AVL'nin tersine göçle getirdiği Türk mühendislerin uluslararası bir marka için geliştirdiği 10 vitesli otomobil, 2018'de yollara çıkacak
Abone olYurtdışındaki Ar-Ge projelerinde yer alan Türk mühendisleri ikna edip Türkiye'ye getiren mühendislik ve tasarım firması AVL'nin Ar-Ge merkezinde, dünya çapında bir proje için hummalı çalışma var. Tersine göçle gelen gençler burada 10 vitesli araç üzerinde çalışıyor.
Sabah Gazetesi'nin haberine göre, 10 vites, otomotivde enerji tüketimini azalttığı için son dönemin öne çıkan teknolojilerinden. Bu teknoloji Türk mühendisler tarafından uluslararası bir otomobil markası için geliştiriliyor. 10 vitesli transmisyon ve şanzıman yazılımı bulunan araç, 2018'de pazara sunulacak.
E-MAILLE İHRACAT
30 ülkede 7 bin 500 mühendisi istihdam ettiklerini belirten AVL Türkiye Genel Müdürü Umut Genç, "Türkiye'de 80 mühendisle çalışıyoruz. Geçen yıl 3.5 milyon euro ciro yaptık. Bu yıl hedefimiz 5 milyon euro. Sadece beyinle geliştirilen bir projeden tek seferde 100 bin euroluk ihracat gerçekleştiriyoruz" dedi. E-maille geçen yıl 1.7 milyon euroluk know-how ihraç ettiklerini söyleyen Genç, "İşin ağırlığı değil niteliği önemli. Katma değerli ürün ihraç etmek için Ar-Ge işlerinin desteklenmesi gerekiyor" diye konuştu.
TEŞVİKLER BÜYÜTTÜ
Genç'e göre otomobilde babayiğit aramak yerine daha küçük ama katma değeri yüksek işler yapılması gerekiyor. Genç, "Yerli otomobil yapmak önemli ama uzun soluklu bir proje. Akıllı far, akıllı akü gibi Ar-Ge ve tasarım odaklı işler yaparsak çok daha hızlı yol alırız. Bunu yapacak mühendislik ve tedarik altyapısına sahibiz" dedi.
"SATIŞA DEĞİL, MÜHENDİSE DEĞER VERİLMELİ"
Şirketlerde satış ve pazarlama çalışanlarına araç, prim verip mühendisin ikinci plana atıldığını söyleyen Genç, "Bu yanlış. Özellikle üniversite birincilerini Ar- Ge'nin başında görmek istiyoruz" dedi.