Amerika bu davayı konuşuyor! Mattel, Bratz bebekleri için MGA'dan tam 100 milyon dolar kazandı!
Abone ol ABD'de, Mattel oyuncak firması Bratz bebeklerin telif hakkıyla ilgili olarak MGA Entertainment'e karşı açtığı davada 100 milyon dolar tazminat kazandı.Barbie bebeklerin ve dünyanın en büyük oyuncak üreticisi Mattel'in, Bratz bebeklerin üreticisi MGA Entertainment'e karşı açtığı ve 2 milyar dolar tazminat istediği telif hakkı davasının görüldüğü California eyaletinde jüri, MGA'yı Mattel'e 100 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum etti.
Jüri, üç aydır süren davada Bratz'ı tasarlayan Carter Bryant'ın, bu tasarımını Mattel firmasında çalışırken yaptığına hükmetti.
MGA'nın amiral gemisi niteliğindeki ürünü olan Bratz bebekleri satmaya devam edip etmeyeceği konusu, davaya bakan ABD Bölge Mahkemesi Yargıcı Stephen Larson başkanlığında başka bir duruşmada değerlendirilecek.
MGA ise her ne kadar Bryant, 1995 yılı ve Nisan 1998 ve daha sonra Ocak 1999'dan Eylül 2000'e kadar Mattel'e çalışsa bile aslında bu iki süre arasında Bratz bebeği tasarladığını savunuyordu.
Bryant, davadan önce Mattel ile gizlice anlaşma sağladı.
Davanın görüldüğü mahkemede jüri, MGA üst yöneticisi Isaac Larian ve şirketini telif hakkı ihlalinden sorumlu buldu, ancak ihlalin kasıtlı olmadığına karar verdi.
Jüri Larian ve MGA'yı, Bryant'ın Mattel ile olan sözleşmesine karışmaktan 90 milyon dolar ve telif hakkını ihlalden 10 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum etti.
Mattel Başkanı ve üst yöneticisi Robert Eckert, jürinin MGA'nın yanlış yaptığını söyleyen Mattel ile aynı fikirde olmasından memnuniyet duyduklarını açıkladı.
Larian ise, ''MGA, Bratz'ı satıyor ve onu satmaya devam edecek'' dedi. Larian, MGA'nın davayı temyuz edeceğini de belirtti.
MGA, 2001 yılında piyasaya sürdükten sonra 7-12 yaşındaki kız çocuklarının büyük ilgisiyle karşılaşan Bratz bebeklerin satışından yılda 500 milyon dolar kar ediyor.
Bratz'ın piyasaya çıkmasından sonra piyasa payı düşmeye başlayan Mattel'in ürettiği Barbie bebeklerin bu yıl Nisan-Haziran döneminde küresel satışları yüzde 6, ABD'de ise yüzde 21 azaldı.