10 dakikada horlamaya son!
Bakırköy dr. sadi konuk eğitim ve araştırma hastanesi kulak burun boğaz klinik şefi prof. dr. fatma tülin kayhan, baş ve boyun cerrahisinde son bir yıldır kullanılan robotik cerrahi yöntemini anlattı..
Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Klinik Şefi Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan, baş ve boyun cerrahisinde son bir yıldır kullanılan robotik cerrahi yöntemini anlattı..
* Kulak burun boğazda kullanılan robotik cerrahi nedir? Kulak burun boğaz, baş ve boyun cerrahisinde robotik cerrahi, ‘Transoral robotik cerrahi’ olarak tanımlanıyor. Yani ağız yoluyla yapılan robotik cerrahi demektir. Transoral robotik cerrahiyle seçilmiş baş ve boyun bölgesinin kanserleri ile ağız, bademcik, yutak, dil, gırtlak gibi organların iyi huylu veya kötü huylu tümör hastalıklarının tedavisinde kullanıyoruz.
LAZER TEKNOLOJİSİ
* KBB alanında robotik cerrahinin avantajları neler?
Açık cerrahi ile yani cilt, çene kemiği gibi dokular kesilerek hastalıklı bölgeye ulaşım sağlanır. Ayrıca solunum yolunu garantiye almak için geçici veya kalıcı olarak trakeotomi adı verilen soluk borusunun cilde açılması işlemi yapılır. Robotik cerrahide bunlara gerek kalmıyor.
Robotik cerrahideki en son gelişmeler nelerdir?
Robotik cerrahiye lazer teknolojisi girdi. Biz de kliniğimizde robotik cerrahide artık lazeri kullanıyoruz. Ben ve ekibim 2010 Kasım ayında Fransa, Straussbourg’da robotik cerrahi eğitimi alan ilk Türk ekip olduk. Robotik cerrahinin kullanılması hastanın isteği ve hastalığının uygunluğuna göre belirleniyor. Robotik cerrahiyi, horlama ameliyatlarında da kullanabiliyoruz. Geçirdiğimiz bir yıllık süreçte horlama şikayetinden robotik cerrahiyle kurtulmak isteyen hastamız olmadı. Çünkü bunu bilmiyorlar bile! Başvuran olursa 10 dakikalık bir operasyonla horlama ameliyatında da kullanabiliriz