BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

100 yıllık rüya gerçek oluyor

100 yıllık rüya gerçekleşiyor. Marmaray Projesi'nin en önemli adımlarından biri olan tüp batırma işlemine başlanıyor.

Abone ol

Yapım tekniği yönünden tüm dünyanın ilgisini toplayan projede, ilk tüp tünel, Boğaz'daki akıntı ve hava durumu dikkate alınarak 10 gün içinde denizin 60 metre altına yerleştirilecek.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''İlk tüpün yerleştirilmesi, köstebek olarak ifade edilen TBN makinelerinin denizin altında tünel açmasından sonraki en önemli aşama'' dedi.

100 YILLIK RÜYA
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Türkiye'nin ''yüz yıllık rüyası'' olarak nitelendirilen Marmaray Projesi'nin diğer raylı sistemlerle entegre olması sayesinde İstanbul trafiğine büyük rahatlama sağlayacağını vurguladı.

Şehirlerarası ve uluslararası yük ve yolcu trenlerinin de tüp geçişi kullanmasıyla Avrupa ile Asya arasında demiryolunun kesintisiz hale getirileceğini ifade eden Yıldırım, iki kıtanın demiryolu ile denizin altından da birbirine bağlanacağını kaydetti.

Marmaray projesiyle bütünlük sağlayacak Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi'nin hayata geçirilmesiyle saatte 250 kilometre hız yapabilen trenlerin Halkalı'dan Kars'a kadar ulaşımı için projelendirme çalışmaları yaptıklarını da ifade eden Yıldırım, kademeli bir şekilde bunun gerçekleştirileceğini bildirdi.

Peki batırma işlemi nasıl gerçekleştirilecek?

İlk tüp tünel, Boğazdaki akıntı ve hava şartlarına göre önümüzdeki 10 içinde batırılacak.

Boğaz'daki gemi trafiği, batırma işlemi sırasında toplam 8 saat saat boyunca durdurulacak.

Ortalama 1,5-2 aylık periyotlarla diğer tüpler de yerine yerleştirilecek.