BIST 9.368
DOLAR 34,48
EURO 36,23
ALTIN 2.960,74

100 hayat 12 saatte nasıl değisti?

Para yönetimi çocukluk yıllarında öğreniliyor. Nasıl başlarsa yine öyle devam ediyor. Para esasında evde, anne-babadan (duyduğunla değil) gördüğünle öğreniliyor...

Her şey Çocuklar İçin’ deyip, Beşiktaş Lütfi Banat İlköğretim Okulu’nda 5. sınıflardan 100 öğrenci ile ‘PARA DURUMU’ finansal okuryazarlık eğitimleri düzenledik. Ben Mart-Nisan aylarında altı hafta boyunca öğle tatilimde ikişer saat bu çocuklarla buluştum.

NELER YAPTIK?

Para yönetimi çocukluk yıllarında öğreniliyor. Nasıl başlarsa yine öyle devam ediyor. Para esasında evde, anne-babadan (duyduğunla değil) gördüğünle öğreniliyor.  Ama şöyle bir gerçek var ki, çocuğumuza doğru birkaç basit yönlendirme yapıp, onun finansal hayatını degiştirebilirsiniz. Biz onlarla birçok aktivite yaparak, öncelikle, parayı baştacı yapmaları gerektiğini işledik. Ama para hayatımızda yokmuş gibi de yaşamayacağız dedik, (itiraf edelim birçoğumuz para konularıyla uğraşmamak için ‘elimin kiri’, ‘işim olmaz’, ‘ben anlamam’ diye atıveriyoruz başımızdan) onu kabul edip, kontrol edip yönetmek işin sırrı.

NE KONUŞTUK?

Bir sürü... Öncelikle paranın bir amaç değil araç olduğunu, sonra hayattaki hedefleri, harçlık düzeninin, ilk para eğitimi, birikimin önemi, evin elektrik faturası...
Önce sağlık dedik ve Dr. Sima Filizer ile sağlık yatırımını konuştuk. Sonra çevre dedik ve Ayhan Şahenk ‘Sevgi Ormanı’na 80 ağaç diktik, İMKB’nin katkılarıyla borsa binasına gittik, finansal yatırımın şirketlere ortak olmanın önemini canlı canlı tecrübe ettik. Çocuklarla PARA konularını oyunlarla, eğlenceli bir şekilde irdeledik. Okul müdürü Süleyman Yıldız, öğretmenler ve velilerin katkılarıyla, son hafta, panayır düzenleyerek tüm okuldaki öğrencilerin GİRİŞİMCİ olmaya teşvik ettik.

Bu çalışmanın sonuçlarını, İnfakto araştırma şirketi bağımsız ve bilimsel bir sekilde ÖLÇTÜ.

İşte ÇARPICI SONUÇLAR:

1. ÖZGÜVEN İKİ KAT: Eğitim alan çocukların yüzde 52.6’sı kendilerini parasal konular hakkında bilgili görürken, bu yüzde eğitime katılmayan çocuklarda yüzde 27.9.

2. EVDE PARA KONUŞULUYOR: Toplumumuzda ‘tabu olan’ para konularını, eğitim sonrası yüzde 75’i konuları aileleriyle konuşabiliyor.

3. KORKU AZALIYOR: Çocukların parasal konulardaki korkuları üzerinden attıkları ve ölçülmeyen konularda da pozitif değişim sağladıkları gözlendi.

4. HEDEFLİ BİRİKİM: Eğitime katılan çocukların yüzde 92.9’u şimdiden geleceğe yönelik hedefler için birikim yapmayı düşündüklerini ifade ediyor.

5. ÖNCE SAĞLIK: Çocukların yüzde 98.2’si ilk önce sağlık için yatırım yapılması gerektiğini söylüyor. Artık abur cubur yerine sebze, meyve yiyiyorlar.

6. ‘ÇEVREMİZ VARSA BİZ VARIZ’: Çocuklar çevreye yatırımın gerekliliğini ve sürekliliği önemsiyor, ağaç dikmeye bayılıyorlar.

7. FİNANSAL YATIRIM: Çocukların yüzde 76.4’ü bir şirketin hisse senedinin şirketin kârına ortak olmak için alındığını biliyor.

8. HARÇLIKTAN ARTIRMA İKİ KAT: Eğitim gören çocuklar harçlıklarından para artırabiliyor. Bu ileriye dönük şahane bir davranış.

9. KREDİ KARTI: Eğitim alanlar kredi kartının ‘nakit yerine geçtiğini’, eğitim almayanlar ise ‘isteyip de alamadıklarını alabilmek’ yerine geçtiğini söylediler.

10. TİCARİ ZEKA: Bir malın alıcısı yoksa ve satıcı çoksa, o malın fiyatının düşeceğini söyleyen çocuk yüzdesi eğitime katılan çocuklarda yüzde 90.9.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ‘Teşekkür Belgesi’ ile taçlandırılan altı haftalık projemizde çok eğlendik. Türkiye’de bir gün her bireyin FİNANSAL OKURYAZAR olması amacı, umudu ve inancı ile...