BIST 10.027
DOLAR 35,41
EURO 36,53
ALTIN 3.048,60
HABER /  GÜNCEL

10 Kasım 2011 Basın Özeti

'Tehlike bölgesine doğru: Euro krizi kontrolden çıkıyor'; Libya'da Türkiye'yi örnek alan 'liberal, İslamcı hareket', tecavüzcüsüyle evlendirilmeye zorlanan Afgan kadının anlatıldığı belgesele AB sansürü ve Sulukule'de kentsel dönüşüm rantı.

Abone ol

''Tehlike bölgesine doğru: Euro krizi kontroden çıkıyor.''

Guardian, Silvio Berlusconi'nin başbakanlıktan istifa edeceği açıklamasına karşın İtalya'nın borçlanma faizinin, varolan güven bunalımı nedeniyle, Portekiz, Yunanistan ve İrlanda'yı kurtarma paketlerine muhtaç hale getiren yüzde 7 düzeyinin üzerine çıktığına işaret ediyor.

Daily Telegraph da, manşetinde ''Roma yanarken, euro bölgesi keman çalıyor'' diyor. Gazete, İtalya'nın borçlarının sürdürülemez boyuta eriştiğini kaydediyor ve euro liderlerinin müdahale etmek için siyasi iradeye ya da mali güce sahip olup olmadıkları konusunda soru işaretlerinin gündeme geldiğini vurguluyor.

Ancak Guardian'ın haberindeki bir ayrıntı liderlerin daha keskin bir seçeneği gündeme aldıklarına işaret ediyor. Gazete, Brüksel'den sızan haberlere atfen, Fransa ve Almanya'nın İtalya ekonomisinin kurtarılamayacak kadar büyük olması endişeleri arasında bir ya da birkaç ülkenin eurodan ayrılması olasılığına ilişkin ön görüşmelerine başladıklarını yazıyor.

Independent gelişmeleri, ''euro bölgesinin borç virüsünün İtalya'ya bulaşması'' olarak nitelerken, Uluslararası Para Fonu IMF Başkanı Christina Lagarde'nin önümüzdeki 10 yıllık dönemi ekonomik büyümede ''kayıp yıllar'' olarak öngördüğünü de aktarıyor.

Polisin Londra'da güç gösterisi

Independent'in manşetinde fotoğraflı aktardığı haber ise, dün Londra'da öğrencilerin düzenlediği gösteriye ilişkin ayrıntıları içeriyor.

Gazete, ''Güç gösterisi'' diyor ve eylemi kontrol altında tutmak üzere dört binden fazla polisin görevlendirildiğini hatırlatıyor.

Fotoğrafta iki göstericiyi gözaltına almaya çalışan polisler var.

Üniversitelerde özelleştirme planları ve harçların arttırılmasını protesto etmek üzere sokağa çıkan öğrenciler ise, polisin düşmanca tavrından yakınırken, bir öğrenci polisin varlığını kışkırtıcı olarak niteliyor ve öğrencileri durdurmanın faydasız olduğunu vurguluyor.

Ohio'da sendikaların zaferi

Amerika Birleşik Devletleri'nin Ohio eyaletinde salı günü yapılan bir referandumun sonuçları da gazetelerde geniş irdelenen gelişmelerden.

Eyaletin cumhuriyetçi valisinin sendikaların kamu sektöründe toplu pazarlık ve grev haklarını sınırlamayı öngören tasarısı yüzde 38 kabul oyuna karşılık yüzde 62 hayır oyuyla reddedildi.

Financial Times, bunun hem sendikalar hem de Beyaz Saray için bir zafer anlamına geldiği görüşünde.

Sendikalar açısından, sonucun işçi hakları mücadelesinin diğer eyaletlere yayılması için bir ivme olarak görülebileceğine dikkat çeken gazete, kararın, Ohio seçmenlerini kutlayan Obama yönetimi için de yeniden seçilme umutlarını canlı tutan bir gelişme olduğunu söylüyor.

Geçen yıl yapılan kongre ara seçimlerinde Ohio'da yenilgiye uğrayan Demokratlar için eyalet başkanlık seçimlerinde kritik önemde.

Libya için liberal İslamcı parti

Daily Telegraph, Libyanın -Katar'da sürgünde bulunan- İslamcı liderlerinin ''liberal'' bir İslami devleti amaçlayan bir parti kurmaya hazırlandıklarını yazıyor.

Richard Spencer imzalı haberde, geçici olarak ''Özgürlük, Adalet ve Kalkınma için Ulusal Topluluk'' adını aldığı kaydedilen hareketin Libya anayasasının şeriat hukukunu esas almasını desteklediği, ancak ılımlı olacağı ve Türkiye ve Tunus'ta model aldıkları partiler gibi demokratik siyaset izlemeyi hedeflediği belirtiliyor.

Kaddafi döneminde sekiz yıl hapiste kalan, hareketin lideri Ali el Sallabi, ''İslamcı değil, milliyetçi bir parti'' olduklarını savunuyor.

Sallabi, Libya İslami Mücadele Grubu'nun lideri Abdülhakim Belhaj'ın yakın müttefiki; ülkenin önde gelen İslamcılarından bazılarıyla Ulusal Geçiş Konseyi'nin bazı üyeleri tarafından da desteklendiğini söylüyor.

AB'nin kendi belgesine sansür kararı

Times'ın iç sayfalarında Avrupa Birliği'nin kendi hazırlattığı belgeseli sansür ettiğine ilişkin bir haber dikkat çekiyor.

Afgan bir kadın, 19 yaşındaki Gülnaz, uğradığı tecavüz sonunda hamile kalmış.

Polise gittiğinde ise zina yapmakla suçlanmış, yargılanmış ve 12 yıl hapis cezasına çarptırılmış.

Avrupa Birliği kurumlarından Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Girişimi, Gülnaz'ın yaşadığı haksızlıklar ışığında Afgan kadınlarının karşı karşıya kaldıkları tehditleri anlatan bir belgesel için bir yapımcı şirketle anlaşmış.

Avrupa Birliği, şimdi rızası ve onayı olduğu halde Gülnaz'ın kendi güvenliği gerekçesiyle çekimleri mart ayında tamamlanan belgeselin gösterimine izin vermiyor.

Yapımcı şirket ise gösterimde ısrarlı: ''Bu kadınlar kendileriyle benzer durumda olan kadınlara yardımcı olmak için anlattılar bize başlarından geçenleri'' diyor.

Times, Gülnaz'ın uzunca bir süre erken tahliyesi için yargıcın şart koştuğu tecavüzcüsüyle evlenmesi baskısına direndiğini belirtiyor. Ancak kızıyla 18 ay hapiste kaldıktan sonra Gülnaz da pes etmiş: ''Başka seçeneğim yoktu, kızım için yapmak zorundaydım'' dediğini aktarıyor gazete.

'Sulukule'de kentsel dönüşüm rantı'

Guardian muhabiri Constanze Letsch imzalı haber, Sulukule'deki kentsel dönüşüm projesiyle Romanların yıkılan yaşamlarını ve yaratılan rantı ele alıyor.

Yüzlerce Sulukulenin evlerinden edilmesiyle boşaltılan alanda inşa edilen yeni villaların satışa çıktığına dikkat çeken Guardian muhabiri, 2005 yılında uygulamaya geçilen projeyle 3,400 Romanın evlerini metrekaresi 500 liradan satmaya zorlandıklarını, yerlerine inşa edilen yeni evlerin ise metrekaresi 3,500-4,000 liraya satıldığını kaydediyor.

Sulukule Roman Kültürel Kalkınma ve Dayanışma Derneği Başkanı Şükrü Pündük, aylık gelirleri 300 lira olan eski semt sakinlerinin bu evleri satın almasının imkansız olduğunu belirterek, ''Zaten başından beri kentsel yenileme değildi bu projenin amacı, rant elde etmek, Romanları kent merkezinden uzaklaştırmaktı'' diyor.