BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

10 Kasım İngiltere basın özeti

İngiltere gazetelerinde bugün öne çıkanlar; 'Soğuk Savaş geri mi geliyor' tartışması, IŞİD yönetimi altındaki Musul'da yaşayanların tanıklıkları, cihatçı grupların İngiltere'ye yönelik olası saldırı planları, İran üzerinde artan nükleer anlaşma baskısı.

Abone ol

Independent'ta, gazetenin deneyimli Orta Doğu muhabirleri Patrick Cockburn ve Robert Fisk'in haberleri dikkat çekiyor.

Patrick Cockburn IŞİD'in elindeki Musul kentinden Erbil'e gelenlerle Musul'daki durumu görüşmüş.

Cockburn'e konuşan, Saddam Hüseyin döneminde orduda görev yapmış olup şu anda emekli olan bir kişi, "Bu, korkunç bir rüya gibi. Camileri havaya uçurmaya başladıkları günden bu yana insanlar onlardan (IŞİD) nefret ediyor" demiş.

Bu kişinin anlattıklarına göre şehirde '28 gündür su ve elektrik yok'. 'Elektrik ihtiyacı yerel jeneratörlerle karşılanıyor'. 'Ham petrol rafine edilmek üzere Suriye'ye gönderiliyor ancak geri gelen akaryakıt düşük kalitede oluyor ve kullanılan motorlara zarar veriyor'.

Cockburn bu kişinin kendisine, Musul'daki emekli maaşlarının merkezi Bağdat yönetimi tarafından ödenmeye devam ettiğini söylediğini ve bunun şaşırtıcı olduğunu belirtiyor.

Cokcburn'e konuşan bir emekli işadamı ise şunları söylemiş: "Ben, Nuri El Maliki'nin ordusundan nefret eden insanlardan biriydim. Ancak şimdi Irak ordusunun geri gelmesini istiyorum. Musul'dak halk onları hoş karşılar. Herkes IŞİD'den iyidir, İsrailliler bile. Ölüyoruz."

Fisk'in şaşırtan uçak seferi

Fisk'in haberi Suriye'de iç savaşın sürdüğü bir ortamda Suriye Hava Yolları'na ait uçakların Şam ve Kamışlı arasındaki seferlerine devam etmesiyle ilgili.

Bu iki kent arasında seyahat gerçekleştiren Fisk, bu koşullar altında seferlerin devam ediyor olmasının kendisine gizemli geldiğini söylüyor.

Yolculuk boyunca IŞİD'in elindeki alanlardan da geçildiğini söyleyen Fisk, bindiği uçağın tamamen dolu olduğunu belirtiyor.

Fisk uçağın pilotlarıyla da konuşmuş. Pilotların IŞİD'in elinde karadan havaya füze sisteminin olmadığını söylediğini aktarıyor.

'Soğuk Savaş geri mi geliyor?'

Pazar günü, Soğuk Savaş'ın sona ermesini simgeleyen Berlin duvarının yıkılışının 25. yıldönümüydü.

Guardian'da yer alan uzun bir haberde Rusya ve Batı arasındaki gerilimin Soğuk Savaş seviyesine doğru yükseldiği belirtiliyor.

Gazetenin savunma muhabiri Ewen MacAskill haberinde son sekiz ayda Rusya'nın, Rus uçaklarının uçuşları ve askeri denemeler sırasında farklı ülkelerde 40 riskli olay gelmesine neden olduğunu yazıyor.

MacAskill bu bilgiyi, bazı Avrupa ülkelerinin eski dışişleri ve savunma bakanlığı mensuplarını da bünyesinde barındıran Avrupa Liderlik Ağı'nın konuyla ilgili bir raporuna dayandırıyor.

MacAskill haberinde, Sovyetler Birliği eski liderlerinden Mihail Gorbaçov'un son olarak yaptığı 'Dünya bir soğuk savaşın eşiğinde' açıklamasını da hatırlatıyor.

Daily Telegraph'ta da söz konusu gerilimle ilgili tam sayfalık bir analiz var.

David Blair imzasını taşıyan yazının başlığı 'yeni Soğuk Savaş'.

Blair yazısını Sovyetler Birliği eski lideri Mihail Gorbaçov'un son açıklamaları üzerine kurmuş.

Soğuk Savaş'ın sona ermesini sağlayan isimlerden Gorbaçov'un Berlin duvarının yıkılmasının yıldönümündeki açıklamalarında dünyanın yeni bir Soğuk Savaş'ın eşiğinde olduğunu belirttikten sonra Batı'yı da eleştirmesine dikkat çekiyor Blair.

Gorbaçov'un Batı'yı 1990'larda Rusya'nın güçsüzlüğünden yararlanarak dünyada egemenliğini artırmakla eleştirdiğini, Nato'nun Orta ve Doğu Avrupa'da genişlemesini ve savunma füzesi planlarına da eleştiri yönelttiğini aktarıyor Blair.

Blair, bu eleştirileri Putin'in değil bugüne kadar Putin'i eleştiregelmiş bir liderin yapıyor olmasının altını çiziyor.

Arşivlere göre bazı Batılı liderlerin Soğuk Savaş sonunda Rusya'ya Nato'nun genişlememe sözünü verdiğinin doğru olduğunu belirten Blair, bununla birlikte Gorbaçov'u eleştiriyor ve bağımsızlığını kazanan ülkelerin Nato'ya kendi iradeleriyle girdiğini belirtiyor ve buna da hakları olduğunu savunuyor.

Blair gerilimin artmasını ise Kırım bölgesini ilhak etmek ve Doğu Ukrayna'ki krize müdahil olmak başta olmak üzere Rusya'nın politikalarına bağlıyor.

'İngiltere'de olası terör saldırısı'

Times'ta yer alan bir haberde İngiliz istihbarat servisi yetkililerinin 'İngiltere'de olası bir terör saldırısı hemen hemen kaçınılmaz' dedikleri aktarılıyor.

Habere göre MI5 ve Scotland Yard yöneticileri geçen dört ay içinde Londra'da dört saldırı girişimini, zanlılara ani baskınlarla engellediklerine inanıyor.

Bu yetkililere göre "terrorist faaliyetin ölçeği o kadar büyük ki önümüzdeki aylarda bir saldırı hemen hemen kaçınılmaz".

Haberde İngiltere'den Orta Doğu'ya giden cihatçı savaşçılardan 300'ünün döndüğü ve güvenlik kurumlarının bu kişileri takip etmeye çalıştığı aktarılıyor.

'İran üzerinde nükleer anlaşma baskısı'

Pazar günü, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif Umman'da buluşarak İran'ın nükleer programını görüşmeye başladı.

Görüşmelere Avrupa Birliği dışpolitika yetkilisi Catherine Ashton da katılıyor.

Financial Times'ta Tahran mahreçli bir haberde petrol fiyatlarındaki dalgalanmanın da etkisiyle zor durumda bulunan İran üzerinde nükleer anlaşmaya gitme baskısının arttığı belirtiliyor.

Habere göre İran ekonomisi zor durumda.

Bunun en önemli iki nedeniyse petrol fiyatlarındaki düşüş ve İran'a yönelik Batı yaptırımları.

Gazete, bu durumun İranlı yetkililer üzerinde, Batılı güçlerle nükleer konusunda bir anlaşmaya varmaya dair baskıyı artıdığını yazıyor.