10 soruda 'taşeron işçiler'
Kamudaki taşeron işçilerinin kadroya alınmasına ilişkin Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu tarafından yapılan açıklama bir anda taşeron işçilerini büyük bir sevince boğdu. Star Gazetesi yazarı Resul Kurt 10 soruda ‘taşeron işçiler’i yazdı..
Kamudaki taşeron işçilerinin kadroya alınmasına ilişkin Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu tarafından yapılan açıklama bir anda taşeron işçilerini büyük bir sevince boğdu. Star Gazetesi yazarı Resul Kurt 10 soruda ‘taşeron işçiler’i yazdı.. 1- Taşeronluk nedir? Taşeronlukta sınırlar nasıldır? Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran işverenlere alt işveren veya taşeron denilmektedir. İşletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işler dışında asıl iş bölünerek alt işverenlere verilemez. Çalışma hayatında günümüzde en çok sorun yaşanan konulardan birisi de alt işverenlik uygulamasıdır.
2- Taşeron işçisinden asıl işverenler de sorumlu olur mu? Asıl işveren-alt işveren ilişkisi işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak İş Kanunundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumludur. Asıl işveren alt işveren ilişkisinin muvazaalı işleme dayandığı kabul edilerek alt işverenin işçileri başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçisi sayılarak işlem görürler.
3- Özel sektör işyerlerindeki taşeron işçileri kadroya alınacak mı? Sayın Başbakanın açıklamış olduğu düzenleme sadece kamu işyerlerindeki taşeron çalışanlarını ilgilendirmektedir. Özel sektör işyerleri bu kapsamda değildir.
4- Kamuda hangi işler taşeron işçisiyle yapılıyor? Kamu kurum ve kuruluşlarında alt işveren veya taşeron olarak adlandırılan işyerleri, başta temizlik, güvenlik, sağlık personeli verilmesi, zabıta, hasta yönlendirme, bakım onarım elemanı, şoför, büro işleri, ahçı-garson işleri, hizmet elemanı gibi işlerde bir ihale veya pazarlık usulü iş yapan, eleman çalıştıran şirketlerdir.