BIST 10.075
DOLAR 35,33
EURO 36,43
ALTIN 3.005,14
HABER /  GÜNCEL

100 bin şirket fişlendi iddiasına yanıt

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 100 bin şirketin fişlendiği iddialarına ilişkin, “Fişleme söz konusu değil. Bütün şirketler bizim için değerlid...

Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 100 bin şirketin fişlendiği iddialarına ilişkin, “Fişleme söz konusu değil. Bütün şirketler bizim için değerlidir. Biz, bu şirketlerin önünü açmak için gerekeni yapacağız” dedi.
Maliye Bakanı Şimşek, “Makro Ekonomik Gelişmeler ve Ocak- Haziran 2014 Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Sonuçları” konulu basın toplantısı düzenledi. Bakan Şimşek toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Özelleştirme idaresi yılın ikinci yarısında nasıl bir program izleyecek? Sorusu üzerine Bakan Şimşek, “İlk 6 ayda özelleştirmeden hazineye transferler yaklaşık 5 milyar 300 milyon lira. Yılsonu hedefimiz belki 6,9 milyar liraydı. Hedefleri rahat bir şekilde gerçekleştirebileceğiz. Yılın ilk yarısındaki özelleştirme gelirlerinin hazineye transferi noktasında en ufak bir sorun yok. Yılın ikinci yarısında da rahatça tutturulabilir. Bizim için önemli olan reform niteliğindeki adımlardır. Biz devleti örneğin kumar oyunları düzenlemekten çıkarmak istiyoruz. Bunu biz reform olarak görüyoruz. Devleti enerji üretiminden, enerji dağıtımından çıkarmak istiyoruz. Daha rasyonel bir zemine, daha rekabetçi bir zemine taşımak istiyoruz. Yılın ikinci yarısında özellikle enerji dağıtımını bitirdik. Termik santrallerin özelleştirme süreci devam ediyor. Gelir ayağı itibari ile hedefimiz rahat bir şekilde tutturacak noktadayız. Burada önemli olsan bizim için yapısal reforma niteliğindeki adım. Ayrıca dönem dönem özelleştirmeyi biz bazı hazine mülkleri satışında da kullanıyoruz. Yakın dönemde bize çamur atılmaya çalışıldı. Maliye Bakanlığı, hazine mülkünü sattığı zaman hiçbir vergi söz konusu olmadığı gibi, 5 yıl boyunca da emlak vergisinden istisnadır. Yani orada söylenenlerin tam tersi yapılıyor. Özelleştirme idaresi yılın ilk yarısında ne yaptıysa yılın ikinci yarısında da benzer şekilde programa devam edeceğiz” diye konuştu.

“SÜREÇ BUGÜN ÇOK ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE O ÜÇ FİRMAYI DA YARIŞTIRACAK ÇERÇEVEDE OLACAK”
Bugün yapılacak olan Milli Piyango ihalesi sorulması üzerine Bakan Şimşek, “Süreç bugün çok şeffaf bir şekilde o üç firmayı da yarıştıracak çerçevede olacak. Hiçbir dönem olmadığı gibi bugünde her hangi bir fiyat üzerinden yorum yapmam doğru olmaz. Bizim bir rezerv fiyatımız var, komisyonun belirlediği bir fiyat var onun altına satamayız. Fiyatı piyasa belirler, ama hiçbir yerde olmadığı kadar bu süreç şeffaf bir şekilde yürütülecek” dedi.

“TÜRKİYE OECD ÜLKELERİ ARASINDA EN KATI İŞGÜCÜ PİYASASI MEVZUATINA SAHİP”
Esnek çalışma modeli ve iş piyasası mevzuatına ilişkin bir soru sorulması üzerine Bakan Şimşek şu cevabı verdi:
“Biz mevzuatı güncelledik. Öngörebilirlik önemli konu, fiyatı etkileyen bir konu. O çerçevede de biz mevcut mevzuat çerçevesinde Türkiye’nin bu sektöre ilişkin öngörebilirliğini arttırdığımız kanısındayız. O kaygıları ben paylaşmıyorum ama tabi ki varsa bir kaygıları bunu fiyata yansıtırlar. Piyasa bu konuda karar verici olacaktır. Ulusal İstihdam stratejimiz aslında çok önemli bir reform, alana ilişkin bizim yol haritamız. Türkiye OECD ülkeleri arasında en katı işgücü piyasası mevzuatına sahip. Türkiye’de eğer işgücü piyasası reformunu ulusal istihdam stratejisi öngördüğümüz şeklide yaparsak bundan herkes kazançlı çıkar. Çünkü istihdam artacak.”

“FİŞLEME SÖZ KONUSU DEĞİL”
Bir gazetecinin 100 bin şirketin fişlendiği iddialarıyla ilgili sorusuna Bakan Şimşek, “Biz bu haberleri yalanladık. Açık ve net olarak söylüyorum, hiçbir şirketimize ilişkin bizim başka türlü bir yaklaşımımız söz konusu olamaz.Bizde sermayenin rengi olamaz. Bu ülkede katma değer oluşturan, istihdam oluşturan firmalar bizimdir. Biz, yatırım ortamını iyileştirmeye çalışıyoruz. Fişleme laf konusu değil. Bütün şirketler bizim için değerlidir. Biz, bu şirketlerin önünü açmak için gerekeni yapacağız. Fişleme söz konusu değil” cevabını verdi.
Vergi affına ilişkin Bakan Şimşek, “Bu tasarının mümkün olduğunca hiçbir af olmaması konusunda irade ortaya koyduk. Verginin aslını, enflasyon farkını cezaları alıyoruz. Bunun neresi af. Gecikme faizi yüksekti diyebilirsiniz. Burada amaç yapılandırma, kolaylık sağlama. Konu Meclis’in takdirindedir. Ben bunu yapılandırma, taksitlendirme olarak düşünüyorum” dedi.
(İHA)