BIST 9.673
DOLAR 35,25
EURO 36,72
ALTIN 2.957,51
HABER /  POLİTİKA

10 soruda DTPnin kapatma davası

DTP davasında karar yaklaştıkça, özellikle partinin kapatılması halinde neler olacağı merak ediliyor. Cevabı aranan sorular:

Abone ol

DTP davası ve olası bir kapatma kararı birçok soruyu içinde barındırıyor. Bilinenin aksine DTP kapatma kararı verilirse istese de sine - i millete dönemiyor. DTP'li vekillerden bazılarına yasak gelse bile yapılacak ilk seçimlerde bağımsız milletvekili olabiliyorlar. Ancak yeni kurulacak partiye 5 yıldan önce geçemeyecekler.

Bugünden itibaren yanıtları en çok merak edilecek sorular ve olası cevapları:

1: DTP davası ne zaman, neden açıldı?
-Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, 16 Kasım 2007 tarihli iddianameyle DTP'nin kapatılmasını istedi. Başsavcı'nın temel iddiası, DTP'nin terör örgütü ile organik bağının bulunmasıydı. 141 delil gösterildi.

2: Başsavcı kaç kişiye siyasi yasak istedi? Bunlar arasındaki milletvekilleri kimler?
- 119 DTP'li hakkında yasak isteniyor. Bunlar arasındaki 8 milletvekili şunlar: Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, İbrahim Binici, Osman Özçelik, Fatma Kurtulan, Sebahat Tuncel, Sevahir Bayındır ve Selahattin Demirtaş.

3: DTP'li belediye başkanlarından kaçı hakkında yasak isteniyor?
219 isimden 90'ı halen farklı il ve ilçelerin belediye başkanı. Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir de hakkında yasak istenenlerden.

4: DTP kapatılır, bazı milletvekilinin yasak gelirse nasıl uygulanacak?
Anayasa'da "kapatma kararının gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandığında" deniyor ama Anayasa Mahkemesi Fazilet Partisi'ni (FP) kapattığında kısa karar Resmi Gazete'de hemen yayımlandı. Bu karar Meclis'e gönderildi, yasak getirilen FP'li milletvekillerinin Meclis üyeliklerine son verildi.

5: Kapatılırsa DTP tabelaları ne zaman indirilir?
- Anayasa Mahkemesi, FP davasında kısa kararla birlikte parti tüzel kişiliğinin de sona erdiğini açıklamış ve bu kısa karar Resmi Gazete'de hemen yayınlanmıştı. DTP için de aynı uygulama yapılıp parti tabelaları birkaç gün içinde indirilebilir, Meclis'teki komisyonlardaki DTP milletvekilleri hemen komisyonlardan çıkarılabilir.

6: DTP'li vekillerden "yasaklanan" olursa bu isimler 5 yıl içinde yapılacak seçimde yeniden milletvekili olabilir mi?
-Bağımsız milletvekili olabilirler. Ancak DTP yerine kurulacak partiye 5 yıldan önce geçemezler. Çünkü siyasi yasak, "parti kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamamayı" içeriyor. Nitekim Hamit Geylani, HADEP davasından kaynaklı 5 yıllık yasaklılık hali devam ederken bağımsız milletvekili olmuş, 5 yıllık süre dolduktan sonra DTP'ye geçebilmişti. YSK, Necmettin Erbakan'ın bağımsız milletvekilliğini engellerken de siyasi yasağa değil, eski 312'inci maddeden aldığı hapis cezasına dayanmıştı.

7: Belediye başkanlarına yasak gelirse bu kişiler bağımsız olarak belediye başkanlığını devam ettirebilir mi?
-Bu konuda YSK'nın bir içtihadı bulunmuyor. Mahalli İdareler Seçimi Kanunu, "Milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olanlar belediye başkanı seçilebilir" diyor. Siyasi yasaklı bir kişi bağımsız milletvekili olabildiğine ve yasalarda "partisinin kapatılmasına neden olanların belediye başkanlığı düşer" gibi bir hüküm bulunmadığına göre siyasi yasak gelse de belediye başkanlığının bağımsız olarak devamı yönünde bir engel görünmüyor.

8: DTP, partinin kapatılması halinde sine-i millete döneceğini açıkladı. Sine-i millete dönmek için partinin iradesi yeterli mi?
-Hayır. Milletvekilliğinden istifa için TBMM Genel Kurulu kararı gerekiyor.

9: DTP'nin eylemleri "hazine yardımının kesilmesi" yoğunluğunda görülürse Anayasa Mahkemesi ne yapacak?
-Anayasa Mahkemesi daha önceki bir kararında hazine yardımının kesilmesi seçeneğinin, bu yardımı almayan partiler lehine ayrıcalık yarattığını savunmuştu. Mahkeme, DTP davasında "hazine yardımının kesilmesi" konusunda ilk kez net olarak yapacak. "Eylemler yaptırımsız kalamaz" derse kapatma, "Anayasa ve yasada açık hüküm yok" derse davanın reddi yoluna gidecek.

10: DTP kapatılmadan, vekillere ve belediye başkanlarına yasak getirilebilir mi?
- Hayır. Anayasa'da siyasi yasağın ancak partisinin temelli kapatılmasına neden olanlar için geçerli olduğu belirtiliyor. AKP davasında da "hazine yardımının kesilmesine neden olanlara siyasi yasak getiriyoruz" gibi bir karar çıkmadı.