BIST 10.343
DOLAR 32,66
EURO 35,07
ALTIN 2.446,50
HABER /  DÜNYA

10 dakika terör örgütüne ayrıldı

Beyaz Saray'daki 1 saat 40 dakikalık görüşmenin 10 dakikası terör örgütüne ayrıldı.

Abone ol

Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Bush’la Beyaz Saray’daki Oval Ofis’te 1 saat 40 dakika görüştü. Bush, Erdoğan’a, "Sizin aranız iyi, Beşar Esad’a söyleyin Lübnan’da işi zorlaştırmasın" derken, İran’ı da "Nükleer silah yaparsa artık konuşacak bir şey kalmaz" diyerek uyardı.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı George W. Bush’un dün Beyaz Saray’da 100 dakika süren görüşmesinin tarihi diyaloglarına Hürriyet ulaştı. Bush, Oval Ofis’te gerçekleşen ve 1 saat 40 dakika süren görüşmede Suriye ve İran konusunda önemli mesajlar verdi. Erdoğan, "Suriye’yi İran’ın tesirine bırakmayalım" derken, Bush da, "Sizin aranız iyi, söyleyin Beşar Esad’a Lübnan’da işi zorlaştırmasın" dedi. Bush, İran’ın nükleer silaha sahip olması halinde "Artık konuşacak hiçbir şeyin kalmayacağını" söylerken, Erdoğan da, "Bu bizim için de iyi olmaz, sıkıntı olur" dedi. Beyaz Saray randevusunda şu diyaloglar yaşandı:

SÖYLEYİN ESAD’A LÜBNAN’DA İŞİ ZORLAŞTIRMASIN

ERDOĞAN:
Dünyada barışı tesis etmek istiyorsak işe önce Filistin-israil sorununu çözerek başlamalıyız.

BUSH: İsrail’deki hükümeti destekliyoruz. Sizin de hem İsrail, hem de Filistin yönetimiyle aranızın iyi olmasını memnuniyetle izliyoruz.

ERDOĞAN: Suriye’yi İran’ın tesirine bırakmayalım, yanımıza çekelim, Suriye de buna hazır.

BUSH: Sizin aranız iyi, söyleyin Beşar Esad’a, o zaman Lübnan konusunda zorluk çıkarmasın. Lübnan bu konuda iyi bir deneyim olacak. Lübnan işini zorlaştırmamaları bu konuda iyi bir güven tazeleme fırsatı olabilir. Eğer orada iyi bir sonuç alırsak ilişkiler daha iyi olabilir.

İRAN NÜKLEERE SAHİP OLURSA KONUŞACAK HİÇBİR ŞEY KALMAZ

BUSH:
İran konusunda diplomatik kanalları sonuna kadar zorlayacağız. Ancak, İran’ın nükleer silaha sahip olması halinde artık konuşacak hiçbir şey kalmaz.

ERDOĞAN: İran’ın nükleer silaha sahip olması bizim için de iyi olmaz, sıkıntı olur.

Bush, Erdoğan’ın İran ve Ortadoğu sorunlarının çözümü konusunda üstlendiği rolü de, "liderliğinizi takdir ediyoruz" sözleriyle övdü.

PKK’LILARIN ÜZERİNDEN AMERİKAN SİLAHLARI ÇIKIYOR

ERDOĞAN:
Sizin iyi niyetle, terörle mücadele için Irak’a gönderdiğiniz uzaktan kumandalı mayınlar ve terörle mücadele mühimmatı, yakalanan PKK’lıların üzerinden çıkıyor. Türk halkında da size karşı görüşler oluşuyor.

BUSH: Sizi çok iyi anlıyorum, buna dikkat edeceğiz. Irak yönetimine de bu konuda gerekli telkinlerde bulunuyoruz.

PKK konusu, görüşmenin 10 dakikalık bölümünde gündem oluşturdu. Yaklaşık 10 kez PKK’dan söz eden Bush, PKK ile mücadelede Türkiye’ye desteğini yineledi. Erdoğan da basın toplantısında, PKK’nın bitirilmesinin Türkiye’deki Amerikan karşıtlığını da ortadan kaldıracağını belirtti. Erdoğan, Bush’un PKK ile mücadele konusundaki kararlılığını gördüğünü de söyledi.

Siz bir arkadaş ve barış adamısınız

OVAL Ofis’te bir araya gelen Başkan Bush ve Başbakan Erdoğan’ın görüşmesi planlanandan uzun sürdü. Bush, partili bir arkadaşının seçim kampanyasına destek gezisini geciktirerek 40 dakika uzattığı görüşmede Erdoğan’ı, "Sizi bir arkadaş ve barış adamı olarak tanıyorum" diyerek övdü. Görüşme sırasında Başkan Bush’un not tuttuğu görüldü.