BIST 9.577
DOLAR 33,98
EURO 37,84
ALTIN 2.820,36
HABER /  GÜNCEL

10 Temmuz 2013 İngiltere Basın Özeti

İngiltere'de gazeteler bugün Mısır'daki gelişmeleri, Amerikalı Snowden'ın iltica girişimlerini ve özel güvenlik firması G4S çalışanı üç güvenlik görevlisinin Angola'ya geri gönderilen bir adamın ölümüne sebebiyet vermesini ele alıyor.

Abone ol

İngiltere'de gazeteler bugün Mısır'daki gelişmeleri, Amerikalı istihbarat çalışanı Edward Snowden'ın iltica girişimlerini ve özel güvenlik firması G4S çalışanı üç güvenlik görevlisinin Angola'ya geri gönderilen bir adamın ölümüne sebebiyet vermesini sayfalarına taşıyor.

'Mısır küresel terörizmi tetikleyecek'

Times gazetesinde köşe yazarı Roger Boyes, Mısır'da Müslüman Kardeşler iktidarının devrilmesinin dünya çapında terörizmi tetikleyeceğini yazıyor.

Bu hafta ülkede 50 kişinin öldürülüş biçiminin krizin gidişatına işaretçi olduğunu öne süren yazar, Boyes'a göre İslami partiler hükümetle işbirliğine yanaşmadıkça radikalleşecekler ve 'demokratik darbe' hızla 'askeri yönetime' dönüşecek.

Yazar bu kısır döngünün Suriye ve Lübnan'da kötüleşen durumlarla bir araya gelip dünyayı Sünniler ve Şiilerin çatışmasının ortasında bırakacağına inanıyor.

Boyes, Avrupa Birliği ve Amerika'nın, Irak'ta intihar eylemlerini desteklediği bilinen Müslüman Kardeşler'in Batı'yı dinleyen, halkını dinleyen ve El-Kaide'nin gücünü kesebilecek bir iktidar olabileceğine inandığını hatırlatıyor ve ekliyor: "naifliğimizin cezasını yakında ödeyeceğiz."

Boyes'un yorumlarına yakın bir analiz yapan bir kişi Telegraph gazetesi için Kahire'den bildiren Richard Spencer.

Makale şöyle başlıyor: "İlk bakışta Suriye sanılabilir ama geçen hafta Mısır'dı konu ülke. El-Kaide'nin Suriye unsurlarının kullandığı siyah cihat bayrakları tezahürat tutan bir grubun üstünde dalgalanıyordu. Kızgın bir konuşmacı kürsüye çıktı ve 'savaş konseyi kurmalıyız' diye bağırdı."

Spencer makalenin devamında özellikle Sina yarımadasında artan 'İslami şiddeti' konu alıyor. Mısır'ın turizm sektörünün kalbinin attığı yer olan Sina'da turistlerin kaçırılma ihtimali de olduğunu aktaran Telegraph yazarı, bu bölgede artan şiddetten bahsedilmemesini "garip" olarak niteliyor ve hatırlatıyor: "radikal gruplar savaş çağrısı yapıyor."

Snowden Venezuela yolcusu mu?

Amerikalı istihbarat çalışanı Edward Snowden'ın içinde bulunduğu diplomatik durum yine gazetelerde. Times bu haberi dış haberler sayfasının manşetine taşımış.

Gazete, Rus Parlamentosu'nun dış ilişkiler komitesi başkanı Alexei Pushkov'un sosyal paylaşım sitesi Twitter aracılığıyla Snowden'ın Venezuela'nın yaptığı iltica teklifini kabul ettiğini söylediğini yazıyor.

Gazete, Pushkov'un bu mesajı daha sonra sildiğini, açıklama olarak da televizyonda geçen bir haberden dolayı yanıldığını aktarıyor.

Ama Times, televizyondaki haberin de Pushkov'u kaynak gösterdiğini yazıyor. Times'a göre bazı kişiler Venezuela üzerinde karar kılındıktan sonra resmi açıklama henüz yapılmadığından Pushkov'un attığı Twitter mesajını silmiş olabileceğine inanıyor.

Sınır dışı edilen kişinin ölümü G4S'in başını ağrıtacak

Guardian gazetesi bugün ön sayfasını İngiltere'den bir habere ayırmış. Gazete, 2010 yılının Ekim ayında Angola'ya gitmek üzere sınır dışı edilen bir kişinin uçakta G4S özel güvenlik firmasına bağlı güvenlik görevlileriyle çıkan arbedede hayatını kaybetmesine dair mahkeme kararının açıklandığını yazıyor.

Guardian, dün açıklanan kararda Jimmy Mubenga adlı Angolalı kişinin güvenlik görevlilerince 'öldürüldüğüne' kanaat getirildiğini aktarıyor.

Gazetenin haberine göre, mahkeme, güvenlik görevlileri Mubenga'yı koltuğunda tutmaya çalıştıklarında aşırı başka yaptıklarından nefes almasına engel olmuş. Guardian, Mubenga'nın ailesinin şimdi G4S'i mahkemeye vereceğini yazıyor.

Çukurova'nın zaferi

Financial Times gazetesi, Turkcell'in kontrolü üzerine Rus Alfa grubuyla verilen mücadeleyi Mehmet Karamehmet'in kazandığını yazıyor.

Gazete, Karamehmet'in Turkcell'i yeniden kontrol edebilmek için Alfa'ya 1,56 milyar dolar ödemek zorunda olduğunu; ve Alfa'nın 3 milyar dolar istediği göz önünde bulundurulduğunda İngiltere Danışma Meclisi'nin verdiği kararın Karamehmet için zafer olduğunu yazıyor.

Gazete, Karamehmet'in Çukurova grubunun 2007 yılında ayında 1,35 milyar dolarlık bir borcu ödeyemediğini, bu yüzden de Alfa'nın bu hisseleri devraldığını hatırlatıyor.

Danışma Meclisi'nin Ocak ayında Çukurova'nın bu hisseleri yeniden alabilmesine fırsat verilmesi gerektiğine kanaat getirdiğini yazan Financial Times, şimdi fiyatın Çukurova'nın lehinde belirlenmiş olduğunu belirtiyor.

Fukushima'nın kaptanı kanserden öldü

Independent gazetesi, Japonya'da 2011 yılında deprem ve tsunaminin ardından Fukushima elektrik santralinde patlak veren krizde koltuğundan ayrılmayan müdür Masao Yoshida'nın kanserden öldüğünü yazıyor.

Dünyada ilk kez görülen üçlü reaktör erimesine tanık olan Yoshida'nın, reaktörlerin kullanılmaz hale geleceğinden endişelenen şirketinin emirlerine kulak asmayıp reaktörlere su doldurarak daha da büyük bir felaketi engellediğini yazan gazete, mütevazılığinden dolayı 'kahraman' olarak nitelendirilen kişinin bu olaydan hiçbir zaman bahsetmediğini de sayfalarına taşıyor.