Adalet Bakanı Sadullah Ergin, “Dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan 4 yıllık eğitimden sonra 1 yıllık stajla cübbe giyerek avukat olunması ya d...
Abone olAdalet Bakanı Sadullah Ergin, “Dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan 4 yıllık eğitimden sonra 1 yıllık stajla cübbe giyerek avukat olunması ya da 2 yıllık stajdan sonra hakim, savcı olunarak cübbe giyerek kürsüye çıkılması mümkün değilken Türkiye’de bu şekilde başlıyor olması bir kere en büyük handikabımız” dedi.
Hukuk ve Hayat Derneğinin 10. kuruluş yıldönümü programına katılan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Türkiye’de güven veren adalet tesis edilecekse hakim, savcı, avukatın yanında adliye de yargılama faaliyetlerinde görev alan çalışanlarında iyi bir eğitim verilmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye de hukuk eğitimini masaya yatırdığımız da 4 yıllık hukuk eğitim öğretimi yapılıyor. 4 yıllık eğitimden sonra bir sınav ile hakim, savcı adaylarımız belirleniyor. Stajdan sonra yine bir akademinin yaptığı sınavla 24-25 yaşında kürsüye hakim, savcı olarak gençlerimizi çıkarıyoruz. Avukatlarımızın cübbe giymesi ise bundan daha kolay. Fakülteyi bitiriyor 1 yıllık bir staj o stajdan sonra cübbeyi giyip Anayasa Mahkemesinde ikinci gün vekâlet ibraz edebilecek duruma geliyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu şekilde bir sistemi göremezsiniz. Biz Türkiye’de güven veren adaleti tesis edecek isek mutlaka hakim, savcı, avukatın yanında adliye de yargılama faaliyetlerinde görev alan yazı işleri müdürü, zabıt katibi, Denetim Serbestlik Şubesinde çalışan birimlerdeki çalışanlar, icra memuru, Ceza İnfaz Kurumlarında müdürleri dahil olmak üzere bütün bunların eğitim düzeyini birikimlerini güçlendirmek zorundayız. Bu yargı çalışanlarının nicelik yönünden değil nitelik yönünden tahkimatı içeren bir düşünce. Nicelik itibariyle baktığımızda Türkiye’de 13 bin 500 civarında hakim, savcımız var. Aynı nüfusa sahip olan Almanya’da ise tam 25 bin hakim, savcı var. Baktığımız zaman neredeyse yarı yarıya. Her 100 bin kişiye düşen hakim sayısı olması gerekenin yarısı kadar. Türkiye’de bugün yaklaşık 100 bin kişiye 6 savcı düşüyor. Her 100 bin kişiye de 11 civarında hakim düşüyor. Aynı oran Almanya’da her 100 bin kişiye yaklaşık 22-23 Hakim oranı söz konusudur” şeklinde konuştu.
Fiziki koşullarında iyileştirme yaptıklarını, ceza infaz sisteminde önemli mesafeler alındığını söyleyen Bakan Ergin “Fiziki alt yapıyı çözdük diyebiliyorum. Teknik ve teknolojik alt yapıyı çözdük diyebiliyorum Ceza İnfaz Kurumlarının problemlerinin önemli bir kısmını aştık diyebiliyorum. Mevzuattan kaynaklı kaynaklanan sorunları noktasında mevzuat külliyatımızı önemli ölçü de yeniledik çağımızın ve dünya da gelişen şartların gerektirdiğine göre hukuk ve ceza mevzuatımızda önemli değişimler yaşandı” ifadesini kullandı.
Adalet Akademisi sonuçlarını inceleyeceklerini söyleyen Bakan Ergin, “Dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan 4 yıllık eğitimden sonra 1 yıllık stajla cübbe giyerek avukat olunması ya da 2 yıllık stajdan sonra hakim, savcı olunarak cübbe giyilerek kürsüye çıkılması mümkün değil iken Türkiye’de bunun bu şekilde başlıyor olması bir kere en büyük handikabımız. Şuan da pilot olarak uyguladığımız bir çalışma var. Adalet Akademimiz de iki yıllık bir staj dönemi var. Bunun bir kısmı adliye de bir kısmı akademi de geçiyor. Akademideki stajlar hakim ve savcılarımızı bili adliyelerde hakim ve savcılarımızın yanına yardımcı olarak görevlendirilip pratik olarak onların staj esnasında bir miktar mesleki tecrübe, pratik kazanmaları noktasında bir çalışmamız oldu. Bunun dönüşlerini şuan da ölçüyoruz” diye konuştu.