BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,32
ALTIN 3.064,70
İstanbul
HABER /  EKONOMİ

100 bin kişiye iş kapısı açılıyor!

İKO Başkanı Norayr İşler, kuyum sektörü ithalatında vergilerin yeniden düzenlenmesiyle birlikte istihdam önünün açacağını söyledi.

Abone ol

İşler, kuyum sektöründe bugüne kadarki vergilendirmenin işlenmiş ve son halini almış mücevher ithalatını teşvik ettiğini, istihdam oluşturarak Türkiye'de montajı zorlaştırdığını hatırlattı.

Sistemin Türkiye'de kuyumcu zanaatini ve dolayısıyla istihdamı olumsuz yönde etkilediğini belirten İşler, torba tasarıyla kuyum sektöründe vergilendirmenin zanaatkar istihdamını ve iç pazarı destekleyici yönde düzenlendiğini aktardı. İşler, "Bizim elimizi kolumuzu bağlayan bir vergilendirme sistemi vardı. Bu neydi? Siz diyelim ki 1 milyon dolarlık ham madde getiriyorsunuz, işlemek üzere ülkeye sokuyorsunuz. Ve bundan 200 bin dolar vergi ödüyorsunuz. Fakat siz yurt dışından bitmiş mücevher getirdiğinizde, işte yurt dışında işlenmiş, yüzük, küpe olmuş ürün getirdiğinizde, hiçbir istihdam yaratmamış, yalnızca ithalatçı firmaya bir katkısı olan bir vergilendirme sistemi vardı" diye konuştu.

İşler, şunları kaydetti: "Bugün, iç pazarda işlemek üzere 1 milyon dolarlık taş getirdiğinizde 200 bin dolar ÖTV ödemek zorundasınız. Aynı şekilde 1 milyon dolarlık bitmiş mücevher getirdiğinizde ise bu mücevherin sadece işçiliğinden yüzde 18 KDV alınıyor. 1 milyon dolarlık mücevhere 30 bin dolar işçilik gösterdiyseniz ödeyeceğiz vergi, sadece 4 bin dolar. Bu tamamen imalatçıyı cezalandırmaktan başka bir şey değildi."

"ŞU SİSTEME GÖRE YÜZDE 20 ÖTV, YÜZDE 18'DE KADV OLUŞACAK"

Kendisinin dün Ankara'ya çağrılarak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine konuya ilişkin tekrar bilgi verdiğini aktaran İşler, düzenlemenin iktidar ve muhalefet üyelerinin tam desteğiyle kabul edildiğini aktardı.
Mevcut vergi düzenlemesinin neler getirdiği üzerineyse İşler, şöyle devam etti:

"Şu anki sisteme göre yüzde 20 ÖTV, yüzde 18'de KDV oluşacak yurt dışından gelen bitmiş mücevhere… Bu arada atölyecinin ve burada üretim yapan toptancının elini kuvvetlendiren ne yapıldı? Artık ham maddede Borsa İstanbul üzerinden geçerek insanların elini rahatlatır hale geldi. En son nihai tüketicide yalnızca vergilendirme oluşacak. Yani şu anda borsaya üye olan herkes, bu işin içinde olan herkes zaten borsaya üye olabilecek, ham maddeyi ülkeye sokarken bir vergi ödemeyecek. Borsa üyeleri arasında hiçbir vergi oluşmayacak. Bu vergi daha sonra nihai üreticiye ulaşıldığında gerçekleşecek."

Yeni düzenlemeyle sektörün yeni istihdam alanları açacağını söyleyen İşler, "Şu andan itibaren sektörde 100 bin kişiye ek istihdam sağlanacaktır diye düşünüyorum" ifadesini kullandı. İşler TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine sektöre olan desteklerinden ötürü teşekkür etti.

"TORBA TASARI"

KDV Kanunu'nda yapılan değişiklikle, kıymetli taşların (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci) Borsa İstanbul Anonim Şirketi Elmas ve Kıymetli Taş Piyasası'nda işlem görmek üzere ithali, borsaya teslimi ve borsa içinde veya ilgili mevzuatına göre borsaya bildirmek kaydıyla borsa üyeleri arasında borsa dışında el değiştirmesi KDV'den istisna tutulacak. Kıymetli taşların bu işlemler dışındaki diğer teslimleri ise istisna kapsamından çıkarılıyor. Külçe altın ve külçe gümüş teslimlerine yönelik istisna uygulamasında herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Tasarıya göre, yurt dışından gelen pırlanta gümüşten takılar ile pırlantalı altından takılar, ÖTV kapsamına alınıyor. Bakanlar Kurulu'na, Borsa İstanbul Anonim Şirketi Elmas ve Kıymetli Taş Piyasası'nda işlem gören kıymetli taşlar için ÖTV'de farklı oranlar belirleme yetkisi veriliyor.

Close menu