEKON İDDİANAMESİNDE DE YER ALIYOR
Ergenekon Terör Örgütü soruşturması kapsamında hazırlanan ikinci iddianamenin delil klasörlerinde yer alan gizli tanık Kıskaç'ın ifadeleri de 11 erin şehid edilmesi olayını doğruluyor.
Elazığ Jandarma Komando taburunda Jandarma Kıdemli Binbaşı Mahmut Şahin'le birlikte görev yapan gizli tanık Kıskaç, 30 Haziran 1993 tarihinde gerçekleşen olayı bizzat yaşamış. Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'e ifade veren gizli tanık Kıskaç, “Elazığ Jandarma Komando taburu olarak girdiğimiz bir operasyonda Bingöl-Genç Karacehennem bölgesi Horo Dere mevkiinde 11 şehid vermiştik. Bu operasyonları yaptıran kişi daha sonradan ismini duyduğumuz komutanımız olan 8. Kolordu Hareket Başkanı Kurmay Albay Mehmet Fikri Karadağ'dı. ‘Kelle alın, fotoğraf çektirelim' diye işin magazin boyutuyla ilgilenirken, hiç olmayacak yerde 11 şehid vermiştik” demişti.
FİKRİ KARADAĞ ELAZIĞ'DA 5 YIL GÖREV YAPTI!..
Ergenekon Terör Örgütü soruşturması kapsamında hazırlanan birinci iddianamenin delil klasörlerinde, Piyade Kurmay Kıdemli Albay Fikri Karadağ'ın görev yaptığı iller yer alıyor. Genelkurmay Başkanlığı tarafından, Ergenekon savcılarına gönderilen yazıda; Fikri Karadağ'ın, 2 Ağustos 1991 tarihinde Elazığ'a atandığı ve 30 Haziran 1996 tarihine kadar Elazığ'da görev yaptığı yer alıyor.