BIST 9.908
DOLAR 34,11
EURO 38,04
ALTIN 2.862,49
HABER /  GÜNCEL

10 milyar dolarlık davet

Katar, Türk firmalarını gerçekleştirecekleri 10 milyar dolarlık altyapı ihalelerine davet etti.

Abone ol

Katar Kamu İşleri Kurumu (ASHGHAL) Başkanı Zayed Mansoor Al Khayarin, Türk firmalarını ve iş adamlarını 5 yıllık bir süreçte gerçekleştirecekleri 10 milyar dolarlık altyapı ihalelerine davet etti.

Al Khayarin, İstanbul Ticaret Odası'nda düzenlenen toplantıda Türk işadamlarına altyapı, inşaat, mühendislik, elektrik gibi alanlarda gerçekleştirecekleri ihaleler hakkında bilgi verdi. Al Khayarin, Kamu İşleri Kurumu'nun 2004 yılı başında kurulduğunu, bunun hem altyapı bakımından hem de Katar'daki yaşamın bütün alanlarındaki değişim ve gelişimi sağlamak bakımından önemli bir dönüm noktası olduğunu dile getirdi.

Kurumun kamu projelerinin yanı sıra bütün özerk altyapı projelerini yürüttüğünü belirten Al Khayarin, en temel ilkelerinin uluslararası standartlarda kaliteli ve mükemmel işler çıkarmak olduğunu, bu nedenle Uluslararası Yollar Federasyonu'ndan (IRF) Yol İnşa Başarısı Ödülü aldıklarını söyledi.

Ülkesinde büyük altyapı çalışmalarının yürütülmekte olduğunu ve önümüzdeki dönemde de çok sayıda yeni ihale açılacağını duyuran Al Khayarin, ''Yol, otoyol, köprü, konferans merkezleri, kule, eğlence köyü, sağlık merkezleri, okul, çocuk bakım merkezleri, hastaneler, havaalanlarının genişletilmesi, kamu binaları, yeraltı drenaj sistemleri gibi projeler için kısa zaman içinde ihaleler açacağız'' diye konuştu.

Türk firmalarının ASHGHAL'a başvurarak ihale koşullarına ve nasıl
katılabileceklerine dair ayrıntılı bilgiler alabileceklerini dile getiren Al Khayarin, ''ASHGHAL'ın kurulmasından önce hem ihale süreçleri hem de ödemeler uzun zaman alıyordu. Ama bu süreçler artık çok daha basitleşti. Mesela daha önce aylar süren ödeme süreçleri şimdi 2-3 haftaya indi'' diye konuştu.

Türk firmalarının kaliteli işler çıkardıklarını bildiklerini kaydeden Al Khayarin, ''Bu ihalelerde diğer firmaları yeneceğinizi biliyorum. O nedenle gelin, bu ihalelere katılın ve kazanın. Özellikle uluslararası projelerde yer almış firmalar ihalelerde avantajlı olacak'' dedi.

-''TÜRK FİRMALARINA HER TÜRLÜ KOLAYLIĞI SAĞLAMAYA HAZIRIZ''

Toplantının ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Al Khayarin, ''Türk firmaları neden Katar'da yatırım yapsınlar?'' sorusuna şu karşılığı verdi:
''Patlayan bir ekonomi. İstikrarlı ve güvenli bir ülke. Karlılık çok yüksek. Şu anda şantiye alanı gibi, devasa projeleri hayata geçiriyoruz ve parasını aksatmadan ödüyoruz. Dolayısıyla yatırım yapmak için bundan iyi zamanlama olamaz. Türk işadamları Katar'ı ziyaret edip bu imkanları kendileri
gördüklerinde ihalelerde yer alma konusunda heyecanlanacaklarını
biliyoruz. O nedenle Katar'a davet ediyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içinde açacağımız ihalelerle 10 milyar dolarlık projeleri hayata geçireceğiz. Bu projeleri diğer ülkelerde de tanıtıyoruz. İhalelerimiz herkese açık. Ama Türk ve Katar hükümetleri arasında çok iyi ilişkiler mevcut. Sizleri sadece iyi iş partnerleri olarak değil aynı zamanda dostlarımız olarak da görüyoruz. Bu nedenle Türk dostlarımıza her türlü yatırım kolaylıını sağlamaya hazırız.
Katar'da devasa büyük çalışmalar başladı, çok iyi işler hayata geçiriliyor. Katar'a gelin, bu imkanları kendi gözünüzle görün diyoruz, çünkü kaybedecek bir şey yok. Gelin, projeleri inceleyin ve birlikte işbirlikleri geliştirelim.''

-''ENERJİ ALANINDA DA İŞBİRLİKLERİ GELİŞTİREBİLİRİZ''

Altyapı çalışmalarının dışında enerji alanında da işbirliklerinin geliştirilebileceğine işaret eden Al Khayarin, ''Daha fazla petrol ve
doğalgaz çıkarma çalışmalarımız sürüyor. Tedariği çok daha fazla artırma konusunda başarılı olacağımızı düşünüyoruz. Katar'dan özellikle doğal gaz tedariği konusunda birçok firma rekabet içinde. Bu talebi karşılayabileceğimizi düşünüyorum'' diye konuştu.