İngiltere gazetelerinde öne çıkan konular arasında, Türkiye'de ekonominin gidişatı, Suriye'de isyancı gruplara uluslararası destek, İtalya Başbakanı Monti'nin istifası ve İngiltere'de eşcinsel evlilik tartışması var.
Abone olTürkiye'de ekonomik büyüme
Financial Times gazetesinde Türkiye'de ekonomik büyümenin gidişatına ilişkin bir haber göze çarpıyor.
Bir fabrika sahibi ve inşaat sektöründe çalışan iki kişi ile yapılan mülakata yer verilen yazıda, Türkiye'nin yüzde 1.6 büyüme göstermesine rağmen, bunun piyasalara çok yansımadığı belirtiliyor.
Gazeteye göre her ne kadar 2010 ve 2011 yıllarındaki büyüme rakamları ekonomiye güveni artırsa da bu yılki yüzde 1.6'lık büyüme beklentileri karşılamaktan uzak. Gazete, büyümenin düşmesinin nedenlerinden birinin hükümetin cari açığı kontrol altına alma çabası olduğunu belirtiyor.
Türkiyenin ihracatının üçte ikisinin altın satışlarından oluştuğunun belirtildiği yazıda bunun ağırlıklı olarak ABD yaptırımı altındaki İran'ın altına yönelmesinden kaynaklandığını ve ABD'nin bunu engellemeye yönelik girişimlerinden dolayı bunun aynı şekilde devam edemeyeceği aktarılıyor.
Suriye'de isyancı gruplara destek için uluslararası girişimler
Independent gazetesinin başsayfasında "İngiltere ordusu Suriye'deki isyancılara destek için görüşmeler yapıyor" başlıklı bir haber göze çarpıyor.
Haberde İngiltere'nin de içinde yeraldığı uluslararası bir koalisyonun Suriyeli isyancılara askeri eğitim ve hava ve deniz gücü desteği sunmak için bir plan geliştirdiği belirtiliyor.
Gazete, 22 aydır süren savaşın artık taşma noktasına geldiğini ve yabancı güçlerin rejimi devirmeleri için isyancı gruplara desteği artıracağını yazıyor.
Habere göre İngiltere Başbakanı David Cameron'ın isteğiyle İngiltere Silahlı Kuvvetler Komutanı Londra'da birkaç hafta önce Fransa, Türkiye, Ürdün, Katar gibi ülkelerin komutanlarının katıldığı bir toplantı düzenledi.
Aşırı İslamcı grupların giderek daha da güçlendiği ve bunun ılımlı grupları geride bıraktığının belirtildiği yazıda Suriye'nin savaş sonrası yapılanmasında etkili olabilmek için uluslararası güçlerin ılımlı ve laik grupları destekleyeceği belirtiliyor.
Gazeteye göre, her ne kadar Suriye içine asker sokulmasa da, hava ve deniz desteği dış güçlerin Suriye'ye müdahale ettiği suçlamasına yol açacak. Ancak cihat yanlısı grupların daha da güçlenmemesi ve Esad'ın bir an önce gitmesi için uluslararası alanda daha koordineli bir çalışma yürütüldüğü belirtiliyor.
Gazetenin başyazısında Suriye'nin Libya olmadığı ve müdahalenin büyük riskleri olacağı vurgulanıyor.
İtalya Başbakanı Monti'ye 'aday ol' baskısı
Financial Times gazetesi İtalya Başbakanı Mario Monti'nin istifa etmesi ve eski başbakan Selvio Berlusconi'nin yeniden aday olacağını açıklaması ile sarsılan piyasalara ve Avrupa'da büyüyen endişelere yer veriyor.
Yazıda piyasaların, Avrupa liderlerinin ve Kilise'nin Monti'nin reformlarına devam etmesi için aday olması yönünde baskı yaptığı belirtiliyor.
Gazete başyazısında Berlusconi'nin hükümete desteğini çekmesinin ardından Monti'nin onunla anlaşma yapmak yerine istifa etmesinin doğru karar olduğunu belirtiyor ve kendi kişisel çıkarını ülkenin refahının üzerine koyan biri ile anlaşmaya gitmesinin yanlış olacağını vurguluyor.
Gazeteye göre her ne kadar teknokrat hükümet İtalya'nın yeniden istikrar kazanması için önemli olsada ancak seçilmiş bir hükümet reformları uygulayabilir.
Seçimlerin öncesinde siyasi seçeneklerin çok az olduğunun belirtildiği yazıda Monti'nin şansının yüksek olabileceği ve iyi bir alternarif olabileceği belirtiliyor.
Guardian gazetesi de başyazısında Berlusconi'nin ciddi bir programı olmamasına rağmen kendisini sürekli yenileyerek seçimlerde hep başarılı çıktığını ancak son kamuoyu yoklamalarına göre yeterince desteği olmadığını belirtiyor.
Yazıda he ne kadar Monti'nin kemer sıkma programı ve muhafazakar ekonomi anlayışı destek görmese de ülkeye düzen ve tutarlılık getirdiği belirtiliyor.
Berlusconi'nin ise hükümetten desteğini çekmesi ile ülkeyi yeniden istikrarsızlığa sürüklediği ve Monti hükümetinin programını tamamlayamadan gitmesine neden olmasının sorumsuzca ve yıkıcı olduğu vurgulanıyor.
İngiltere'de eşcinsel evlilik tartışması
Guardian gazetesinde İngiltere'nin gündemini bir süredir meşgul eden evliliğin eşcinsel çiftleri içerecek şekilde yeniden tanımlanması tartışmasına yer veriliyor.
Eşcinsel evliliklerin kilise gibi dini kurumlarda yapılmasına izin veren yasa tasarısının Muhafazakar Parti'yi böldüğünün belirtildiği yazıda, yaklaşık 100 milletvekilinin yasaya red oyu vereceği aktarılıyor.
Gazete, yasayı destekleyenlerin bunun adil ve eşit haklar üzerinden görülmesi gerektiğini belirttiğini aktarıyor. Kiliselerin ya da dğer dini kurumların eşcinsel evlilikleri destekleyip desteklemeyeceği ile ilgili konsültasyon devam ediyor.
Gazetenin başyazısında konuyla ilgili olarak 40 yıllık bir mücadelenin ardından eşcinsellerin diğerleri ile hemen hemen aynı haklara kavuştuğu ancak hala yapılması gerekenler olduğu belirtiliyor. Adım her ne kadar sembolik olsa da eşcinsel evliliğin insanların durumu kabullenmelerini sağlayacağı vurgulanıyor.
Daily Telegraph gazetesi de başsayfasında yer verdiği haberde hükümetin eşcinsel evlilikleri tanımak için hazırladığı yasa tasarısına karşı olanların fikirlerinin dikkate alınmadığı belirtiliyor.
Hükümetin konu ile ilgili yaptığı resmi araştırmada yüzde 52-53 gibi bir çoğunluğun eşcinsel evlilikleri desteklediğinin açıklandığını aktaran gazete, yasaya karşı çıkanların hükümetin bu araştırmayı çarpıttığını söylediğini belirtiyor.
The Times: Basının yasayla denetimi gereksiz
The Times gazetesi başyazısında İngiltere'de basının denetlenmesi ve düzenlenmesine yönelik hazırlanan Leveson raporunu tartışıyor.
Yazıda İşçi Partisi'nden milletvekili Harriett Harman'ın yasa lehine hazırladığı raporun neden böyle bir kurumun yasayla desteklenmesinin yanlış olacağını açıkça gösterdiği belirtiliyor.
Leveson raporunun ardından İngilere Başbakanı David Cameron, basının bağımsız bir kurum tarafından denetiminin yasa ile desteklenmesine karşı çıktığını belirtmişti. İşçi Partisi de bu konuda bir yasa tasarısı hazırlamıştı.
Yazıda bu yasa tasarısının devletin basına yönelik baskısına yol açacağını savunuyor. Gazeteye göre basının bağımsız denetimi gönüllü olarak sağlanmalı ve bunun için bir yasa çıkarılması gereksiz.
Kate Middleton'ın hemşiresinin ani ölümü
Daily Telegraph gazetesinde Cambridge Düşesi Kate Middleton'un sağlık durumu hakkında Avustralya'da bir radyoya açıklama yapan hemşirenin ani ölümü haberine yer veriliyor.
Baş sayfada verilen haberde hemşire Saldanha'nın eşi ve kızının Avam Kamarası'na yaptığı ziyaretten bahsediliyor.
Acılı ailenin hastaneden yeterince destek görmediği ve terapi desteğinin verilmediğinin belirtildiği yazıda ayrıca hemşireye telefon şakası yapan Avustralyalı radyo spikerlerinin de üzgün oldukları ve yaptıkları şakanın böyle bir trajediye neden olacağını beklemedikleri açıklamalarına da yer verilmiş.
Prens William'ın eşi Middleton'ın tedavi gördüğü hastanede çalışan hemşire, bir Avustralya radyosundan sunucuların Kraliçe 2. Elizabeth ile Prens Charles'ın seslerini taklit ederek işletmesi ve bunun yayınlanmasının ardından bir evde ölü bulunmuştu.