BIST 10.025
DOLAR 35,22
EURO 36,75
ALTIN 2.964,33
HABER /  GÜNCEL

10 işçinin saniye saniye ölüme gidişi!

Adana’da 10 can alan ‘baraj’ faciasının insanın kanını donduran görüntülerine ulaşıldı

Abone ol

5 işçinin bulunması için çalışmalar sürdürülürken, tünel kapağının patlamasıyla ilgili yeni bir görüntü daha ortaya çıktı. Tünelin ağzından patlamayla birlikte çıkan tazyikli su saniyeler içinde tonlarca ağırlığındaki iş makinelerini sürüklerken, bazı işçiler de akıntıyla birlikte kaybolup gidior.

Dev iş makineleri de tazyikli suyun gücüne dayanamayıp gözden kayboluyor. Tünel kenarında çalışan işçiler yüksek yerlere kaçarak canlarını kurtarmaya çalışırken, bir kepçenin üstüne çıkan işçinin kurtulma çabalarının ise sonuçsuz kalması görüntülere yansıyor.

5'İ HALEN KAYIP

Kozan'da Göksu Irmağı üzerinde yapımı süren ve 83 milyon metreküp su tutulan Gökdere Köprü Barajı ve Hidroelektrik Santralı'nın derivasyon tünelinin kapağı 24 Şubat'ta aşırı basınç nedeniyle patlamıştı. Akarsu yatağındaki şantiye de çalışma yapan işçilerden 12'si tünelden boşalan yüksek debili suya kapılmış, Zakir Demirelli ile Mehmet Aksoy yaralı kurtulurken, kaybolan 10 işçiden Eyüp Altıntaş, Cumali Değirmenci, Erkan Yeğen, Erdal Demirelli ve Veli Damaksız'ın cesetleri bulunmuştu. İşçiler Latif Değirmenci, Meh met Yılmaz, Hasan Bolat, Selahattin Aral ve Necmettin Karayiğit'e ise yapılan tüm aramalara karşın ulaşılamadı.

'ÇIKIN, KAÇIN'

Felakete şahit olan işçilerin, iş makinelerinde görev yapan ve tünel etrafında çalışan arkadaşlarına, "Çıkın, kaçın" diye bağırması, bir işçinin ise baraj yetkililerini arayıp "Patlama oldu, insanlar suya kapıldı, çabuk yardım gelmesi lazım" diye yardım istemesi görüntülerde yer alıyor. Görüntülerde bazı işçilerin ise suya kapılanları ip atarak kurtarmaya çalıştığı görülüyor.

FELAKETE DAVETİYE ÇIKARILMIŞ

Facianın derivasyon tüneli kapağının tam oturmaması nedeniyle sızıntı yapması ve bunun kum torbaları konularak önlenmeye çalışılmasından meydana geldiği öne sürülmüştü.

İnşaatı üstlenen firmanın iş güvenliği sorumlusu mühendis Bora A., proje müdürü Erdal N. ve şantiye şefi Öncü P. tutuklanmıştı. Baraj alanında inceleme yapan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne bağlı Adana'daki meslek odaları adına Abdullah Bakır, 93 milyon metreküp hacme sahip barajın, su tutulmaya başlanması ile 87 milyon metreküp doluluk oranına ulaştığını ifade ederek, "Baraj inşaatı tamamlanmadan gövdede su tutulmaya başlanması ve işçilerin çalışmaya devam etmesi, felakete davetiye çıkarmıştır" demişti.