100 bin imza işlemi bugün saat 08.00'de başladı ve 9 Mayıs 2018 tarihinde saat 20.00'da bitecek. 100 bin imza toplaması gereken cumhurbaşkanı adayları 4 tane. Peki 100 bin imzayı kimler verebiliyor, imza şartları nelerdir imzalar nereye nasıl atılacak? 100 bin imza ile cumhurbaşkanı adayı olanlar atılan imzaları anlık olarak YSK'dan görebilecekler.
Abone ol100 bin imza ile cumhurbaşkanı adayı gösterme süreci bugün başladı. İlk kez bu seçimde uygulanan 100 bin imza ile adaylık için seçmenlerin seçim kurullarına gidip imza vermesi gerekiyor.
Mecliste grubu olan partiler için 100 bin imza gerekmiyor. Zira onlar parti grubuyla başkan adayını gösterebiliyorlar. 100 bin imza mecliste grubu olmayan partiler için zorunluluk. Bu durumda Saadet Partisi, Vatan Partisi ve Adalet Partisi adaylarının 100 bin imza toplaması gerekiyor. İyi Parti transferle bilindiği gibi Meclis'te grup sahibi oldu. Haliyle aday gösterme hakları vardı. Ancak Meral Akşener 100 imza toplamaktan korktu denileceği için parti grubunu devre dışı bıraktı ve bağımsız aday olarak ortaya çıktı. Bu sebeple onun da 100 bin imzaya ihtiyacı var.
100 BİN İMZA İLE CUMHURBAŞKANI ADAYLARI KİMLER: 2 Mayıs Çarşamba günü seçmenin 100 bin imzasıyla cumhurbaşkanı adayı olmak isteyenler için son başvuru günüydü. 100 bin imzayla adaylık başvurusu yapan 4 isim çıktı. Bunlar şunlar;
-Meral Akşener - İYİ Parti
-Temel Karamollaoğlu - Saadet Partisi
-Doğu Perinçek - Vatan Partisi
-Vecdet Öz - Adalet Partisi Genel Başkanı
100 BİN İMZA ŞARTLARI - NEREYE İMZA ATILACAK? : Bugün başlayan 100 bin imza işlemi 9 mayısa kadar devam edecek. 100 bin imza için seçmen kaydınızın olması zorunlu. Bunun için imza vermeye gitmeden önce internet üzerinden seçmen sorgulama işlemi yapmayı ihmal etmeyin. İşte 100 bin imza için gerekli şartlar;
*100 bin imzanın geçerli olması için vatandaşların aday göstermek istedikleri isim için bağlı bulundukları ilçe seçim kuruluna imza vermeleri gerekiyor.
100 bin imza nereye verilecek? İşte ilçe seçim kurulu adresleri (TIKLA)
*Belirlenen süre içinde 100 bin seçmen tarafından teklif edilen kişiler, geçici aday listesinde gösterilecek.
*Seçmen ancak YSK tarafından yapılan ilanda belirtilen adaylardan sadece biri için ve bir kez teklifte bulunabilecek.
*Seçmen, adaylık teklifi için kayıtlı oldukları ilçe seçim kuruluna bizzat başvuracak.
*Başvuranın seçmen niteliğine sahip olduğu ve daha önce aday teklifinde bulunmadığı tespit edildikten sonra ilan edilen listedeki kişiler arasından teklif yaptırılarak adayın bilgilerini ihtiva eden form imzalatılacak ve elektronik ortamda da kaydedilecek.
*Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmen, adaylık teklifi için Ankara'da bulunan Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluna bizzat başvuracak.
Yeni sistemle Cumhurbaşkanı seçimi nasıl oluyor ne kadar oy gerekiyor? : ANAYASA’nın 101. maddesine göre ilk kez bu seçimde uygulanan Cumhurbaşkanı adaylığı, şartları ve seçimin yapılışı şu şekilde:
-“Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilir. Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.
-Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde beşini almış olan siyasi partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebilir.
-Cumhurbaşkanı seçilen milletvekilinin Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer.
-Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, Cumhurbaşkanı seçilir. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday, Cumhurbaşkanı seçilir.
-İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılır. Aday, geçerli oyların salt çoğunluğunu aldığı takdirde Cumhurbaşkanı seçilir. Oylamada, adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması halinde, sadece Cumhurbaşkanı seçimi yenilenir.
-Seçimlerin tamamlanamaması halinde, yenisi göreve başlayıncaya kadar mevcut Cumhurbaşkanının görevi devam eder. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin diğer usul ve esaslar kanunla düzenlenir.